Omgaan met hooggevoeligheid (HSP)
11 Stappen om van hoogsensitiviteit een Kracht te maken in plaats van het als een klacht te ervaren
Online training ‘Omgaan met HSP’ – stap 7: streel je zintuigen
Toelichting
Hooggevoeligheid gaat vaak samen met een makkelijk overspoeld worden door teveel prikkels. Vandaar dat het ook belangrijk is dat je je bewust gaat worden van alle prikkels die je tot je neemt of die tot je komen en dat je daarin keuzes gaat maken. Veel van de lessen in deze online training hebben daar mee te maken. Vandaar ook het advies om voldoende alleen-tijd te nemen, een eigen plekje voor jezelf te creëren en de natuur in te gaan. En ook om bewuster om te gaan met voedsel, media en muziek.
De stap van vandaag sluit hier op aan. Wat we tot ons nemen via onze 5 zintuigfuncties – zien, horen, voelen, ruiken, proeven – bepaalt mede hoe we ons voelen. Ook de 5 zintuigen – ogen, oren, neus, tong en huid – ontvangen prikkels die we vervolgens weer moeten zien te verwerken.
Ogen – zien
A pleasure to the eyes en eye candy zijn Engelse termen die de invloed van wat wij zien op ons welbevinden weergeven. Zo ook het Nederlandse woord oogstrelend. Of je kijkt naar harmonische vormen en passende zachte kleuren of naar naar schreeuwende kleuren en harde hoekige vormen maakt nogal wat verschil op ons gemoed. Elke kleur heeft een ander effect op ons. Zo wordt in ziekenhuizen veel met de kleur groen gewerkt, omdat men uit ervaring weet dat dat een rustgevend effect heeft. Ook blauw heeft een passiverend effect, terwijl rood en geel juist weer activerend zijn.
Ik ben het afgelopen jaar bij een acupuncturist geweest en tijdens de intake vroeg hij of ik moeite met naalden had. Als dat zo was zou hij gekleurde doekjes gebruiken, omdat hij had ervaren dat dat net zo goed werkte. Zo sterk is dus de invloed van kleur.
Aan het begin van mijn spirituele ontwikkeling deed ik een cursus autogene training (een methode om je te kunnen ontspannen, die tot mijn verbazing zo goed werkte dat ik me na een maand of 2 inderdaad volledig kon ontspannen) en na de basistraining hebben we ook gewerkt met kleuren: kijken naar gekleurde blaadjes en waarnemen welk effect dat op je heeft. Hetzelfde effect wordt overigens bereikt door kleuren te visualiseren.
Ook hier weer de uitdaging om je bewust te gaan worden van de invloed die dat wat je ziet op je gemoed heeft en daarin keuzes te gaan maken. Kijk ook bij de delen over media en voeding voor het gebruik van kleuren en de invloed van wat je ziet.
Oren – horen
Over het gehoor hebben we het al gehad bij het onderdeel muziek en ook bij het onderdeel media, dus daar hoef ik nu niet veel dieper op in te gaan. Het is bekend dat zachte rustige muziek een kalmerend effect heeft. Vandaar ook de elevator music of muzak. Of de klaterende Zen-watervalletjes die je kunt kopen. Word je bewust van wat er je oren binnen komt en maak keuzes.
Neus – geur
Over geuren hebben we het nog niet eerder gehad, al vormt het ook onderdeel van de voeding. Het is gevoeglijk bekend dat je smaakervaring niet alleen af hangt van wat je proeft, maar ook hoe het ruikt en ook hoe het er uit ziet.
Je kunt ook op andere vlakken met geuren gaan experimenteren. Wierook is verkrijgbaar in verschillende geuren en al die geuren hebben een verschillend effect. Datzelfde geldt voor esoterische oliën, die je zowel in brandertjes kunt gebruiken als dat je ze op de huid kunt smeren. Je kunt dus heel selectief bepalen welke geur je op welk moment nodig hebt. Experimenteer hier eens mee.
Tong – smaak
Dit is een aanvulling op de les over voeding. In die les hebben we het gehad over het effect dat voedsel op je lichaam en je gemoed heeft, maar nog niet zo zeer over het effect van smaak.
Ik zou je een experiment in overweging willen geven.
Neem tijdens je eerstvolgende maaltijd eens de tijd om heel bewust te proeven wat je eet. Misschien maar een paar happen, maar proef eens heel bewust. En neem waar wat de smaak met je doet. Eten kan op die manier veel aan rijkdom winnen.
Bij mindfulness wordt gewerkt met alles wat je doet heel bewust doen, met volle aandacht. Zo ook eten, heel bewust proeven wat je eet. Langer kauwen is sowieso heel gezond, omdat het voedsel dat veel beter verteerbaar is door je maag en darmen.
Huid – tast
Ons grootste orgaan is de huid. De huid zit vol met tastsensoren en is dus gevoelig voor aanraking. Uit het werken met kinderen met hechtingsproblemen is gebleken dat aanraking in de vorm van streling of massage die kinderen enorm kan helpen om weer te leren zich te ontspannen en zich veilig te voelen. Ook baby-massage is bedoeld om baby’s een zachte ‘landing’ op aarde te laten maken. Ook voor volwassenen zijn aanraking, streling en massage enorm helend. Aanraking en streling voeden het innerlijke kind en ze kunnen ook daadwerkelijk mee helpen aan de heling van het innerlijke kind, ook, of misschien wel juist, in de volwassenheid.
Er is een specifieke therapievorm die het werken met affirmaties combineert met een zachte streling over de rug van de hand: de MIR-methode (Mentale en Intuitieve Reset). Het schijnt te werken, dus als het je aan spreekt probeer het dan eens uit.
Laat je eens aanraken door je partner of door een vriend(in) of streel je eigen huid en ervaar wat het met je doet. Je kunt ook werken met stoffen met een verschillende textuur (N.B. dat zou je ook nog kunnen combineren met het werken met kleur). Zachte aanraking is echt ongelooflijk helend. En zet er vooral een zacht new age muziekje bij aan en brandt een wierookje of olietje.
Concrete stappen
Ik zou je voor deze les vooral willen uitnodigen om eens te gaan experimenteren met geuren en kleuren en smaken en geuren. En met aanraking. Ervaar hoe voedend dat voor je kan zijn of juist hoe hoekige vormen, schreeuwende kleuren, harde geluiden en te scherpe kruiden je juist uit balans brengen. En … enjoy!
Veel succes!