Dedicated Living – de weg naar succes

Succes komt niet uit de lucht vallen. Als je succesvol wilt zijn, dan zul je daar iets voor moeten doen. Succesvol zijn vraagt ‘total commiment’, de Wil om je hele leven in dienst te stellen van jouw doel. Ik noem deze levensstijl ‘dedicated living’, leven vanuit toewijding. Wat dat inhoudt en hoe je dat kunt doen lees je hieronder. Maar eerst de hamvraag die je voor jezelf mag beantwoorden: ‘ben jij bereid om succesvol te zijn?’

Wat is er nodig om succesvol te zijn?

Er is onderzoek gedaan bij succesvolle ondernemers naar wat hen succesvol maakt (ik weet niet meer door wie). Het resultaat van dat onderzoek was best wel verrassend. Of een ondernemer succesvol is hangt niet af van zijn opleiding of van zijn sociale vaardigheden, het hangt niet af van zijn netwerk-skills of van zijn verkoopstrategie. Dit zijn niet de doorslaggevende elementen. Het blijkt dat er slechts twee dingen zijn die bepalen of iemand succesvol is of niet en dat zijn:

  1. het onwrikbare geloof dat je succesvol zult zijn en
  2. de bereidheid om alles te doen om er een succes van te maken.

Dit zijn de twee allerbelangrijkste dingen die bepalen of iemand succesvol is of niet. Dit geldt niet alleen voor ondernemers, maar voor alle succesvolle mensen: politici, kunstenaars, muzikanten, schrijvers, advocaten, sporters, wetenschappers en spirituele leiders, om er maar eens een paar te noemen. Iedereen die uitblinkt op een bepaald levensgebied bezit deze twee kwaliteiten.

Om maar eens een paar voorbeelden te noemen:

  • Eén van de meest succesvolle zangeressen ooit is Madonna. Van haar is bekend dat ze een enorm goede zakenvrouw is. Het gaat niet alleen om zang- en danskwaliteiten. Madonna’s zang- en acteerkwaliteiten zijn aan twijfel onderhevig, maar toch is deze vrouw ongelooflijk succesvol en heeft ze een heel zakenimperium opgebouwd. Dat is geen toeval.
  • Beyoncé Knowles begon haar carrière in de R&B meidenband Destiny’s child. Veel gimmick, maar muzikaal stelde het niet veel voor. Wie had gedacht dat zij zou uitgroeien tot de meest succesvolle zangeres van dit moment? Het is niet mijn muzieksmaak, maar deze vrouw heeft iets extra’s, een drive, een doorzettingsvermogen, een visie en de bereidheid om buiten gebaande paden te stappen die haar zo succesvol gemaakt hebben.
  • Van de schilder Karel Appel is het bekend dat hij het niet alleen van zijn schilderkunst moest hebben, maar dat hij ook een zeer goede verkoper was.
  • In de zakenwereld zijn Richard Branson (Virgin), Steve Jobs (Apple) en Bill Gates (Microsoft) goede voorbeelden; mannen met een visie, de buiten het destijds denkbare stapten en hun visie en dromen waar maakten.
  • Van topsporters is wijd en zijn bekend dat zij werken met het visualiseren van hun ideale sprong, sprint, schot, worp, wedstrijd. ‘De Wil om te winnen’ is een kreet die vaak voorbij komt in sportprogramma’s en ik denk dat dat inderdaad het onderscheid vormt tussen de absolute top en dat wat daaronder zit: de Wil om succesvol te zijn.

Er zijn nog veel meer voorbeelden te bedenken, maar allemaal hebben ze de twee bovenstaande eigenschappen gemeen: een rotsvast vertrouwen in hun missie en de bereidheid om daar alles voor te doen.

En wat zij kunnen … dat kun jij ook!!!

Succesvol leven is topsport

Succesvol zijn is topsport

Ongeacht op welk levensgebied je succesvol wil zijn, als je de top wilt bereiken zul je een topsportmentaliteit moeten hebben of aankweken. Maar wat is dat, een topsportmentaliteit? Een topsportmentaliteit is in feite de Wil om succesvol te zijn en de Bereidheid om daar alles voor te doen; dezelfde succesfactoren als ik hierboven al beschreven heb. Een topsportmentaliteit vraagt van je dat je je gedraagt als een topsporter. Dat houdt in dat je je hele leven inricht op het halen van de top in jouw vakgebied of levensgebied, op het succesvol zijn. Dat betekent niet dat je alleen goed bent in je vak of bezigheid en daarin excelleert, maar ook dat de ondersteunende factoren zoveel mogelijk van topsportniveau zijn.

Ik neem het geven van trainingen of workshops als voorbeeld. Wat is er voor nodig om te excelleren in het geven van trainingen of workshops?

  • Als eerste moet je uiteraard goed zijn in het vak dat je uitoefent. Je moet de materie beheersen waarin je les geeft, theoretisch en praktisch. Je moet inhoudelijk ‘gezond’ zijn.
  • Je moet flexibel zijn. Je moet kunnen improviseren, kunnen inspelen op vragen of gebeurtenissen die je niet vooraf kunt voorspellen en die je plan voor die dag in de war kunnen schoppen. Flexibiliteit is een state of mind. Daarnaast is ook beheersing van de lesstof en zelfvertrouwen van invloed op ‘verstoringen’; het vraagt een stabiliteit in jezelf, oftewel het vraagt van je om psychisch ‘gezond’ en in balans te zijn.
  • Als je echt goed wilt zijn, moet je ook fysiek in een goede conditie zijn. Je moet op je lichaam kunnen vertrouwen. Dus aan je fysieke conditie werken en fysiek ‘gezond’ zijn is nodig om optimaal te kunnen presteren.
  • Je hebt een stabiele thuisbasis nodig. Onder thuisbasis versta ik in deze, gezin, familie en vrienden, woonruimte. De thuisbasis is dat waarop je kunt terugvallen, daar waar je tot rust kunt komen en waar je je gesteund voelt. Toppers investeren niet alleen in hun expertisegebied, maar zorgen ook voor de aanvullende factoren in hun leven, zoals voldoende quality time met gezin, familie en vrienden.
  • Het zal niet voor iedereen gelden, maar een ‘gezonde’ spiritualiteit kan hier ook bij horen. Het zou me niet verbazen als veel toppers in hun vakgebied ook op de een of andere manier met spiritualiteit bezig zijn of met levensbeschouwing of filosofie. Je zou kunstzinnigheid hier ook onder kunnen vatten, bijvoorbeeld in de vorm van museum,- concert- en/of theaterbezoek. Dat ze een bredere kijk op het leven hebben dan alleen hun vak, dat ze het in een groter geheel kunnen plaatsen en op de een of andere manier weten hoe de wet van aantrekkingskracht (the Law of Attraction) werkt. Spirituele ‘gezondheid’ hoort er ook bij, zeker voor de hsp-ers onder ons.

Wil je echt een topper worden, dan is goed genoeg zijn op al deze gebieden niet voldoende. Het is nodig om op alle gebieden te streven naar de top, naar het optimale. Daarbij natuurlijk wel rekening houdende met waar je hoofdprioriteit ligt en wat ondersteunend is, waarbij de tijdverdeling navenant is. Succesvol leven is topsport; dat is niet alleen weggelegd voor topsporters. Ook jij kunt deze topsportmentaliteit ontwikkelen en je leven daar naar inrichten. De vraag is vooral hoe succesvol je wilt zijn en in hoeverre daar echt voor wilt gaan. Genoegen nemen met kruimels past niet bij een topsportmentaliteit, ‘doe maar gewoon dat is al gek genoeg’ ook niet.

“Een topsportmentaliteit betekent dat je de beste versie van jezelf wilt zijn die je kunt zijn.” (Rose Jansen)

Total commitment

De laatste tijd is bij mij het idee van ‘total commitment’ gegroeid; ik was er blijkbaar klaar voor, waar ik dat eerder niet was. Het zaadje daarvoor is gelegde door Rose Jansen van Create Academy, die opleidingen geeft voor therapeuten die ondernemers willen worden en bij wie ik die opleiding heb gedaan. Zij heeft bestudeerd wat ondernemers succesvol maakt en dat vertaald naar een handzame aanpak die therapeuten, die meestal goed zijn in hun vak maar slecht in het ondernemerschap, kunnen gebruiken om succesvolle praktijken op te zetten.

Daarnaast deed ik in diezelfde tijd een 40-daagse bij Janosh, de Sleutels tot jouw Roeping (en later Sleutels tot Manifestatie), die veel in beweging bracht en me met de neus op de feiten drukte. Het werd mij heel duidelijk wat mijn levensdoel is en dat het tijd wordt om er nu ECHT voor te gaan.

Op de achtergrond speelden mijn ‘bijbel’ Een cursus in wonderen mee en het gedachtegoed van Brandon Bays (the Journey).

Anyway, ergens in deze mengelmoes vatte bij mij het idee van ‘total commitment’ post. Ik werd me er van bewust hoe makkelijk ik me liet afleiden en wat de consequentie daarvan is. Over die afleidingen later meer, maar ik werd me er van bewust dat het tijd werd om het half-half gedoe waar ik mee bezig was los te laten en vol te gaan voor mijn levensdoel. Het werd mij duidelijk dat ik hier niet op aarde ben om maar een beetje rond te lummelen, maar dat ik een heel duidelijk ‘dedicated’ doel heb. Het werd mij duidelijk dat dit doel een ‘total commitment’ van mij vraagt en dat ik mijn hele leven in het teken van dit doel te zetten heb. De vrijblijvendheid is er van af, er is een belangrijker doel dat ik mag verwezenlijken. Het is ook geen persoonlijk doel, maar meer iets dat ik in opdracht van het grotere geheel doe.

Mijn leven is niet langer ‘komt wel’ of een beetje in de marge mee doen. Ik had tot nu toe wel mijn ideeën, deed mijn opleidingen, werkte naar mijn doel toe. Maar het was nog geen ‘total commitment’, het was nog geen ‘heilig’ doel. Ik heb niet het idee dat deze verandering naar ‘total commitment’ uit mijn ‘ik’ komt, maar dat hier een Hogere Leiding actief is die dat in me heeft doen ontwaken en die datgene op mijn pad heeft gebracht waardoor het in mijn bewustzijn kon komen. Ik ben slechts het instrument dat gebruikt wordt om de missie uit te voeren. Maar als instrument heb ik me daarin wel mijn deel te doen. N.B. iedereen heeft deze Hogere Leiding, maar vaak moet je wel leren om je er op af te stemmen.

Total commitment sluit aan bij de twee eigenschappen die ik in het begin van dit artikel benoemde: de onwrikbare wil om mijn missie tot een succes te maken en de bereidheid om alles te doen om het een succes te maken. Dat laatste houdt per definitie in: buiten je comfortzone stappen. En dat heb ik ook gedaan, ik ben mezelf behoorlijk tegen gekomen (en nog).

Wil je succesvol zijn in je leven, op wat voor niveau dan ook, dan zul je je leven in dienst moeten stellen van datgene wat je wil bereiken. Dat noem ik ‘dedicated living’, toegewijd leven. Het lijkt, niet geheel toevallig, op het leven van monniken in de voorbije eeuwen, zoals je die ziet op heiligenbeelden, die hun gehele leven aan God wijdden, vanuit Devotie, vanuit toewijding. Ook zij hadden een ‘heilig doel’.

Wat voor mij geldt, geldt ook voor jou. Wil je succesvol zijn? Het is geen moeten, het is een keuze. Wil je het? Ben je bereid om jouw leven in dienst te stellen van een (hoger) doel? Of blijf je liever hangen in de comfortabelheid van dat wat je al kent? Wat jouw levensdoel gaan leven vraagt echt van je dat je buiten je comfortzone stapt, dat je je angsten en onzekerheden onder ogen komt. Dat je stopt met dralen en afleiding zoeken. Dedicated living kan niet half: het is alles of niets en daarmee ook of je wel of niet succesvol zult zijn.

Wat houdt je weg bij succes?

De twee factoren van succes die ik hierboven beschrijf zitten in iedereen. Iedereen is hier toe in staat. Maar waarom is dan niet iedereen succesvol? Het antwoord is vrij logisch: ongeloof in eigen kunnen en de bereidheid missen om er all the way voor te gaan.

Ongeloof in eigen kunnen heeft met name te maken met een foute perceptie van wie jij werkelijk bent. Tijdens het opgroeien ben je gaan geloven in een beperkte versie van jezelf. Je bent gaan geloven in je kleinheid. Waarom? Omdat vrijwel iedereen hier op aarde gelooft dat hij een beperkte versie van zichzelf is. Daarmee komen we op het gebied van de spiritualiteit, wat in het kader van dit artikel te ver gaat om helemaal uit te diepen. In mijn optiek zijn wij Oneindige Potentie, in staat om alles te scheppen wat me maar willen. We zijn alleen afgedwaald van dit ‘Weten’ en we zijn gaan geloven dat we een afgescheiden ik zijn, los van de Oneindige Bron die ons Wezen IS. Deze illusie is gigantisch krachtig … maar het is en blijft een illusie. Ik vermoed dat succesvolle mensen op de een of andere manier zijn afgestemd op de Oneindige Bron van al het leven. Het zou me niet verbazen als ze zich daar ook bewust van zijn.

De bereidheid missen om er Volledig voor te gaan heeft met name te maken met angsten en onverwerkte ervaringen uit het verleden. Het uit zich vaak in het zoeken van afleiding. Als je niet die totale drive hebt, dan is het ook lastig om weerstand te bieden aan de onnoemelijk grote hoeveelheid aan afleidingen dat ons huidige leven kent. Met name internet (facebook) en televisie zijn gigantische afleiders en mindnumb-ers.

Op de een of andere manier zul je deze twee zaken moeten tackelen om succesvol te kunnen worden. Dedicated living vraagt van je dat je daadwerkelijk veranderingen in je leven gaat aanbrengen, je leven helemaal gaat richten op jouw doel. Je kunt niet door blijven rommelen en succesvol zijn: total commitment.

stappen om dedicated living in te voeren in jouw leven

Als eerste is er de keuze om daadwerkelijk succesvol te WILLEN zijn, om voor jouw doel te gaan. Dit is echt een keuze, het vraagt WILskracht. Het helpt om daarbij af te stemmen op de Goddelijke Wil; ego-wil is vaak niet voldoende.

Als tweede is het natuurlijk ook wel handig om een duidelijke visie en een duidelijke missie te hebben, iets waar je enthousiast van wordt, waar je warm voor loopt, waar je van gaat stralen. Zonder deze Stralende Visie wordt het een lastig verhaal. In mijn optiek kun je dit ‘heilige’ levensdoel niet afdwingen; het komt op je pad, het ontvouwt zich. Zo ervaar ik het in ieder geval. Ik had van tevoren niet kunnen bedenken wat mijn levensdoel was en in de loop der jaren heeft het zich laagje voor laagje ontvouwen … totdat daar opeens dat inzicht was van total commitment. Daar is een knop om gegaan; die knop was er op een gegeven moment. Blijkbaar was ik er klaar voor, maar wanneer je er klaar voor bent kun je niet afdwingen. Het universum heeft een Plan dat uitgerold wordt en wij mensen zijn slechts onderdeel van de Plan. Wat je wel kunt doen is zorgen dat je er klaar voor bent. Dat kun je doen:

  • door je er voor open te stellen; zolang je de deur dicht houdt, kan er niets gebeuren. Je open stellen voor een Hoger Doel in je leven is hoe je de deur open zet. Daar zit nog niet meteen een actie aan vast, het is meer een kwestie van attitude, een bereidheid.
  • door aan de slag te gaan met het idee van een levensdoel, je kunt er mee gaan spelen. Maak het niet te zwaar: speel met het idee. Laat het rondgaan in the back of your mind, laat het bij tijd en wijle naar de voorgrond komen, stoei er mee.
  • door je leven langs te lopen en te kijken naar de momenten waarop je echt superblij was, waarop je ging stralen en enthousiast werd. Schrijf deze momenten op: ze geven je een inzicht in wat je levensdoel is en ze wijzen de richting waarin je kunt zoeken. Maak, heel praktisch, een lijst van deze momenten en kijk eens of je er een rode draad in kunt ontdekken, zet je mind aan het werk.
  • door creatieve technieken te gebruiken: teken, schilder, klei, punnik desnoods, en laat je daarbij sturen door je onderbewuste, door je inspiratie. Maak niet iets na, maar laat je leiden door de inspiratie van het moment, volg je intuïtie. Misschien zie je nog niet direct wat je aan het ‘kliederen’ bent, maar het zal zich te zijner tijd ontvouwen.
  • door gebruik te maken van de actieve imaginatie-technieken die beschikbaar zijn, waarbij je contact maakt met je onderbewuste en daaruit de beelden en inzichten omhoog laat komen. Google maar eens rond op internet.
  • door bij ‘onze lieve heer’ of het universum, of hoe je het ook wit noemen, vragen neer te leggen. Voor het slapen gaan is daarvoor een goed moment. Leg de vraag maar voor aan je gids of Hogere Zelf, God, Allah, om je in je dromen inzichten te laten komen omtrent jouw levensdoel. En vraag er dan ook bij dat je het je ’s ochtends nog mag herinneren. Het is handig om pen en papier naast je bed te hebben liggen, zodat je aantekeningen kunt maken als je ’s nachts of ’s ochtends vroeg wakker wordt, zodat het niet weg is als je weer indommelt.
  • door gebruik te maken van specifieke technieken, zoals the Journey, de zogeheten levensdoelreis heeft. Het brengt je rechtstreeks in contact met de diepere lagen in jezelf en het kan je duidelijkheid geven over jouw levensdoel en wat je daarin blokkeert. Een deel van de blokkade kan ook meteen aangepakt worden.
  • door een workshop, masterclass en/of training te doen.

Als derde is er daadwerkelijke aanpassing in je leven nodig. Het is nodig dat je je leven gaat inrichten naar jouw levensdoel. Ook hiervoor heb ik een aantal handvatten op een rij gezet:

  • verbind je dagelijks, of het liefste meerdere keren per dag, met je levensdoel. Maak vooral contact met het gevoel, het enthousiasme, de liefde, de blijdschap. Je hoeft er geen uren aan te besteden; het gaat er vooral om dat je een moment zo volledig mogelijk contact maakt met jouw missie in het leven. Een moment van overgave, van één wording, van verbinding met je diepste kern. Plan deze momenten echt in, want anders versloft het weer heel makkelijk.
  • deel je activiteiten van die dag in in subdoelen die je hebt afgeleid van je hoofddoel. En vergis je niet, simpele dingen als boodschappen doen of eten met je gezin, vormen net zo goed onderdeel van jouw levensmissie. Vriendschappen, familie, gezin, huishouden, sporten, het zijn allemaal ondersteunende dingen die maken dat je optimaal kunt functioneren in het bereiken van jouw doel. Voor een aantal van ons zal het kinderen opvoeden of een netwerk in stand houden of sporten het hoofddoel in het leven zijn; succesvol zijn kan op alle gebieden van het leven. Door je activiteiten te verbinden met je subdoelen, die op hun beurt weer gelieerd zijn aan je hoofddoel, krijgen de activiteiten zin, komen ze in een breder perspectief te staan. Daardoor kunnen ook routineklusjes in een zinvol daglicht komen te staan, omdat ze een groter doel ondersteunen. Daardoor wordt het zoeken naar afleiding ook weer minder. Dus ook hier: stem je af op je (sub-)doel.
  • kijk eens naar hoe jij je laat afleiden. Maak een overzicht van een dag uit je leven en let eens op hoe vaak en op welke manier jij je laat afleiden. ‘Even naar het nieuws kijken’, ‘even een krantje lezen’, ‘even facebook of e-mail checken’, ‘even een bakkie pleur cq. troost’. Het is nodig om je e-mail bij te houden en ontspanningsmomenten in te bouwen, maar je kunt er wel heel bewust voor kiezen hoe vaak je je e-mail checkt of facebook. Het is juist het tussendoor afleiding zoeken, waar het probleem zit. Je wordt dan weg gehaald uit waar je mee bezig bent en het kost weer de nodige tijd om er weer in terug te keren. Zet de bliepjes op je telefoon uit, zodat je aandacht daar niet door getrokken wordt, verminder de kans op afleiding. Zet het envelopje uit op je laptop als er weer een mail binnen komt, want je zult dan toch de neiging hebben om ‘even’ te checken of het belangrijk is. Plan een beperkt aantal momenten op de dag in dat je telefoon en media checkt en houd je daar aan.
  • discipline is belangrijk, maar er is een groot risico op dat het dan ‘moeten’ wordt. Moeten leidt vanzelf weer naar de wens om afleiding te zoeken, want moeten komt niet van binnen uit maar van buiten af. Innerlijke motivatie is waar de energie en drive zit, niet in moeten. Om het niet dwangmatig te laten worden helpt het om je eerst af te stemmen op je doel en de diepe liefde van waaruit je je doel nastreeft voordat je aan een taak begint. Je zult merken dat wat voor klus je dan ook hebt, het veel makkelijker zal gaan als je je eerst verbindt met waarom je het ook weer doet.
  • deel jouw levensdoel en jouw visie met mensen om je heen en laat je door hen steunen en inspireren. Vraag of ze jou regelmatig willen vragen hoe het er mee gaat en of je nog op koers zit. Laat hen jouw vragen wat je nodig hebt om weer op het rechte pad te komen als je afgegleden bent (want zonder enige twijfel zal gebeuren). Zoek mensen die mee kunnen gaan in jouw doel en je op die manier willen steunen en enthousiasmeren. Je kunt ook iemand vragen om je daarin te coachen.

“Je moet het wel zelf doen, maar niet per se alleen”.

  • zorg dat je in contact bent met mensen met een soortgelijk doel en steun elkaar, vorm een soort community. Dat kan met vrienden zijn, maar het kan ook een groep op facebook of LinkedIn zijn. Soort zoekt soort; zoek soortgelijke energie op, zoek gelijkgestemde mensen op, en steun en enthousiasmeer elkaar.
  • plan tijd voor ontspanning in. Ontspanning is ECHTE rust nemen, iets waardoor je lichaam en geest kunnen ontspannen. Dat kan heel eenvoudig een minuutje buiten op het balkon of in de tuin zitten zijn. Het kan een moment zijn dat je even heel bewust vijf diepe ademhalingen doet en je daar volledig op concentreert. Het kan een massage zijn, een saunabezoek, een wandeling, zwemmen. Het kan ook genieten van een kop koffie of thee zijn, maar neem dan ook echt de tijd om te genieten en ga niet ondertussen iets anders doen (afleiding!). Meditatie of wat lichaamsoefeningen kunnen ontspanningsmomenten zijn.
  • voor alle duidelijkheid: “Afleiding is GEEN ontspanning!” Van afleiding kom je NIET tot rust, afleiding kost energie. Kijk of je afleiding en ontspanning uit elkaar kunt halen, want het is echt niet hetzelfde.
  • plan in blokken. Je hoeft een taak niet helemaal af te maken, het is beter om een bepaalde tijd te reserveren en dan ook te stoppen als de tijd voorbij is. Alles hoeft niet in één keer af. Het kan bovendien zeer zinvol zijn dat als een stuk werk gedaan hebt, om even de tijd te nemen om daar op te reflecteren. Als ik bijvoorbeeld na een consult een verslagje zit te schrijven, dan krijg ik vaak inzichten die ik tijdens het bezig zijn tijdens het consult niet heb opgemerkt. Dat kan ik dan weer mee nemen naar een volgend consult met diezelfde persoon. Of als ik een stuk tekst geschreven heb, dan schieten me naderhand nog dingen te binnen die ik later weer kan toevoegen.

Two steps forward and one step back

Verandering gaat over het algemeen niet rechtlijnig. Het is meer een golfbeweging om een stijgende lijn, met uitschieters naar boven en ook naar beneden: twee stappen voorwaarts en één stap terug. Houd er bij het overstappen naar dedicated living rekening mee dat je tig keer de fout in gaat en laat het je niet tegen houden. Zie het voor wat het is en kijk er met zachtheid naar: het is nou eenmaal hoe het werkt. Be kind to yourself. Bekijk het met zachtheid en mededogen en besluit dan om de draad weer op te pakken, zonder oordeel over dat je even van je koers bent afgeweken.

Gun ook anderen om bekend te raken met het concept ‘dedicated living’

Als je dit artikel waardevol vindt, deel het dan op je tijdlijn en/of stuur het door naar mensen die je kent en die misschien ook wel toe zijn om te stoppen met lantefanteren en er echt voor te gaan. Gun het ook hen dat ze hun eerste stappen naar dedicated living mogen zetten.

Durf jij het aan om voor total commitment te gaan?

Het is niet niks om je hele leven in dienst te stellen van een doel dat je wilt bereiken. Het idee alleen al zal waarschijnlijk al flink wat weerstand oproepen. Maar spreekt het idee je aan? Is het een kant die jij op wil?

Ik zou je willen uitdagen om eens te kijken naar de redenen die je bedenkt om de stap naar dedicated living NIET te maken. Kijk eens naar je innerlijke saboteur, kijk eens hoe jij probeert weg te blijven bij dedicated living; zonder oordeel. En kijk eens wat je nodig hebt om die stap WEL te kunnen zetten; wat zou jou daarbij kunnen helpen? Durf je de stap aan?

Deel het met ons in het commentaarveld hier onder en/of op facebook.

Delen
Gepubliceerd door:
Peter Thijssens

Recente artikelen

Krijg grip op je burn-out: leer je grenzen respecteren!

SoulNature psycholoog Almere. In dit artikel lees je alles over burn-out: wat het is, hoe…

5 maanden geleden

Podcasts

Podcasts waarin Peter Thijssens geïnterviewd wordt over verschillende psychologische en spirituele onderwerpen, o.a. over zijn…

7 maanden geleden

Dualiteit bestaat niet, lang leve dualiteit

Dualiteit bestaat niet, maar toch heeft het een functie. Het leert ons beide kanten van…

9 maanden geleden

11 Tips om met hsp om te gaan

SoulNature psycholoog Almere en Amsterdam. Worstel jij met je hooggevoeligheid? Dat is niet nodig: HSP…

10 maanden geleden