Omgaan met hooggevoeligheid (HSP)

11 Stappen om van hoogsensitiviteit een Kracht te maken in plaats van het als een klacht te ervaren

Online training ‘Omgaan met HSP’ – stap 4: je bent wat je eet

Toelichting

Je hoge gevoeligheid maakt dat je ook gevoelig bent voor wat je eet en drinkt. Wat je eet en drinkt is vormt ook weer een afspiegeling van wie jij bent of hoe jij jezelf ziet.

HSP vraagt van je om bewuster in het leven te gaan staan en om je uniekheid te gaan leren leven. We hebben het al gehad over het bewust met je energie om gaan door middel van alleen-tijd, een eigen plekje en de natuur in gaan. We hebben het gehad over je los maken van de verantwoordelijkheid voor anderen en gezond egoïstisch worden.

Ook wat je eet en drinkt geeft prikkels die dus vervolgens weer iets met je doen. Ook hier is bewust zijn nodig om te gaan ervaren wat voedsel en drank met je doet.

In de video komen een aantal deel-onderwerpen voorbij:

  • niet-natuurlijke suiker is killing: suikervrij leven is niet makkelijk, suiker zit in vrijwel alles, maar je kunt wel flink minderen qua hoeveelheid suiker. Kijk op de verpakking als je eten en drinken koopt; er staan altijd labeltjes op met o.a. de hoeveelheid suiker die in het product zit. Zelf kies ik bijvoorbeeld koek en chocolade met een suikerpercentage van hooguit 20% en liever 10% of lager. Hoe minder suiker, hoe meer energie.
  • vlees: er zijn veel verschillende meningen over het wel of niet eten van vlees en vleesproducten. Ik ga uit van ‘met mate’. In vlees zitten stoffen die je nodig hebt, met name in gevogelte (zoals kip) en in vis (vette vis). De voedsel-zandloper, oergondisch eten, vele theorieën, vele mogelijkheden. Zoek wat bij jou past. Vlees heeft een lagere trilling dan groenten en fruit; het is dus zwaarder voor je systeem om te verwerken. Minderen met vlees is m.i. geen slecht idee.
  • zelf koken: is altijd het best, met verse groenten. Het zal niet nieuw voor je zijn dat voorbereide maaltijden vol zitten met zout en conserveringsmiddelen, die niet bepaald gezond zijn. Wees bewust van wat je eet.
    voedingssupplementen: de energiewaarde van ons voedsel, en dat geldt ook voor biologisch voedsel, bevat nog maar een paar procent van de voedingswaarde die het een paar eeuwen geleden had. Dat komt door de veredeling en de massaconsumptie.
  • Voedingssupplementen zijn dus echt aanraders. Welke? Raadpleeg een specialist, want het is echt per persoon verschillend.
  • kleur: kleur doet veel meer met je dan je waarschijnlijk denkt, ook in eten. Kijk of je kleurvariatie in je eten kunt toepassen. Wat je ziet is deel van wat je eet-ervaring en niet alleen wat je proeft.
  • vasten: vastenperiodes zijn m.i. gezond, mits je geen eetstoornis (anorexia, boulimia, binge eating disorder, orthorexia nervosa) hebt; raadpleeg in dat geval een gespecialiseerd voedseldeskundige, diëtist en/of arts. Ook mensen die niet per se een eetstoornis hebben, maar die zo in een flow kunnen zitten dat ze simpelweg vergeten te eten en/of de honger niet voelen, kunnen beter niet vasten. Voor mensen met een normaal eetpatroon is het echter wel aan te raden. Ook hier gaat ik uit van ‘met mate’. Zo vast ik zelf alleen tijdens de oude katholieke vastenperiode: van carnaval tot Pasen. Niet op de katholieke manier overigens, maar op mijn eigen wijze. Ik heb het vasten ook in de loop van de jaren opgebouwd, dus ook hier het advies: ‘met mate’. Een dagje of twee dagen per week vasten is voor de meeste van ons goed te doen, zeker als je het gedurende een beperkte duur doet, zoals de vastenperiode. De christelijke vastenperiode is ca. 40 dagen, de Islamitische 30 dagen. Ook de invulling is anders. Maak er je eigen ding van, wat bij jou past. Vasten is overigens niet per se niet eten, maar het kan ook verminderd eten zijn. Sapkuren vallen ook onder het vasten. N.B. een vastenperiode van 30 of 40 dagen is ook geschikt om psychische patronen te doorbreken; 30 of 40 dagen is de tijd die de mind nodig heeft om door te krijgen dat het nieuw gedrag mag gaan vertonen; tot die tijd probeert het je terug te trekken naar de oude toestand.

Concrete stappen

Wat ga jij doen met de handvatten uit deze les? Wat ga je toepassen? Maak een concreet plan en ga het doen. Voor de meeste mensen is de weg van matigheid het beste, dus don’t go extreme.

Waarschuwing

Bij deze les past een waarschuwing: als je lijdt aan een eetstoornis, zoals anorexia, boulimia, binge eating disorder of orthorexia nervosa, of je hebt hier aan geleden of je vergeet vaak te eten en/of voelt de honger niet, ga dan niet in je eentje zitten experimenteren met eten en drinken. Laat je adviseren en begeleiden door een specialist, zoals een voedseldeskundige (b.v. orthomoleculair), een diëtist en/of een arts. Experimenteren met voeding en drinken is op eigen risico!

Veel succes!