Home » Kennisdatabase » Publicaties in vakbladen en e-zines » De zichtbare en onzichtbare schoonheid van moeder aarde
SoulNature - psycholoog Almere

De zichtbare en onzichtbare schoonheid van moeder aarde

door | 16 jul, 2002 | Publicaties in vakbladen en e-zines

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Religie & Mystiek, 2002

 

Contact maken met Moeder Aarde

Schrijven doe ik normaal gesproken aan de hand van de inspiratie die spontaan in me opborrelt. Het was dan ook even wennen om aan de hand van een vastgesteld thema te schrijven en het was ook een zoektocht naar een deelgebied van dit thema waarbij ik voldoende inspiratie voelde om iets fatsoenlijks neer te kunnen pennen. Tot mijn eigen verbazing kwam ik uiteindelijk terecht op het terrein waar ik eigenlijk al een tijdlang mee bezig ben. Moeder Aarde is dus dichter bij huis dan ik dacht.

Symbolen

Wat is nou eigenlijk de essentie van het verbinding maken met Moeder Aarde, van het aarden of gronden? Er zijn veel therapievormen en ook meditatieve stromingen die werken met aardingsoefeningen, ademen naar de (onderbuik) hara (bijvoorbeeld lichaamswerk, Zen, bio-energetica, Tai-Chi, natuurreligies). Deze aarde-gerichtheid wordt wel gesymboliseerd door een driehoek met de punt naar beneden. Aan de andere kant zijn er ook veel meditatieve en religieuze (en ook wel therapeutische) stromingen die zich vooral op het Goddelijke richten en daarbij nogal eens het fysieke, aardse lichaam verwaarlozen (Indische sadhu’s (bedelmonniken), asceten, kloosterlingen, gelijkstelling van aardse lusten, met name seksualiteit, aan de duivel). Deze Hemel-gerichtheid wordt wel gesymboliseerd door een driehoek met de punt omhoog.

Twee driehoeken

zandloperOp elkaar gestapeld kunnen deze twee driehoeken een zandloper-vorm aannemen. De twee punten van de driehoeken raken elkaar en vormen als het ware een vernauwing in de doorstroming van boven naar beneden, van hemel naar aarde, en omgekeerd. Geprojecteerd op de mens ligt die vernauwing ter hoogte van het middenrif. Het middenrif scheidt het buik-bekkengebied van borstkas en hoofd. In de buik zitten de levensenergie en de emoties, in borst en hoofd liefde en denken (N.B. dit is een grove globalisering). Veel psychische en ook lichamelijke klachten concentreren zich rond dit midden van het lichaam, zoals maagklachten of hyperventilatie. Hemel en aarde hebben moeite om met elkaar te integreren, hetgeen voor veel problemen kan zorgen.

davidssterHet kan ook zijn dat de twee driehoeken niet op elkaar gestapeld zijn maar over elkaar heen vallen. Dan ontstaat de zeshoekige ster, ook wel bekend als de Davidsster. De zeshoekige ster symboliseert de volledige integratie van hemel en aarde, zoals het oorspronkelijk ook bedoeld is: het goddelijke geïntegreerd in het dagelijks leven, het goddelijke ervaren in de alledaagse dingen, in de natuur, in Moeder Aarde. Maar ook omgekeerd: stevig genoeg op/in de aarde staan om de goddelijke energieën te kunnen verdragen. Dat is de esoterische betekenis van de zeshoekige ster, die trouwens niet een puur joods symbool is, maar ook bij andere religies voor komt.

Symbolen

Gezien het gebeuren in en rondom het Midden-Oosten hebben maar weinig mensen in de gaten dat de Davidsster niet zomaar een symbool is, maar dat er een grote occulte waarheid in dat symbool schuilt, een waarheid die gruwelijk wordt misverstaan.

slangEen symbool dat sterk verbonden is met Moeder Aarde, is de swastika. De yantra van het basis –of wortelchakra (muladhara cakra) heeft vier lotusbladeren. Zoals u misschien weet zijn chakra’s roterende energiecentra en als je de yantra van het basischakra al draaiende visualiseert (of als helderziende daadwerkelijk kunt zien draaien), zullen de rondwentelende blaadjes er uit gaan zien als de armen van een swastika. Afhankelijk van de draairichting symboliseert de swastika de creatieve danwel de destructieve krachten van de kosmos. Op tarotkaart 8 ‘The daughter of power’ staat in bepaalde spelen, behalve een vrouw die de muil van een rode leeuw open houdt, ook een swastika afgebeeld met daar omheen een slang die zichzelf in de staart bijt. De slang, en ook de swastika, houden verband met de levensenergie, de energie van Moeder Aarde, met de Kundalini, de onzichtbare levensenergie van de natuur. Vrouwelijke energie dus, immers het vrouwelijke creëert, wekt tot leven, baart. Ook het symbool van de swastika is niet aan één bepaalde religie voorbehouden.[1]

 

Een andere kijk op het aarden

Aarden, contact maken met Moeder Aarde, is een bezigheid met vele occulte lagen. Het aarde element is gelieerd aan het wortel-chakra en staat o.a. voor eigenschappen als stevigheid, materialisme, genieten van het leven, aardse zaken, kristallisatie, maar ook voor veiligheid en verzorging. Deze laatste twee dingen zijn typisch kwaliteiten die aan een Moeder (Aarde) kunnen worden toegeschreven. Maar het aarden gaat verder dan het fysieke, verder dan het contact maken met de aarde onder je voeten, verder dan het laten stromen van de aardenergie via je voeten naar je buikgebied. Ik wil hier een ervaring beschrijven die een ander aspect van aarden laat zien.

Haptonomie

Tijdens een haptonomie-sessie moest ik eens gaan liggen op een (beklede) plank met aan de onderkant in de breedte lopende leggers, als van een schommelstoel. Hierdoor kon de plank dus heen en weer schommelen van links naar rechts. De eerste keer dat ik dit onderging (ik lag met de ogen dicht op de plank en de haptonoom bewoog de plank), werd ik angstig van het heen en weer bewegen van de plank. Ik kon me niet oriënteren en verstijfde, ik werd angstig en zette me schrap tegen de onvoorspelbare bewegingen van de plank. Ik vond het bepaald geen prettige ervaring. De tweede keer dat we deze oefening deden, was de haptonoom eerst een tijdje met mijn voeten bezig, waardoor ik mijn aandacht daar op concentreerde en minder met mijn aandacht in mijn hoofd zat, minder aan het denken was. Toen hij daarna de plank heen en weer begon te bewegen, rolde ik rustig mee op de schommelingen van de plank. Ik liet gewoon gebeuren wat er gebeurde, liet mijn hoofd heen en weer rollen en hield mijn lichaam ontspannen. Doordat mijn aandacht dus naar beneden gericht was, richting aarde, in mijn lichaam in plaats van in mijn hoofd, kon ik de aardekracht gebruiken om de schommelingen op te vangen, daar waar mijn denken juist voor verkramping gezorgd had.  Door dus goed te aarden was ik in staat om de energieën van mijn emotielichaam en van mijn denklichaam te hanteren. Geen angst en ook geen angstige gedachten. Moeder Aarde heeft me als het ware veiligheid geboden en beschermd.

Meditatie

Als ik mediteer en de Goddelijke energieën begin te voelen, roept dit bij mij vaak een lichamelijke reactie op. Vaak voelt het aan alsof de kosmische energieën als een golf over me heen slaan en me overweldigen. Een mens is zo nietig vergeleken bij deze hogere krachten. Zelfs de energieën van je eigen Ziel voelen al aan als overweldigend en automatisch schrikt het ego daar voor terug, verzet zich daar tegen. Zoals Nelson Mandela ooit zei: “een mens is banger voor zijn grootsheid, voor zijn kracht, dan voor zijn falen” (of woorden van soortgelijke strekking). Tijdens een van mijn meditaties was ik weer op dit punt aanbeland en voelde ik de tegenkracht, gestuurd door mijn ego, vanuit mijn solar plexus en middenrif opkomen, toen de haptonomie ervaring me te binnen schoot. Ik maakte toen contact met mijn bekkengebied en koos er bewust voor om er op te vertrouwen dat ik de hogere energieën kon hanteren, ik gaf me er aan over. Het was niet zo dat ik nu ineens volledig vertrouwde op mezelf, op mijn kracht, op de stevigheid van mijn aarde, maar doordat ik een stuk overgave, een stuk vertrouwen kon toelaten, kon ook de Goddelijke energie doorstromen en werd ik helemaal warm en tintelend, stroomde de energie vanuit mijn Hart door me heen en naar buiten toe, de wereld in. Mijn vertrouwen in de aarde, de driehoek met de punt omlaag, maakte het mogelijk dat het Goddelijke, de driehoek met de punt omhoog, meer over haar heen schoof en dus een grotere integratie bewerkstelligde, dat hemel en aarde meer één werden.

Moeder aarde

Moeder Aarde is niet alleen de grond onder mijn voeten, is niet alleen de planeer waarop ik leef, de natuur om me heen, maar zij zit ook in mijzelf. Hoe meer ik me overgeef aan de kracht en ook de schoonheid en zachtheid van Moeder Aarde, hoe meer ik hogere energieën kan toelaten en kan laten doorstromen. Dit geldt zowel voor astrale energieën oftewel emoties, als voor mentale energieën (gedachten), als voor energieën uit het Boeddhische of Nirvanische (of nog hogere) rijk. God wordt pas zinvol als hij de aarde kan bereiken. Zonder het contact met Moeder Aarde zijn wij niet daadwerkelijk mens.

[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Swastika_(symbool)

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogs?

Klik dan op onderstaande link (daarmee geef je toestemming dat deze gegevens worden opgeslagen).

[activecampaign form=1]

Publicaties

Dit artikel is eerder gepubliceerd in een vakblad of e-zine. De categorie ‘publicaties in vakbladen en e-zines’ vormt een historisch archief en is ook zo bedoeld. De inhoud weerspiegelt waar ik toen stond (zie blad en datum bovenaan het artikel) en het hoeft niet noodzakelijk mijn huidige visie te weerspiegelen. Ik ben sindsdien immers ook weer een stuk verder in mijn ontwikkeling.

 

Gerelateerde artikelen

Wintertijd

Wintertijd

SoulNature psycholoog Almere en Amsterdam. Alles in de natuur heeft een natuurlijk ritme van inspanning en ontspanning. In de 24-uurs maatschappij verdwijnt dat steeds meer en dat is geen goede zaak.

lees verder
Er is alleen NU

Er is alleen NU

SoulNature psycholoog Almere en Amsterdam. Het verleden is voorbij en de toekomst is niet anders dan een projectie van het verleden. Er is alleen maar NU, een eeuwig NU.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin