Omgaan met hooggevoeligheid (HSP)

11 Stappen om van hoogsensitiviteit een Kracht te maken in plaats van het als een klacht te ervaren

Online training ‘Omgaan met HSP’ – stap 6: muziek

Toelichting

Veel mensen luisteren graag naar muziek. En muziek heeft een grote invloed op ons. Maar ben je je er ook van bewust wat muziek met je doet? De ritmen, de teksten, de energie die er in zit, het volume. We zijn muziek zo gewoon, dat we vaak niet meer merken wat het werkelijk met ons doet. Ook hier ligt er voor de HSP-er de uitnodiging om bewust te gaan worden en keuzes te maken in wat je tot je neemt.

Ritme

Ons lichaam heeft een natuurlijk ritme. Deze natuurlijke ritmen kom je ook in de muziek tegen, met name in de klassieke muziek. De driekwartsmaat (3/4, wals) en de vierkwartsmaat (4/4, mars) zijn het meest voorkomend, maar ook minder bekende ritmen zoals 7/8 of 8/12 zijn natuurlijke ritmen. Van origine valt de tel op de eerste maat en dat verstevigt het natuurlijke ritme van het lijf.

Rockmuziek is syncopisch. Dat betekent dat de tel bij deze vierkwartsmaat-soort niet op de 1e en de 3e tel valt, maar op de 2e en de 4e tel. Het is een soort tegenritme en het lichaam reageert daar op; het raakt ritmisch uit balans. Nog erg is dat met ritmen met veel verspringende accenten, zoals in de hiphop, triphop en r&b. Als je eens de tijd neemt om heel bewust te luisteren naar de ritmen in pop- en rockmuziek en je let op wat het met je lichaam doet, dan kun je merken dat het een onnatuurlijke reactie in je lichaam op roept.

Teksten

Ook teksten zijn niet zonder invloed, zeker als je ze vaak hoort. De invloed hiervan is wat subtieler dan bij ritmen, maar de ‘boodschap’ werkt toch door in je onderbewuste. Bijvoorbeeld de liefdesliedjes die een bepaald soort liefde idealiseren, die niet per se realistisch is en vaak doorspekt met projecties, bepaalt toch mede je kijk op de liefde; vooral in de tienertijd wanneer het hele relationele in volle sterkte los barst.

Energie en volume

Als je wel eens een festival bezoekt, dan weet je dat de muziekvolumes vaak aan de hoge kant zijn. Bij dance-feesten en metal-feesten zelfs absurd hard. Dat dat slecht is voor je gehoor is gevoeglijk bekend. Maar rock- en popmuziek en hebben ook een lage trilling, ze werken vooral in op de onderste chakra’s wat dus niet het hoogste en beste in mensen los maakt, maar juist de meer dierlijke- en ego-driften. En dat op grote volumes, dan dendert het echt door je lijf heen, je voelt de trilling, vooral van de bas en de drums trillen in je lijf. Je cellen gaan dus ook mee trillen in dit ritme dat niet hun eigen ritme is. Voor een keer is dat niet erg, maar het wordt wel merkbaar als je vaak harde muziek luistert. Bij bepaalde hardcore (‘hakken’) is het ritme net boven het hart-ritme gelegd, waardoor je innerlijke ritme kunstmatig wordt opgefokt, wat niet goed is voor je lijf en je energieveld.

Bepaalde muzieksoorten zijn van zichzelf al agressief: bepaalde soorten hiphop en rap met hun vrouwonvriendelijke teksten (‘bitches” , gangster rap, heavy metal, black metal, thrash metal, death metal, hardcore, hatecore. De agressie zit al in de muziek opgesloten en vaak ook in de teksten. Ik kom zelf uit de hardrock en heavy metal hoek en toen ik jong was kon het niet hard en extreem genoeg zijn. Toen ik me spiritueel begon te ontwikkelen merkte ik in toenemende mate dat ik niet goed meer tegen de extremere metal soorten kon en die trant heeft zich door gezet. Ik heb nu over het algemeen geen muziek meer aan staan en de hoeveelheid ‘harde metalen’ is aanzienlijk gedaald in mijn platen- en CD-collectie ten faveure van wereldmuziek, new age, klassieke muziek en vooral chants (i.e. op muziek gezette mantra‘s).

Laatst had ik een mooi voorbeeld van de invloed van muziek. Ik deel mijn auto en ik had een CD in de speler laten zitten toen degene met wie ik de auto deel hem gebruikte. Zij was gestrest door drukte op haar werk en de fysieke achteruitgang van een familielid. Ze zet eigenlijk altijd mijn muziek af zo gauw ze in de auto stapt, maar deze keer blijkbaar niet. Er stond een berichtje op mijn what’s app: ‘ik weet niet wat voor muziek je op hebt gezet in de auto, maar ik was gestrest door de dingen die spelen en nu ben ik helemaal ontspannen’. (Voor wie het wil weten, het was de CD ‘To the one‘ van Satyaa & Pari.

Ik propageer niet dat je geen pop- en rockmuziek zou moeten luisteren, maar ik wil je aanraden om je bewust te gaan worden van wat je luistert en hoe vaak en daarin keuzes te gaan maken omtrent wat jou positief beïnvloedt en wat niet.

Concrete stappen

Ga eens bewust naar muziek luisteren en let op wat het met je lichaam en met je gemoed doet. Vraag jezelf dan af of de muziek waar je naar luistert voedend voor je is en je positieve energie geeft of niet.

Veel succes!