Omgaan met hooggevoeligheid (HSP)

11 Stappen om van hoogsensitiviteit een Kracht te maken in plaats van het als een klacht te ervaren

Online training ‘Omgaan met HSP’ – stap 1: ‘alleen-tijd’

Toelichting

Als hsp-er pik je veel meer op dan de gemiddelde mens. Die grote hoeveelheid prikkels moet verwerkt worden en daarvoor is rust nodig. Ik noem dat: ‘alleen-tijd’.

Alleen-tijd of tijd voor jezelf houdt in dat je je regelmatig terug trekt in jezelf en dat je de rust neemt om je denken, voelen en doen de tijd te geven om de opgedane prikkels te verwerken en weer tot rust te komen. Er zijn vele manier waarop je dat kunt doen en waar ik in volgende delen ook nog dieper op in ga.

Het inbouwen van regelmatige rustperiodes is echt superbelangrijk voor een HSP-er. Ik zou bijna zeggen het is een must. Het is ook de eerste stap in het bewust worden van je energie en het leren luisteren naar wat je lijf nodig heeft en daarmee is het een enorm belangrijke stap om burn-out te voorkomen of te verminderen.

Concrete stappen

Creëer dus voor jezelf gedurende de dag momenten waarop je je even kunt terug trekken op jezelf. Zeker als je een druk gezin hebt of een baan, dan is het risico zeer groot dat deze momenten van alleen-tijd weer heel makkelijk opzij geschoven worden, omdat er nog zo veel te doen is. Ik raad je dan ook een aantal dingen aan:

  • als het kan neem dat je alleen-tijd op vaste momenten, zodat het een gewoonte kan worden, een deel van je lifestyle; daarmee verklein je de kans dat het verwatert
  • plan jouw alleen-tijd in; zie het niet als een bijkomstigheid, maar als een hoofdzaak
  • plan jouw alleen-tijd als eerste in en daarna pas de rest; aan to-do lijsten komt nooit een einde, er is altijd meer te doen, dus zorg dat je eerst krijgt wat je nodig hebt en dat is alleen-tijd, tijd om tot rust te komen
  • plan je andere activiteiten rondom je alleen-tijd; eerst goed voor jezelf zorgen en daarna pas voor anderen
  • neem een vaste tijd voor jouw periodes van alleen-tijd; het hoeven niet per se hele lange momenten te zijn, korte periodes van 3-5 minuten waarin je alles laat vallen zijn misschien nog wel veel effectiever
  • internetten, tv kijken, radio luisteren, what’s appen en kletsen zijn geen alleen-tijd; het is slechts afleiding die je weg houdt bij je alleen-tijd. Hoe minder stimuli je in je alleen-tijd krijgt hoe beter; geef je lijf, gevoel en denken echt zoveel mogelijk rust.

Het zal niet voor iedereen even makkelijk zijn om alleen-tijd te creëren. Bijvoorbeeld werk- en schoolschema’s laten dat niet altijd toe. Kijk of je binnen die schema’s de momenten voor jezelf kunt nemen, momenten van zo volledig mogelijke rust, al is het maar een paar minuten. Gun het jezelf!

Nu is het aan jou om dit te gaan implementeren, om het praktisch te gaan toepassen in je leven. Dus heel praktisch:

  • maak een planning waarop je je alleen-tijd in plant
  • plan eerst je alleen-tijd en dan pas de rest of als je volgens andere schema’s te leven hebt plan dan binnen die schema’s als eerste jouw alleen-tijd in
  • in je alleen-tijd is rust het allerbelangrijkste

Veel succes!