SoulNature - psycholoog Almere

Wie ben jij?

door | 29 jul, 2017 | Nieuwsbrief artikelen

Wie ben jij?

Als ik jou vraag: ‘wie ben je?’, wat is dan jouw antwoord? Waarschijnlijk zul je iets soortgelijks antwoorden als:

  • ik ben gescheiden, ik ben vader
  • ik ben psychosociaal therapeut en astroloog
  • ik ben bang voor alles met een witte jas aan
  • ik ben al veel te lang single
  • ik ben goed in mijn werk
  • ik ben openhartig
  • ik ben …..
  • ik ben ….
  • ik ben …

Identificatie

We identificeren ons met rollen, ideeën, concepten, overtuigingen en met ons lichaam, onze emoties en ons denken. De meest fundamentele identificatie is het idee dat ik ‘ik’ ben, dat ik iemand ben. ‘Ik’ is de kapstok waaraan alle andere identificaties worden opgehangen. Het is zo logisch en zo normaal dat jij jij bent dat het idee niet eens in je op komt dat dat misschien wel eens niet de waarheid zou kunnen zijn. Het is ondenkbaar dat je niet ‘ik’ zou kunnen zijn. De paradox is dat wat je gelooft te zijn nou juist precies datgene is wat je niet bent en dat door dit geloof je ook niet kunt ervaren wat je werkelijk bent.

From fixation to frreedom

Eli Jaxon-Bear – From fixation to frreedom

This is not what you are, this is what you are not

Tijdens de No Ego retreat, waarin we met het enneagram gewerkt hebben, werd bij elke van de 9 ego-fixaties gezegd: ‘this is not what you are, this is what you are not‘. Deze zelfde uitspraak kom ik tegen in het boek ‘From fixation to freedom – the enneagram of liberation‘ van Eli Jaxon-Bear dan ik net heb aangeschaft. N.B. een ego-fixatie is het idee een ik te zijn, waarbij dat ‘ik’ zich verankert in één van de 9 enneagramtypen, afhankelijk van je voorinstelling; het voert voor nu te ver om daar dieper op in te gaan (misschien iets voor een masterclass?).
Bekijk op bol.com

Het idee iemand te zijn is de bron van alle problemen op aarde. Het ik is per definitie een hele wankele basis en is daarom omringd met vele lagen aan beschermingsmechanismen. Veelal zul je dat niet eens in de gaten hebben. Overleven is de drijfveer achter alle ego-gedrag. Het ego is zeer ingenieus in het verbloemen van deze ‘overlevingsdrang ten koste van alles’, het houdt iedereen en alles voor de gek, vooral jezelf.

The times they are a-changin’

Los komen van deze ik-identificatie is een lange weg en het is bepaald niet iedereen gegeven om dat traject in dit leven te voltooien. Dat is geen reden om dat pad niet te betreden; met elke stap die je zet kom je dichter bij de oneindige Pracht die je werkelijk bent.

Leading

Leading

In mijn optiek is de tijd daar dat we de overstap gaan maken van overleven vanaf ego-niveau naar LEVEN vanuit Innerlijke Leiding van het Zelf. Ik geloof niet dat we al zo ver zijn dat we en masse het ego al kunnen los laten, maar ik geloof wel dat we zo ver zijn dat we ons kunnen los maken van de identificatie met dat wij ‘ik’ zijn en dat we ons niet langen hoeven laten te leiden door onze overlevingsdrang. Met andere woorden, het ‘ik’ hoeft niet langer de baas te zijn.
Vergelijk het met lekkere trek: als je trek hebt om wat te eten, dan kun je vanuit die impuls naar de koelkast lopen en pakken waar je trek in hebt. Maar je kunt ook beslissen om dat niet te doen, bijvoorbeeld omdat je weet dat het bijna etenstijd is of omdat je weet dat je al wat aan de zware kant bent of omdat je weet dat wat je zult snaaien niet bepaald gezond is. Wie is hier leading: jij of je snack-trek?
Hetzelfde geldt voor het ego; wie is er leading: je ik/overlevingsgedrag of maak je je ik-behoeften ondergeschikt aan een hoger doel, aan een Innerlijke Leiding die voorbij gaat aan behoeftebevrediging?

Als je de keuze maakt voor Leven vanaf Zielniveau, dan zal je ‘ik’ zich echt niet zo maar gewonnen geven. Het zal de innerlijke saboteurs aan het werk zetten om je terug te trekken naar het oude. Zie het voor wat het is, zonder oordeel. Het ego wil overleven en verandering is per definitie bedreigend en wordt tegen gewerkt. Of je oren er naar te laten hangen en je van je doel laat af brengen is een keuze.

I did it my way

Er zijn vele manieren om om te gaan met de overlevingsdrang en de onderliggende angst die de essentie vormt van het idee iemand te zijn. Al deze wegen gaan met vallen en opstaan. Dat geldt ook voor de weg die ik aan bied. Ik geloof in mijn weg en ik kan geen andere weg gaan. Het heeft geen zin om mijn weg met andere wegen te vergelijken; de combinatie en integratie van spiritualiteit en psychologie is mijn ding in dit leven. Alles onder ogen komen, ALLES; alles op z’n tijd en die tijd bepaal ik niet, die bepaalt het Hogere in mij. Mijn weg spreekt jou aan en past bij jou of niet; such is life.

Reacties

Herken je je in wat ik schrijf in deze blog? En heb je er iets aan?

Laat het me weten in een reactie hier onder.

Meer blogs en artikelen ontvangen?

[activecampaign form=1]

(Door op deze knop te drukken geef ik toestemming om mijn contactgegevens op te slaan)

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin