Home » Kennisdatabase » Geen categorie » Emotionele afgeslotenheid
SoulNature - psycholoog Almere

Emotionele afgeslotenheid

door | 26 aug, 2023 | Geen categorie

We denken, we voelen en we doen. En we Zijn, als je de spirituele dimensie erbij pakt. Er wordt vaak gezegd dat het van denken naar voelen naar doen gaat, maar daar ben ik niet helemaal zeker van. Ik denk dat er een wisselwerking is tussen denken en voelen. Zeker als je kijkt naar overlevingspatronen dat is de trigger vaak de emotie.

Inhoud:

Automatismen

Overlevingspatronen zijn geautomatiseerd. Ze verlopen dus heel snel. Vaak zal het lijken alsof je handelt zonder erbij na te denken, maar dat is niet mijn ervaring. Het ‘lijkt’ zo omdat het zo snel gaat. Het patroon dat ik meestal zie is als volgt:

 

Emotie => gedachte => actie.

 

Omdat dit proces geautomatiseerd is, vindt het in een onderdeel van een seconde plaats. De emotionele impuls zijn we vaak niet eens gewaar. Vanuit de emotie komt er een gedachte en die zet ons aan tot handelen.

 

Een manier om je van dit proces bewust te worden is door het moment vlak voordat je in actie komt in slow motion af te spelen. Omdat het in een split second gebeurt is het echt nodig om het sterk vertraagd af te spelen, die ene seconde voordat je in beweging komt (of juist niet in beweging komt). Als je dit uitprobeert dan zul je merken dat er een emotie is die het gewoontegedrag in beweging zet. Meestal een emotie die we liever niet willen voelen.

 

Emoties zijn dus vaak de drijfveer voor ons handelen. Zonder emotie kun je ook handelen, maar dat wordt het mechanisch.

SoulNature - emotionele afgeslotenheidWreedheid

Nu er zoveel wreedheid plaats vindt in de wereld, en dat in toenemende mate, ben ik me gaan afvragen wat mensen ertoe drijft om wreedheden te begaan. Ik kom maar tot één conclusie:

 

Wreedheden kun je alleen maar begaan door je emotioneel af te sluiten.

 

Als je voelend aanwezig bent, als je voelt wat jouw gedrag met de ander doet, dan wordt het veel moeilijker om een ander pijn te doen. Soms is het nodig om een ander pijn te doen. Je kunt meelevend zijn en toch iemand pijn doen, omdat dat nodig is. Bijvoorbeeld, een (tand)arts kan je pijn doen, omdat dat nodig is en toch meelevend zijn.

 

Maar wreedheid is een ander verhaal, ongeacht of dat naar mens of dier (of plant) gericht is. Om wreed te kunnen zijn, moet je je emotioneel afsluiten, zodat je de pijn van de ander niet voelt. Misschien is wreedheid zelfs al een te groot woord. Elke vorm van een ander opzettelijk pijn doen dat niet een hoger doel dient. En moet ‘hoger doel’ bedoel ik niet ego-doelen, want die zijn nooit hoog.

 

Als je ruzie hebt en je zegt gemene dingen, dan ben je op dat moment ook emotioneel afgesloten. Als je klaar bent met ruziën en je gaat weer voelen, dan komen er vervolgens vaak ook de excuses. Je beseft/voelt dan wat je gedrag met de ander gedaan heeft. Als de excuses niet komen, dan zit je dus nog in de afgeslotenheid.

Emotionele afgeslotenheid

Het gros van de problemen hier op aarde is hier aan toe te schrijven: emotionele afgeslotenheid. De manier waarop we vee behandelen als product komt voort uitgeslotenheid. Wreedheden in oorlogen komen voort uit afgeslotenheid. Huiselijk geweld komt voort uit afgeslotenheid. Hooliganisme komt voor uit afgeslotenheid. Zelfverrijking komt voort uit afgeslotenheid. De natuur exploiteren, uitputten en vernietigen komt voor uit afgeslotenheid. Onmenselijk gedrag zoals de toeslagenaffaire, het niet-compenseren van Groningers, vluchtelingen die buiten moeten slapen, huizentekort, afgeslotenheid ligt ten grondslag aan al deze en meer dingen.

Emotioneel openen

De oplossing is dan ook het logische gevolg hiervan: ga weer voelen. Open je hart, voel mee, leef mee. Als je voelt ben je niet meer in staat tot wreedheid. Het kan nog steeds nodig zijn om pijnlijke beslissingen te nemen, maar je kwetst niet langer om het kwetsen.

Venus en Mars

In het artikel Dualiteit bestaat niet, lang leve dualiteit, dat je kunt vinden in de kennisdatabase,  gebruik ik o.a. Venus en Mars om de dualiteit te laten zien. Venus en Mars staan o.a. voor de vrouwelijke en de mannelijke energie, niet zoals Maan en Zon.

 

Venus representeert de verbindende energie. Alles wat te maken heeft met saamhorigheid, elkaar aardig vinden, liefde, balans, harmonie en verbinden valt onder Venus. Dit stamt nog uit de tijd dat we in groepen over de steppen trokken en het nodig was dat de groep bij elkaar bleef. Als de groep uit elkaar viel reduceerde dat de overlevingskansen aanzienlijk en dus moest er voor gezorgd worden dat conflicten werden opgelost en de groepsleden bij elkaar wilden blijven. Als je werd buitengesloten was dat regelrecht een doodvonnis. Venus zorgt dus vanuit veiligheidsoverwegingen dat de boel bij elkaar blijft. Venus als het symbool van de liefde is er pas later bij gekomen. Negatieve uitingen van Venus zijn o.a. de lieve vrede bewaren, alles onder het tapijt vegen, conflict vermijding, zoete broodjes bakken, alles met de mantel der liefde bedekken.

 

Mars, de god van de oorlog in de Romeinse mythologie, representeert juist afgescheidenheid: voor jezelf opkomen, voor jezelf gaan staan, assertiviteit, levensenergie, strijdbaarheid. Op zich zijn dit positieve kwaliteit. Je hebt Mars nodig om voor jezelf te kunnen opkomen, voor jezelf te gaan staan, en anders sneeuw je onder. Negatieve uitingen van mars zijn o.a. agressiviteit, haantjesgedrag, geweld, egoïsme en woedeaanvallen.

SoulNature, Almere - PSYCH-K FacilitatorBalans

Je hebt beide nodig: zowel de verbinding als het voor je unieke zelf kunnen zijn. Als je kijkt naar de wereld van dit moment (en de afgelopen duizenden jaren), dan zie je een overactieve Mars-energie. Veel oorlogen, agressie, vechten, strijd, over andermans rug gaan, tegen elkaar opboksen, slaan voordat je geslagen wordt. Kijk naar de oorlog in Oekraïne: ik hoor vooral heel veel op de borstklopperij en sancties en nog meer sancties en nog meer wapens. De ‘wil’ om tot een vergelijk te komen ontbreekt totaal. Misschien moet die Mars-energie wel eerst uitgeleefd worden, voordat Venus weer toegelaten kan worden. Vrede kan alleen ontstaan door te willen verbinden: Venus.

 

Er wordt vaak gesproken over dat de vrouwelijke energie weer terug moet komen, de vrouwelijke kant van het Goddelijke. Dit is dus wat daar mee bedoelt wordt: Venus, de energie van verbinding en harmonie.

 

Waar Mars afsluit, verbindt Venus. Zoals gezegd, we hebben beide nodig, maar op dit moment is het op wereldniveau uit balans: teveel Mars, te weinig Venus. Gelijke rechten en beloning voor vrouwen als voor mannen is een goede beweging, maar eigenlijk is dat een bijeffect. Wat werkelijk dient te gebeuren is dat de Mars- en Venusenergieën in zowel mannen als vrouwen in balans gaat komen.

 

Het is nodig dat we meer naar de verbinding gaan (Venus). Het vechten (Mars) hebben we nu wel lang genoeg uitgeleefd. Alleen door verbinding, door empathisch verbonden te zijn met de ander, kunnen we de geweldsspiraal doorbreken. Verbinden brengt een einde aan de emotionele afgeslotenheid die de reden is dat we wreedheden kunnen begaan.

Terug naar het gevoel

Om dit te kunnen doen is het nodig om naar de gevoelslaag te gaan. Het is nodig om te voelen wat de reden is van de emotionele afsluiting, want hier ziet oud zeer onder. Het is overlevingsgedrag, het moet onze kwetsbaarheid beschermen. Het isoleert ons echter ook en daar betalen we een hoge prijs voor. Door in verbinding te zijn kunnen we de Marsenergie ook weer op een gezonde wijze gaan leven. Voor jezelf staan terwijl je in verbinding bent heeft een volkomen ander effect dan voor jezelf staan door je af te sluiten. Dan komen Venus en Mars in balans, komt het vrouwelijke en het mannelijke in balans, komen hart en hoofd in balans, komt de hele wereld in balans.

Vond je dit artikel interessant?

Laat dan onderaan de pagina een bericht achter en/of deel het op social media.

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogs?

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin