SoulNature - psycholoog Almere

Met een open hart

door | 2 sep, 2003 | Publicaties in vakbladen en e-zines

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Religie & Mystiek, 2003
Dit artikel is geschreven naar aanleiding van het boek Met een open hart – ervaringen van een Reiki-meester (strijd en overgave als wegen naar inzicht, vreugde en liefde) van Yasmin Verschure, aangevuld met uitspraken van enkele ‘Meesters’ en vertaald naar ervaringen uit mijn eigen leven. Ik heb dit stuk geschreven, omdat het voor mij een steun was om te ontdekken dat veel dingen waar ik momenteel doorheen ga, niet specifiek mijn probleem zijn, maar een onderdeel van mijn proces op ‘het Pad’. Het leek me nuttig om dit te delen.
Bekijk op bol.com

trillingEen hoger trillingsgetal

Zoals sommigen van jullie misschien wel gemerkt zullen hebben verandert je leven onherroepelijk en radicaal als je je op het Spirituele Pad begeeft. Door de geleidelijkheid van dit proces valt dat in het begin nog niet zo op en zie je het voornamelijk als je terug kijkt naar het moment dat je begon aan je Weg en ervaart wat het verschil is tussen hoe je je toen voelde en hoe je je nu voelt.

Wat er gebeurt als je mediteert, als je het contact met je ziel versterkt, is dat je je trillingsgetal, je vibratie, je verfijndheid, geleidelijk aan verhoogt. Je wordt lichter, zowel qua gewicht als qua lichtintensiteit. Maar ook psychisch. Het betekent ook dat je gevoeliger wordt voor van alles en nog wat.

Fysieke veranderingen

Op het fysieke niveau kan dat betekenen dat je zintuigen gevoeliger worden:

  • je ogen kunnen gevoeliger worden, waardoor je bijvoorbeeld meer kleurnuances kunt waarnemen of kleurencombinaties met meer zorg uitkiest, maar het kan ook zijn dat je minder goed tegen felle kleuren of scherp licht kunt;
  • je gehoor kan scherper worden, waardoor je bijvoorbeeld meer nuances in muziek en intonatie kunt waarnemen, meer gevoelig wordt voor wat muziek met je doet, maar het kan ook zijn dat je minder goed tegen harde muziek, verkeerslawaai en het geroezemoes in cafés kunt;
  • het kan zijn dat je smaakpapillen gevoeliger worden, waardoor je de kruidennuances in je voedsel beter kunt proeven, maar waardoor eten ook sneller te ‘scherp’ kan gaan smaken of je weerstand krijgt tegen bepaalde stoffen of voedingsmiddelen, zoals vlees, alcohol drugs, cafeïne of suiker. Dit kan je humeur beïnvloeden of tot allergische reacties leiden;
  • je reukvermogen kan toenemen, waardoor je hele fijne geurnuances kunt gaan waarnemen, maar het kan ook zijn dat je niet meer goed meer tegen bepaalde luchtjes, zoals uitlaatgassen kunt;
  • en ook je tastzin kan sterker worden, waardoor aanraking heel intens kan aanvoelen, hetgeen prettig is als je met iemand ligt te vrijen, maar het kan ook zijn dat de aanraking van bepaalde stoffen of door bepaalde mensen juist irritatie oproept.

Je hele beleving van de fysieke wereld kan dus danig veranderen en daar ben je vaak niet op voorbereid als je begint met mediteren. Het kan ook even duren voordat je in de gaten hebt dat je verhoogde gevoeligheid voor fysieke waarnemingen kan doorwerken in hoe je je voelt en dat dat een natuurlijk verschijnsel is en dat er niks mis met je is.

Fysiek-etherische veranderingen

Op het fysiek-etherische niveau is je verhoogde gevoeligheid wat minder direct merkbaar. Je pikt meer energieën op en dat doet iets met je. Zo kun je duidelijker gaan voelen of een chakra geactiveerd wordt of juist niet goed functioneert. Het zien van aura’s past hier ook bij. Je kunt ook gevoeliger worden voor mensenmassa’s, voor drukte, voor energieën die ergens hangen en voor wat mensen met zich mee dragen.

Astrale veranderingen

Op het astrale niveau is de impact van je verhoogde vibratie misschien nog wel het sterkst merkbaar (zo ervaar ik het tenminste). Je gaat emoties van andere mensen en van andere entiteiten in de innerlijke en uiterlijke werelden oppikken. Dit kan heel verwarrend zijn. Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik tijdens een trainingsweekend gesprekstherapie iemand aan het counselen was en dat ik verdriet voelde in mijn buik, terwijl ik eigenlijk helemaal niet verdrietig was. Tot ik me realiseerde dat het niet mijn verdriet was dat ik voelde, maar van mijn gesprekspartner. Ik heb dit regelmatig bewust ervaren, maar nog veel vaker voelde ik me gespannen, onzeker, angstig of neerslachtig worden zonder daartoe direct de aanleiding te kunnen vinden. Zo heb ik nog niet zo lang geleden ontdekt dat ik ondertussen ook heel gevoelig ben geworden voor sferen die in gebouwen hangen, voor de uitstraling van een gebouw of ruimte.

Heel normaal

Het is dus heel normaal als je allerlei onverwachtse en vaak ook onplezierige gemoedsveranderingen voelt zonder dat je weet waar het vandaan komt. Redelijke kans dat je het oppikt uit je omgeving en dat kan verdomd lastig zijn. Je kunt er ook van aan jezelf gaan twijfelen, er onzeker van worden. Hoe meer je gaat herkennen wat je oppikt en zelfs de wetenschap alleen al dat je steeds meer astrale zaken oppikt, hoe meer je er mee leert omgaan. Dit is echter een proces van jaren. Als je hier mee te maken krijgt, zul je ook merken hoe belangrijk het is om goed te aarden, om je aura te reinigen en te beschermen. Hiervoor zijn vele visualisaties en andersoortige oefening beschikbaar. Buikademhaling en lichaamsgerichte oefeningen (bio-energetica, Tai-Chi, Hatha Yoga, etc.) zijn bijvoorbeeld heel geschikt om meer te aarden. Op het gebied van aura– en chakraoefeningen is er ook heel wat te vinden op de alternatieve markt. Op het moment dat de kracht van je ziel groot genoeg is zul je het misschien niet meer nodig hebben, maar tot die tijd kan het toch erg handig zijn om jezelf goed te verzorgen, middels gerichte oefeningen.

Mentale veranderingen

Ik vind op mentaal gebied mijn verhoogde gevoeligheid wat minder grijpbaar. Het gebeurt me steeds vaker dat ik iets denk en dat iemand anders prompt die gedachte uitspreekt (geen idee of mijn gedachte nou wordt opgepikt of dat ik juist degene ben die gedachten oppikt). Ik krijg met toenemende snelheid ook steeds meer inzichten, maar ik heb het idee dat dat op een wat hoger niveau dan het mentale thuis hoort. Op die hogere niveaus neemt je gevoeligheid natuurlijk ook toe. De effecten hiervan zijn veel minder direct merkbaar. Het kan komen in de vorm van inzichten, inspiratie of intuïtie. Het is volgens mij echter vooral merkbaar in het proces waar je doorheen gaat tijdens je Weg en het verhoogde bewustzijn van wat er daadwerkelijk gaande is dat je daarbij hebt.

Transformatie

Het proces waar je doorheen gaat is een transformatieproces. Alles wat je ziel voor je geboorte heeft uitgekozen om uit te werken in dit leven komt in versneld tempo langs. Sterker nog, je ziel kan besluiten om nog wat extra karma uit te werken in dit leven. Het kan dus heel goed lijken alsof je van het ene probleem in het andere rolt en dat het leven alleen maar zwaarder wordt in plaats van lichter. Behalve dat je meer in een kortere tijd gaat uitwerken ga je ook steeds meer merken dat je oude patronen niet meer passen bij hoe je je voelt en dat betekent loslaten en dat kan verdomd zwaar en pijnlijk zijn. Je lichaamscellen transformeren zich (fysiek) tot lichtcellen en die lichtcellen kunnen de zwaardere energieën niet meer verdragen. Je hebt feitelijk geen andere keus meer dat jezelf te transformeren. En die transformatie is volledig, tot in je allerdiepste angsten, laag voor laag, steeds maar dieper en dieper. Je keuzes worden steeds essentiëler. Op een gegeven moment kun je ook een enorme leegte voelen, een afgrond, als je op het punt aankomt om (een stuk van) je persoonlijkheid los te laten. Iets waar je 20, 30, 40 of 50 jaar mee geleefd heb, moet je gaan loslaten wil je verder gaan op de Weg. De neiging om je aan elke strohalm vast te klampen om dat maar niet te laten gebeuren zal jullie misschien niet onbekend zijn (mij in ieder geval niet). Hoe verder je komt, hoe meer je moet loslaten en hoe meer je ook moet/mag gaan vertrouwen op het Goddelijke. Leven met steeds minder (schijn)zekerheden, steeds minder bekende patronen en gedragingen, niet wetende wat het volgende moment zal brengen of hoe je er op zult reageren. Da’s geen kattenpis.

Bijwerkingen

Dit hele transformatieproces heeft nogal wat bijwerkingen waar je van te voren waarschijnlijk niet op berekend bent. Zo kun je je gaan afvragen hoe het komt dat je oude vrienden, die misschien ooit je boezemvrienden waren, niet meer bij je passen. Of hoe het komt dat je de dingen die je altijd leuk vond om te doen nu niet meer leuk vindt. En hoe komt het dat andere mensen dat soort dingen juist wel leuk (blijven) vinden. Dit laatste heeft te maken met het feit dat het trillingsniveau waarop je zelf verkeert bepaalt welke omgeving bij je past. Je ontgroeit als het ware je oude omgeving en ook veel van de dingen die ‘normale’ mensen zo leuk vinden om te doen. Zij zitten nog op hun oude vibratieniveau en voelen zich thuis op plaatsen waar ditzelfde vibratieniveau aanwezig is. Maar jij bent veranderd. Je trilt op een hoger niveau en je voelt je niet meer thuis op dit lagere trillingsniveau. Dat is niet omdat jij beter bent, maar je bent gewoon anders geworden en past niet meer in je ‘oude jas’.

Onbegrip

Hoe verder je komt, hoe groter wat dat betreft ook het onbegrip van je omgeving zal zijn. Het kan heel pijnlijk zijn als je familie je niet meer begrijpt en ze meewarig hun hoofd schudden of schampere opmerkingen maken of denken dat je in een sekte zit. Nog pijnlijker is het als je partner geen begrip kan opbrengen voor waar je mee bezig bent, waarom je weer zo nodig naar een workshop moet of waarom je zoveel geldt spendeert aan een retraite, terwijl het ook wel weer eens tijd is voor een nieuwe auto. Of waarom je nou zo nodig voor jezelf vegetarisch eten wilt koken, terwijl de rest van het gezin watertandend aan het barbecueën is. Of waarom je zo vaak de neiging hebt om je terug te trekken en alleen te willen zijn.

Wat ik wil aangeven is dat het volstrekt normaal is om dit soort dingen mee te maken en dat het heel begrijpelijk is dat het pijnlijk kan zijn om te merken dat mensen van je weg groeien (of beter gezegd, dat jij van hen weg groeit). Je kunt steeds minder in de kuddegeest op gaan en je zult steeds sterker in je schoenen moeten staan om je eigen weg te gaan, tegen alle ‘normale’ patronen van het leven in.

Energie

Een andere bijwerking is de hierboven beschreven toegenomen gevoeligheid voor allerlei soorten energie. Slechts langzaam word je je steeds bewuster van wat je zoal oppikt. Meestal word je door schade en schande wijs. Je hebt tijd nodig om die energieën te leren beheersen. Zeker de sterke energieën van je ziel. Het is maar goed ook dat dit zo geleidelijk gaat, want als je het in een keer over je heen zou krijgen dan zou je de kracht er van niet overleven. Je systeem kan het gewoonweg niet aan. Je lagere lichamen (denken, voelen, doen) zijn daar nog niet geschikt voor (hierin schuilt dan ook het gevaar van geforceerde meditatiesoorten en je kunt er letterlijk krankzinnig van worden of er aan sterven, hetgeen dan ook daadwerkelijk gebeurt). Vandaar dat het transformatieproces langzaam gaat. En om echt te transformeren moet je vaak eerst door de hel, door de duisternis, heen. Hoe hoger je komt, hoe dieper ook de duisternis waar je doorheen moet voordat je het licht kunt ervaren. Het kan je hele leven op z’n kop zetten, waardoor het voor de buitenwacht lijkt alsof je overspannen, burn-out of psychisch gestoord bent. Vooral ook omdat je steeds meer je eigen weg zult gaan en de geëigende paden links zult laten liggen, hetgeen weer veel onbegrip oproept.

it's lonely at the topSlotwoord

Ik hoop dat dit artikel kan helpen om de gebeurtenissen in je leven een plaats te geven en niet aan jezelf te gaan twijfelen.

It’s lonely at the top.

Gelukkig ben je niet alleen, want al je mede-wandelaars op ‘het Pad’ gaan door soortgelijke processen heen en begrijpen je en kunnen je steunen. Wat dat betreft is het ook beter om deel te nemen aan een meditatiegroep i.p.v. het helemaal in je eentje te doen. Hetzelfde geldt voor het hebben van een Spiritueel Leraar, een Guru, want hij (of zij) kan je uitleggen wat er met je gebeurt en hij/zij kent ‘de Weg’ uit eigen ervaring. Niemand van ons raakt wat dat betreft ook uitgeleerd en ook ervaren mediteerders en leraren gaan op hun tijd door deze beproevingen heen. Want beproevingen zijn het: je vertrouwen wordt keer op keer getest. En dat is het enige wat je echt kunt doen: er op vertrouwen dat wat je overkomt goed is en dat het Gods wil is. Geef je over en vertrouw, iedere keer een klein beetje meer. De beloning zal iedere keer weer groter zijn; je doet het niet voor niets. Succes!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogs?

Klik dan op onderstaande link (daarmee geef je toestemming dat deze gegevens worden opgeslagen).

[activecampaign form=1]

Publicaties

Dit artikel is eerder gepubliceerd in een vakblad of e-zine. De categorie ‘publicaties in vakbladen en e-zines’ vormt een historisch archief en is ook zo bedoeld. De inhoud weerspiegelt waar ik toen stond (zie blad en datum bovenaan het artikel) en het hoeft niet noodzakelijk mijn huidige visie te weerspiegelen. Ik ben sindsdien immers ook weer een stuk verder in mijn ontwikkeling.

Gerelateerde artikelen

God in therapie

God in therapie

SoulNature psycholoog Almere en Amsterdam. Groepen hebben net zo goed een ego als individuele personen. Dat geldt ook voor religies. Het zijn juist deze groeps ego-patronen waardoor spiritualiteit vervalt tot geinstitutionaliseerde religie.

lees verder
Fijnafstemming

Fijnafstemming

SoulNature psycholoog Almere en Amsterdam. Meditatie is je afstemmen op de diepere of fijnere lagen in jezelf. Hoe meer je je afstemt hoe meer je naar Gods beeld en gelijkenis zult zijn.

lees verder
Tussen mens en dier

Tussen mens en dier

SoulNature psycholoog Almere en Amsterdam. Een mens heeft een dierlijk lichaam en dierlijke instincten, en die regeren ons nog altijd sterk. Maar een mens is meer: een mens kan denken en dus kiezen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin