Home » Kennisdatabase » Nieuwsbrief artikelen » Neem je de makkelijke of de moeilijke weg?
SoulNature - psycholoog Almere

Neem je de makkelijke of de moeilijke weg?

door | 13 dec, 2017 | Nieuwsbrief artikelen

Vrije wil is een groot goed in onze westerse wereld. Het idee dat je zelf je leven creëert is sterk aanwezig, zeker in en onder invloed van Amerika. Het klopt ook: de wereld zoals je die ziet is de wereld zoals jij die in co-creatie gemaakt hebt. Of het zo verstandig is wat wij creëren, daar heb ik ernstig mijn twijfels bij.

Angst en overleven

Wij hebben ons grotendeels geïdentificeerd met het idee iemand te zijn, een individu, los staand van andere individuen. Wat wij creëren komt dus ook voort vanuit dit ik-besef. De basis van ons ego is echter angst. Overleving is de basisdrijfveer van het ego. Wat wij creëren draagt dan ook sterk het stempel van dit overlevingsgedrag en van de onderliggende angst:

 • het streven naar meer inkomen en materiële zekerheid,
 • het streven naar veiligheid in de vorm van verzekeringen, pensioenen en spaarpotjes,
 • bescherming tegen eenzaamheid in de vorm van relaties en vriendschappen, co-dependency,
 • aanpassen aan de verwachtingen van de omgeving om er zo bij te kunnen horen, wat voor onze overleving van belang is,
 • alle economische strijd, economisch landverovertje,
 • de bakken met geld die we besteden aan gezondheid,
 • de manier waarop we de natuur proberen te beheersen,
 • je zelfbeeld laten afhangen van wat anderen van je vinden.

Het zijn slechts een paar voorbeelden van overlevingsgedrag en het handelen vanuit angst. Vaak hebben we niet eens in de gaten wat de motivatie achter ons handelen is, want het ego is gigantisch ingenieus in het verdoezelen van zijn ware (agressieve) aard.

Kies ik de makkelijke of de moeilijke weg?

Dit overlevingsmechanisme dat het ego is, is niet wat we werkelijk zijn. Als je je spiritueel ontwikkelt ga je dat ook steeds sterker ervaren. Ons ‘ik’ weet alleen hoe te overleven, maar het weet niet hoe we onze ware Zelf kunnen zijn. Het ‘ik’ kan alleen maar herhalen wat het kent en het kan niet verder kijken dan dat. Zolang je je met je ego identificeert zul je dus steeds maar weer hetzelfde patroon blijven herhalen; het enige wat verandert is de vorm waarin het zich toont.

“Ik ervaar steeds sterker dat ik niet de bepalende factor in mijn leven ben.”

Er is een deel van mij dat voorbij gaat aan mijn dagelijkse bewustzijn, dat het overzicht over het leven heeft en dat mij leidt naar waar ik zelf niet kan zien wat goed voor mij is. Eigenlijk is het andersom:

“ik ben een (schijnbaar) afgescheiden deel van dat onbegrensde Zelf.”

Steeds sterker ervaar ik dat dit Zelf (of Ziel of Hogere Zelf of onderbewuste of God) mij leidt en dat mijn keuzevrijheid zich er toe beperkt dat ik er voor kan kiezen om mee te gaan in wat zich aan dient of dat ik me er tegen kan verzetten. Oftewel, ik kan het mezelf makkelijk of moeilijk maken.

Innerlijke Leiding

Als ik terug kijk op mijn leven dan zie ik dat deze Innerlijke Leiding onvoorstelbare veranderingen in mijn leven gegeven heeft. Ik ben in staat gebleken tot dingen waarvan ik niet eens het vermoeden had dat het in me zat en ik ben dingen gaan doen waar ik niet van had kunnen dromen dat ik ze ooit zou gaan doen. Iedere keer dat de Innerlijke Leiding zich aan dient, soms door een impuls van binnenuit en andere keren door iets wat ik in de buitenwereld ontmoet (binnen en buiten zijn immers één), vraagt het mij om buiten mijn comfortzone te stappen, niet wetende wat het me zal brengen. Ik heb me vreselijk verzet tegen het los laten van de (schijn)veiligheid, want ik heb nou eenmaal heel erg veel angst en onzekerheid ervaren in mijn jongere jaren. En dat verzet is nog zeker niet weg, maar het neemt geleidelijk aan wel af. Iedere keer dat ik buiten mijn comfortzone stap roept dat onzekerheid en/of angst op en dat doet het bij iedereen die buiten zijn of haar comfortzone stapt. Dat zal ook niet veranderen, hoe ik er mee om ga wel.

Time for change

Zo is binnen 2 maanden tijd vrijwel mijn volledige inkomen weggevallen. SoulNature bestaat bijna 10 jaar en ik heb in die 10 jaar een, weliswaar laag, maar relatief constant inkomen gehad, met vorig jaar zelfs een flinke sprong voorwaarts. Nu zit ik out of the blue ineens vrijwel zonder cliënten en mijn spaarpotje heb ik dit jaar opgemaakt aan de Journey Practitioner opleiding. Ik heb bijna geen inkomen en geen reserves. Waarom dit gebeurt? Ik heb geen idee. De bedoeling van de Innerlijke Leiding is niet altijd meteen duidelijk; het heeft vaak tijd nodig om zich te ontvouwen. Een paar jaar geleden zou ik hier volledig van in paniek geraakt zijn. Het roept nu ook wel angst om me op, want het raakt aan mijn bestaanszekerheid; zonder inkomen kan ik mijn huur en andere vaste lasten niet meer betalen en dreigt het risico op straat te komen staan. Maar ik ben niet in paniek. Ik besef dat er een bedoeling achter zit, dat er verandering nodig is; ik weet alleen nog niet wat.

 • Heb ik innerlijke blokkades op te ruimen?
 • ·         Is het tijd om ergens in loondienst te gaan?
 • ·         Is het een uitnodiging om hulp te leren vragen?
 • ·         Is het tijd om iets anders te gaan doen?

Ik weet het niet. Het daagt me hoe dan ook uit om uit mijn comfortzone te stappen en het onbekende binnen te gaan, om nieuwe paden te gaan bewandelen. Ik voel de overlevingsangst en tegelijkertijd voel ik vertrouwen en weet ik dat het niet is wat ik werkelijk ben. Ik kan niet meer doen dan me open stellen en alert zijn op de signalen die me aangeven wat de juiste stap is om te zetten. De Innerlijke Leiding vraagt Overgave en Vertrouwen.

P.S. vlak nadat ik dit artikel geschreven heb ontvang ik een schenking. Het universum heeft me gehoord. 🙂

Kun je hier iets mee?

Als dit artikel je raakt, laat dan hieronder een reactie achter en deel wat het met je doet.

Meer blogs en artikelen ontvangen?

[activecampaign form=1]

(Door op deze knop te drukken geef ik toestemming om mijn contactgegevens op te slaan)

Gerelateerde artikelen

Wat is jouw diepste intentie?

Wat is jouw diepste intentie?

Je krijgt altijd wat je wenst, de kunst is om het juiste te wensen. De verborgen intenties uit het onderbewuste saboteren je bewuste intenties. De krachtigste intenties komen van diep binnen in, vanuit je hart.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin