Online masterclass: ‘De Weg tot Zelfbevrijding’

Module 10:

Emotionele Volwassenheid – schuldgevoel versus ‘gezond’ verantwoordelijkheidsgevoel

Welkom bij module 10 van de online masterclass ‘De Weg tot Zelfbevrijding‘.

Module 10 is de vijfde module van het blok Emotionele Volwassenheid.

Veel mensen hebben last van schuldgevoelens en dat kan makkelijk verlammend werken. In deze module kijken we naar wat de essentie is van schuldgevoel en hoe je die vicieuze cirkel van het schuldgevoel kunt doorbreken. Het antwoord daarop is op een gezonde manier verantwoordelijkheid nemen. ‘Gezond’ betekent dat je ook weet wanneer iets niet je verantwoordelijkheid is.

Hoe dat werkt leg ik je in deze module uit.

Enjoy!

SoulNature - psycholoog Almere

Deze module bevat:

 • intentie zetting
 • een video-uitleg
 • een schriftelijke toelichting
 • inquiries
 • thuiswerk
 • individuele support
 • links naar bijpassende artikelen
 • sharing

Klik op de tab om naar het desbetreffende onderdeel te gaan.

mediterenWat is jouw intentie voor deze module? En hoe relateert deze intentie aan de intentie voor de hele masterclass?

Intentie zetten

Neem een ontspannen houding aan en haal 3x diep adem, in door je neus en uit door je mond. Op je uitademing laat je alles los wat je NU niet nodig hebt (gedachten, emoties, fysieke signalen) en je laat je lichaam ontspannen.

Ga met je aandacht naar je hart en vraag jezelf: “wat is het allerbelangrijkste wat ik deze module mag bereiken?’ of “wat is het allerbelangrijkste wat mag gebeuren?” of “wat is mijn allerdiepste wens?”

Laat het antwoord niet uit je hoofd komen, maar uit je hart (of een andere plek in je lijf). Met andere woorden: bedenk niet wat jouw intentie is, maar laat de intentie zich ontvouwen. Dat kan zijn in de vorm van een gevoel, een beeld, een woord, een fysieke gewaarwording, een herinnering. Dit antwoord kun je vervolgens verwoorden tot een intentie, waarbij je checkt of de woorden goed voelen.

Deel jouw intentie in de ‘De Weg tot Zelfbevrijding (masterclass)’ Facebook groep.

In deze video leg ik je het verschil tussen schuldgevoel en een gezond verantwoordelijkheidsgevoel is.

Schuldgevoel en verantwoordelijkheidsgevoel

In mijn optiek zijn schuldgevoel en (gezond) verantwoordelijkheidsgevoel elkaars tegenpolen. Ik zal uitleggen hoe ik dat zie.

Schuldgevoel

Wat is schuldgevoel? Schuldgevoel is volgens mij een afwijzing van jezelf als mens. In feite zeg je: ‘ik ben slecht‘.

Schuldgevoel heeft ook iets oneindigs; het is een vicieuze cirkel, een eindeloos rondgaan in zelfverwijt; er is geen uitweg, je bent verdoemd en daar moet je voor boeten. En of je daar ooit voldoende voor geboet hebt is maar de vraag; het blijft maar terug komen, oneindig, uitzichtloos.

Schuldgevoel dient niemand: niet jezelf noch degene die je iets aangedaan hebt of die je denkt iets aangedaan te hebben. Niemand heeft er iets aan, je schuld wordt niet ingelost, je hebt alleen jezelf er mee.

Schuldgevoel heeft ook een functie:

“schuldgevoel geeft je het idee dat je er iets aan had kunnen doen”.

Oftewel, dat je er controle over had, dat het in jouw macht lag om er iets aan te veranderen.

“Het alternatief is dat je er niets aan kon doen, dat het jouw macht te boven ging, dat er dingen gebeuren waar je geen controle over hebt.”

Het idee dat dingen je kunnen overkomen zonder dat je er iets aan kunt doen kan heel erg beangstigend zijn en van daaruit kunnen we schuldgevoel prefereren boven dit gevoel overgeleverd te zijn aan ….

Het hele christelijke geloof is overigens doorweven van schuldgevoel. Ook als je niet gelovig bent krijg je dat mee, want onze hele samenleving is gebouwd op de joods-christelijke filosofie.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Verantwoordelijkheidsgevoel kan gezond en ongezond zijn. De ongezonde versie is je verantwoordelijk voelen voor dingen waar je helemaal niet verantwoordelijk voor bent.

“Een gezond verantwoordelijkheidsgevoel betekent dat je weet wat wel jouw verantwoordelijkheid is en ook wat niet jouw verantwoordelijkheid is; en dat je daar naar handelt.”

“Verantwoordelijkheidsgevoel is gericht op gedrag en niet op wie je bent.”

Je verantwoordelijkheid nemen zegt, in tegenstelling tot schuldgevoel. dus niets over wie je bent als mens, het gaat puur over gedrag: je doet iets goed of je doet iets fout, meer is het niet. Je herstelt wat je kunt herstellen en je gaat verder.

Het is volkomen onmogelijk om op deze aarde te leven zonder fouten te maken, zonder foute keuzes te maken. Zegt het iets over wie je bent als mens? Nee, het is puur op gedragsniveau en niet op wezensniveau. Als je de verantwoordelijkheid neemt voor jouw keuzes, dan betrek je het dus niet op jezelf als mens; je neemt de verantwoordelijkheid voor je gedrag!

Dat is het verschil met schuldgevoel, waarbij je jezelf ls mens afkeurt.

Betrek het niet op jezelf

De weg om los te komen uit het vicieuze cirkel van schuldgevoel is dus door de verantwoordelijkheid te nemen voor je daden. Daarmee haal je het los van het op jezelf betrekken dat zo kenmerkend is voor schuldgevoel: ‘het ligt aan mij, mea culpa!

Dit op jezelf betrekken is typisch een Kind-stuk; kinderen leven immers nog in een soort eenheidsbeleving en missen het onderscheidend vermogen om te zien wat wel en niet bij hen hoort. ‘Het ligt aan mij’ is hoe een kind de wereld ervaart, want er is alleen maar mij of mij is verweven met niet-mij; het ego is nog niet volgroeid, de afgescheidenheid is nog niet volledig.

Schuldgevoel is dus bijna altijd iets van het innerlijke kind, een onvolgroeid stuk van je. Je bent gaan geloven dat er iets mis is met jou, maar dat is geen waarheid. Hoe je ook behandeld bent, wat je ook uitgevreten hebt, het zegt iets over jouw gedrag en niet iets over wie je bent als mens.

“Verantwoordelijkheid nemen hoort bij emotioneel volwassen zijn, schuldgevoel hoort bij emotionele onvolwassenheid.”

“Schuldgevoel houdt je klein, de verantwoordelijkheid nemen zet je in je kracht!”

 

SoulNature psycholoog Almere en AmsterdamDowload de inquiry-vragen en bewaar het, met de uitwerkingen, in je werkmap.

SoulNature psychosociale therapie Almere en Amsterdam

 • Voeg je intentie voor deze module toe aan je werkmap en evalueer dit doel aan het eind van de module.
 • Voeg de inquiry-vragen en de bijbehorende uitwerkingen toe aan je werkmap

Deze week 3 opdrachten: een visualisatie (die je zo vaak kunt doen als nodig is), een afscheidsritueel en een oefening om energie terug te geven.

Visualisatie

Haal je een situatie voor de geest waarin je je schuldig voelde/voelt.

Zie de (hoofd)persoon naar wie je je schuldig voelt voor je.

Hoe voel je je als je deze persoon in de ogen kijkt?

Grote kans dat je je klein en minder(waardig) voelt en dat je de ander boven je plaatst. Als dat zo is, ga in gedachten dan eens rechtop staan (je kunt ook daadwerkelijk fysiek rechtop gaan zitten of staan, dat versterkt het effect). Laat jezelf steeds meer rechtop staan en groter worden en de ander kleiner, net zolang tot je even groot bent.

Voel het verschil als je in deze gelijkwaardigheid stapt.

Afscheidsritueel

Als je bereid bent om je belemmerende overtuigingen los te laten, dan kun je een afscheidsritueel doen.

Schrijf alle belemmerende overtuigingen op een briefje; je kunt ze allemaal op één briefje schrijven of een briefje per overtuiging.

Deze belemmerende overtuigingen kun je vervolgens teruggeven aan de natuur:

 • door de briefjes te begraven kun je ze teruggeve aan de aarde
 • door ze te verbranden kun je ze teruggeven aan het vuur
 • door ze te versnipperen in stromend water kun je ze teruggeven aan het water
 • (voor lucht mag je zelf iets verzinnen; misschien versnipperen en de snippers door de wind mee laten voeren)

Voordat je dit doet lees ze nog één keer door en laat ze heel bewust los d.m.v. het ritueel.

Het kan zinvol zijn om na afloop in stilte te gaan, zolang als goed voelt.

Laatste stap: vier het nieuwe begin! Verwen jezelf met een cadeautje, iets lekkers te eten, massage, sauna, of wat voor jou ook maar passend is.

Energie terug geven

Je schuldig voelen, betekent dat je iets draagt dat niet van jou is. Dat betekent dus ook dat je dit terug kunt geven. De volgende visualisatie is een manier om energie terug te geven die niet van jou is en jouw eigen energie terug te nemen. Ook dit zet je in je eigen kracht, waardoor je op een gezonde manier je verantwoordelijkheid kunt nemen.

https://www.youtube.com/watch?v=FQ-ON3LMuJ0&t=3s

Om Kalike

Speciale aanbieding voor deze module

Deze module is wederom vrij praktisch van aard. Wat wel kan helpen is om de innerlijke saboteurs te ontmantelen. Schuldgevoel heeft immers altijd met zelf-oordeel te maken.

De emotionele pijn kan worden losgelaten middels een Journey, de zelf-oordelen middels PSYCH-K ®.

Het aanbod voor deze module is dan ook een Journey of een PSYCH-K ® sessie naar keuze.

Op de pagina Individuele sessies kun je de prijs vinden van een losse therapiesessie.

Net als in de voorgaande modules krijg je een korting van 25%.

Ben je geinteresseerd in een Journey of een PSYCH-K ® sessie, stuur me dan een e-mail naar info@soulnature.nl, met als onderwerp ‘module1’.

SoulNature psychosociale therapie Almere en Amsterdam