Schuldgevoel en een ‘gezond’ verantwoordelijkheidsgevoel zijn elkaars tegenpolen.

Een schuldgevoel is een afwijzing van jezelf als mens. Eigenlijk zeg je ‘ik ben schuldig‘ of ‘ik ben slecht‘, ‘er deugt iets niet aan mij‘. Schuldgevoel is een vicieuze cirkel: wat je ook doet het zal altijd jouw schuld zijn. Er is geen uitweg.

Een ‘gezond’ verantwoordelijkheidsgevoel richt zich op gedrag, het zegt niets over jou als mens. Gedrag en wie je bent staan los van elkaar. Je kunt stomme dingen doen of foute keuzes maken, maar als mens ben je nog steeds oké. Alleen je gedrag is niet altijd even oké. Door de verantwoordelijkheid te nemen voor je keuzes en je daden, kun je weer verder. Je ziet het voor wat het is: stom gedrag of een foute keuze, niet meer dan dat.  Je neemt daard de verantwoordelijkheid voor, je herstelt wat je kunt herstellen en je gaat verder.

Een ‘gezond’ verantwoordelijkheidsgevoel betekent ook dat je weet wat wél en wat níet je verantwoordelijkheid is.

Een ‘gezond’ verantwoordelijkheidsgevoel is wat je uit het schuldgevoel kan halen, door het te zien als gedrag en dat los te koppelen van wie je bent als mens.

Meer hierover kun je lezen in het artikel Wat is het verschil tussen een ‘gezond’ verantwoordelijkheidsgevoel en schuldgevoel? in de kennisdatabase.

Gerelateerde artikelen