Home » Kennisdatabase » De weg tot zelfbevrijding » De essentie van het ego
SoulNature - psychosociale therapie blog

Het ego is het idee dat er een ik bestaat. Het is de vereenzelviging met een idee van wie of wat je bent:

 • ik ben Peter
 • ik ben psychosociaal therapeut
 • ik ben vader
 • ik ben muzikant
 • ik ben zachtaardig
 • ik ben bang voor conflicten
 • ik ben ….

Elke identificatie is een beperking van wat je werkelijk bent. Iedere identificatie is als een duimschroef die weer een slagje strakker wordt aangedraaid, tot er nauwelijks nog bewegingsruimte over is. De rol is wat je bent en je kunt niet iets anders zijn. Zelfs als je denkt dat je een vrijbuiter bent en dat de sky de limit is, dan nog is dat een identificatie; het enige verschil is dat de vermomming anders is.

Je werkelijke aard is onbegrensdheid is elke richting en op elke manier. Je bent Alles. Het ego is de ontkenning van wat jij werkelijk bent. Elke identificatie/inperking ontkent jouw werkelijke aard. Deze illusie dat we ‘iets’ zijn is gigantisch. Onze hele wereld met alle problemen daarin komen voort uit deze illusie.

Inhoud:

Spirituele Leraren

Elke ware spirituele stroming heeft als doel om de illusie van het afgescheiden ik te doorzien en jezelf weer te ervaren als het Al of Zelf. Je ‘bent’ al alles, je bent alleen maar gaan geloven dat dat niet zo is. Elke ware spirituele stroming zal je er op wijzen dat wat je werkelijk bent al in jou aanwezig is. Een spirituele Leraar reikt je alleen de handvatten aan om jouw ware aard te ontdekken. Het is als een oudere broeder, die verder op het pad is, en die jou de hand reikt en je een stukje mee neemt.

Zo omschrijf Jezus zichzelf dan ook in Een Cursus in Wonderen: “‘Niemand komt tot de Vader dan door mij’ betekent niet dat ik op enigerlei wijze van jou gescheiden ben of verschil, anders dan in tijd, en tijd bestaat niet werkelijk. De uitspraak heeft meer betekenis, indien beschouwdop een verticale dan op een horizontale as. Jij staat onder mij en ik sta onder God. In het proces van ‘opstijgen’ sta ik hoger, omdat zonder mij de afstand tussen God en mens voor jou te groot zou zijn om te omvatten. Ik overbrug die afstand, als een oudere broer voor jou enerzijds en anderzijds als een Zoon van God.” (Een Cursus in Wonderen T1.II.4.1:5)

Een spirituele Leraar heeft, net als elke leraar, als taak om de leerling op hetzelfde niveau te brengen als hemzelf/haarzelf. Dan houdt het leraarschap op. Als mensen zich identificeren met het leraarschap, dan hebben ze de leer dus niet begrepen; deze identificatie is niets anders dan ego.

De essentie van het ego

Hoe komt het dat als wij alles zijn, we toch zijn gaan geloven dat we slechts een beperkt wezen zijn? Daar kunnen twee redenen voor zijn:

 • óf er is iets mis gegaan
 • óf het is zo bedoeld.

Ik ben er nog steeds niet uit welk van de twee waar is. Feit is echter dat wij allemaal deze Val uit het Paradijs (Paradijs = Eenheidsbeleving, alles) hebben mee gemaakt. Of, zoals in Een Cursus in Wonderen wordt gesteld, we ‘denken’ dat we uit het Paradijs zijn gevallen (maar het heeft nooit werkelijk plaats gevonden).

Als we ons beperken tot dit leven en vorige levens even buiten beschouwing laten, dan is er vroeg in ons leven iets gebeurd waar we zo van geschrokken zijn dat we het oer-vertrouwen in God, het universum, het leven, zijn kwijt geraakt. Het enige verschil is de mate waarin.

Het gevolg is dat we niet meer durven vertrouwen dat alles veilig is en dat we volledig onszelf kunnen zijn. Als je niet meer kunt vertrouwen in de Al-Veiligheid, dan moet je dus zelf zorgen dat je veilig bent. Je moet de controle in handen nemen. Dat is de eerste stap van Alles naar niet-Alles, van Alles naar ‘iets’.

Deze initiële schok willen we nooit meer mee maken en dus gaan we van allerlei mechanismen bedenken in een poging om te voorkomen dat we dit ooit nog mee moeten maken. We beginnen een constructie te bouwen en die constructie noemen we ego of afgescheiden ik.

Het leven is zo vriendelijk om ons in situatie te brengen die de initiële schok bevestigen en versterken. De ego-identificatie wordt bij elk van die ervaringen sterker en sterker, onze identificatie raakt meer en meer vast geroest en de vrijheid om Alles te zijn verdwijnt steeds meer. De essentie van het ego is dus angst.

Er zijn vele soorten angsten:

 • angst voor woede
 • angst voor afwijzing
 • angst voor de angst
 • angst dat het onmogelijk is dat er van ons gehouden wordt (Engels: unlovability)
 • angst om niet goed genoeg te zijn
 • angst voor het leven
 • angst voor de dood
 • angst voor pijn
 • angst voor ziekte
 • angst voor kwetsbaarheid
 • et cetera.
SoulNature - psycholoog Almere
De oer-angst, de angst die ons als eerste losgeslagen heeft uit de Eenheid, is de kern. Daar omheen koeken allerlei andere angsten aan. Daar omheen is weer een heel bouwwerk aan belemmerende overtuigingen en gedragingen die ons weg moeten houden bij de vermorzelende oer-angst: ‘die angst wil ik nooit meer voelen’. En zo raken we steeds verder verwijderd van wie/wat we werkelijk zijn.

Alle problemen op aarde zijn geboren uit die oer-angst en de overlevingsmechanieken die we er omheen gebouwd hebben. Als ik naar mezelf kijk, dan is mijn oer-angst om totaal en volledig alleen te zijn in het universum tot in alle eeuwigheid. De essentie van mijn ego-constructie is de angst om die totale alleenheid waaraan (schijnbaar) geen ontsnappen mogelijk is te doorvoelen. Mijn hele ego is er in essentie op gericht om zich hiertegen te verzetten: ‘dit wil ik nooit meer voelen’.

SoulNature - psycholoog Almere

Weer jeZelf worden

Voor zover ik weet is er maar één manier om weer jezelf te kunnen zijn en dat is door stap voor stap de constructie die we ego noemen af te breken:

 • onder ogen komen dat wat we over onszelf zijn gaan geloven niet klopt en deze beperkende overtuigingen los laten
 • de emotionele pijn die de belemmerende overtuigingen heeft doen ontstaan doorleven en loslaten
 • het gedrag dat uit de twee bovenstaande voortkomt veranderen naar gezond gedrag.

 

Het is als het slopen van een gebouw. Dat is niet met één klap van de sloopkogel gebeurd. Het gaat stap voor stap. En bij iedere stap kom je dichter bij de kern. De uiteindelijke stap is om de oer-angst (voor mij dus het voor altijd en eeuwig alleen zijn) onder ogen te komen. Er niet meer voor wegrennen, maar het aankijken en doorvoelen. Dit is wat binnen The Journey onderwezen wordt in de No Ego Retreat. Dat is dus niet de retraite waar je mee begint, maar een gevorderde retraite, want de meeste van ons hebben eerst weer te leren voelen.

Op het moment dat je je durft te openen in jouw oer-angst, verandert er iets. Dat kan even duren en het is vaak zeer intens, maar op een gegeven moment verliest de angst zijn intensiteit en transformeert vanzelf naar iets anders. Dat anders is uiteindelijk je Zelf: Alles. Want dat is je werkelijk aard.

Het weer thuis komen bij jeZelf is iets waar je vaak vele jaren en nog vaker vele levens mee bezig bent. De meeste mensen gaan de weg der geleidelijkheid, maar er zijn ook mensen die cold turkey gaan. Voor die laatsten zijn dat ongelooflijk heftige en vermorzelende ervaringen. Sommige zielen kunnen dat blijkbaar aan. Maar voor de meeste van ons zal het dus een geleidelijk proces zijn, waarin wel de nodige ‘stroomversnellingen’ kunnen zitten.

Op het moment dat je door die oer-angst heen durft te gaan, verandert je leven voor goed. Iets in jou weet vanaf dan dat je Alles bent, ook al kan het nog een flinke poos duren om alle ego-patronen los te laten. Het loslaten van het hele ik-idee wordt ook wel de dood van het ego genoemd, omdat het aanvoelt alsof je dood gaat. Om in plaats van iets om iemand ineens niemand (niets of alles) te zijn kan enorm beangstigend zijn. En als je het aandurft is het teven gigantisch bevrijdend. Je kunt de dwangbuis van wat je denkt te (moeten) zijn loslaten en weer volledig jeZelf zijn, zonder iets of iemand te hoeven zijn. Voor de meeste mensen zal deze staat van Zijn iets zijn waar ze zich niks bij kunnen voorstellen. Pas als je het ervaart gaat het voor je leven.

Ter afsluiting

We hebben allemaal deze (schijnbare) Val uit het Paradijs mee gemaakt. We hebben allemaal een oer-angst. We zijn allemaal een steeds dikker wordende constructie gaan optrekken om die oer-angst maar niet toe hoeven voelen. De paradox is dat je door deze constructie juist datgene aantrekt en creëert wat je eigenlijk probeert te vermijden.

Het is mogelijk om door de oer-angst heen te gaan, ieder op z’n/haar eigen tijd en z’n/haar eigen tempo. Alle problemen op aarde komen voort uit deze ego-identificatie en die onderliggende angst. De enige manier om jezelf en de wereld te bevrijden is om door datgene wat je zo vreest heen te gaan en tot de ontdekking te komen dat het eigenlijk niet bestaat: de Val heeft nooit plaats gevonden!

Vond je dit artikel interessant?

Laat dan onderaan de pagina een bericht achter en/of deel het op social media.

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogs?

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin