Home » Kennisdatabase » Geen categorie » Dualiteit bestaat niet, lang leve dualiteit
SoulNature, Almere - PSYCH-K Facilitator

Dualiteit bestaat niet, lang leve dualiteit

door | 5 aug, 2023 | Geen categorie

Als je gelooft dat er een ik bestaat, dan geloof je ook dat er een niet-ik bestaat. Dat is de essentie van dualiteit.

In het Eenheidsbewustzijn bestaat geen dualiteit. Als alles één is, dan kan er geen twee zijn. Dualiteit is de ontkenning van de Eenheid.

Onze ware aard is Één, ondeelbaar Één. Het doel van de menselijke evolutie, misschien wel van de evolutie als geheel, is om terug te keren naar de staat van Eenheid met Al-wat-Is. Eenheid in onszelf en tussen ons en anderen. Eenheid is waar we vandaan komen, Eenheid is waar we heengaan en Eenheid is er NU ook, alleen ervaren we het niet zo.

Totdat we die staat van Eenheid bereikt hebben, leven we in schijnbare dualiteit. Deze dualiteit heeft ook een functie. Het beste wat we kunnen doen is deze dynamiek te begrijpen en te gebruiken voor onze evolutionaire ontwikkeling.

Inhoud:

Polariteit

Een kwaliteit is van zichzelf neutraal. Wat we met deze neutrale kwaliteit doen is een keuze. We kunnen een kwaliteit de ene kant op gebruiken of de andere kant op. Wat je dan krijgt is polariteit. Twee polen, of extremen, die elkaars tegenovergestelde zijn.

Laten we eens een paar voorbeelden bekijken: macht. Macht is van zichzelf een neutraal gegeven. Sommige mensen hebben meer macht om dingen naar hun hand te zetten dan anderen. Daar is niks mis mee. Je kunt macht echter ook gaan gebruiken ter meerdere eer en glorie van jezelf of om er anderszins profijt uit te trekken. Dan wordt het gebruik van macht ongezond en noemen we het machtsmisbruik. Machtsmisbruik is zeer wijdverbreid, alleen benoemen we het vaak niet zo omdat we er zo aan gewend zijn.

De tegenpool is onmacht. Als je geen macht hebt, dan ben je onmachtig. Onmacht kun je echter ook weer vanuit ego-doeleinden gebruiken. Je kunt in een slachtofferrol gaan zitten en andere de schuld geven van je problemen.

Zoals je ziet zijn beide polen uit balans. Door in één van beide polen te belanden, in de uitwassen, kunnen we tot het inzicht komen dat dit een doodlopende weg is. Daardoor kunnen we in beweging komen richting de andere pool. Als we ook ontdekken dat daar de oplossing niet ligt, draait de beweging weer om richting de andere pool.

Als we ons bewustzijn gebruiken om onder ogen te komen wat de werkelijke reden is dat we tot extremiteit vervallen zijn, dan kunnen we onder ogen komen dat er een natuurlijke golfbeweging tussen de polen is en dat het niet extremen hoeft te vervallen. Sterker nog, we kunnen tot de ontdekking komen dat beide polen nodig zijn en dat één pool ALTIJD uit balans is.

Dualiteit geeft ons dus de kans om tot bewustzijn te komen. Of we dat ook doen is een keuze.

SoulNature - blog dualiteitDe opkomst en ondergang van een rijk

Hetzelfde principe zien we ook als we naar de geschiedenis kijken. In dit voorbeeld gaat het niet zozeer om twee extremen, maar wel om verschillende ervaringen op te kunnen doen.

Door de eeuwen heen zijn er rijken opgekomen en rijken vergaan. Geen enkel koninkrijk, keizerrijk of wat voor rijk dan ook, is blijven. Het komt op, kent een bloeiperiode en vervalt. De plek wordt dan weer ingenomen door een ander rijk. Dat andere rijk heeft weer een andere energie.

De afgelopen decennia zijn gedomineerd door de Verenigde Staten van Amerika. Zij vormden de sterke macht op aarde. Het Amerikaanse rijk is nu aan het afbrokkelen, de macht is tanende, en het volgende rijk, China, is in opkomst. Dat betekent dat de wereld de komende decennia geregeerd gaat worden door een andere energie dan de afgelopen decennia.

Daar kun je met angst en beven naar kijken of je kunt het zien voor wat het is: schuivende panelen. We krijgen de mogelijkheid om een andere energie te leren kennen, waardoor ons bewustzijn verruimd kan worden. Ook China zal waarschijnlijk doorschieten in grootheidswaarzin, net zoals Amerika gedaan heeft. En ook aan het Chinese rijk zal weer een einde komen en een nieuw rijk zal opstaan, waardoor we weer een andere energie kunnen ervaren.

Venus en MarsSoulNature - blog dualiteit

Nog een derde voorbeeld. De astrologie kent 3 paren tegenpolen: Zon en Maan, Venus en Mars, en Jupiter en Saturnus. Ik wil Venus en Mars er even uit pikken.

Mars was in de oude Romeinse mythologie de god van de oorlog. In de astrologie staat Mars voor de energie om voor jezelf op te komen, assertiviteit, weerbaarheid, ik-energie, de energie om dingen voor elkaar te krijgen. Leef je je Mars te weinig, dan kom je in de weerloosheid, slachtofferschap, futloosheid, depressiviteit, angst om voor jezelf op te komen, over je grens heen laten gaan. Te veel Mars-energie leidt tot haantjesgedrag, de rücksichtslose alfa-man, egoïsme, agressiviteit, geweld.

Venus is, zoals gezegd, de tegenpool van Mars. Venus representeert verbinding, saamhorigheid, elkaar aardig vinden, het uiten van affectie, liefde, harmonie, schoonheid. Te weinig Venus maakt dat je moeite kunt hebben om je met andere te verbinden, om tot compromissen te komen, om bruggen te bouwen, gevoelloosheid, isolement. Teveel Venus kan leiden tot eindeloos polderen, angst voor conflicten, verlatingsangst, de lieve vrede bewaren, dingen onder het tapijt vegen, zachte heelmeesters.

Venus is een verbindende energie, Mars is een verdelende energie. Je hebt beide nodig. Je hebt het nodig om erbij te horen, maar je hebt het ook nodig om je eigen plek in te nemen. Soms is het nodig om voor jezelf te kiezen, om keuzes te maken, beslissingen te nemen, ook als die pijnlijk zijn of de uitkomst onzeker. Venus heb je nodig om de boel bij elkaar te houden, om er ‘samen’ uit te komen, om vrede te sluiten.

Als je kijkt naar de oorlog in Oekraïne, dan zie je aan beide kanten heel veel Mars-gedrag: tegen elkaar opbieden in sancties, haantjes gedrag, jij slaat mij en ik sla jou nog harder terug. Proberen de ander te breken, vernietigen, intimideren met zoveel mogelijk geweld, kleineren, elkaar beschuldigen, elkaar onderuit halen, wraak, haat, de ander kapot maken.

Deze oorlog kan niet eindigen zolang beide partijen (en reken maar de Westerse wereld wel degelijk partij is) in deze Mars-energie blijven zitten. De oorlog kan alleen eindigen door de beweging te maken naar de tegenpool, Venus. Naar de onderhandelingstafel gaan, tot een compromis willen komen, verantwoordelijkheid voor je eigen aandeel willen nemen. Als je de ander met geweld tot iets probeert te dwingen, alle schuld daar neer te leggen, dan krijg je situaties als na de eerste wereldoorlog. Het wurgcontract dat de Duitsers werd opgelegd heeft direct geleid tot de tweede wereldoorlog.

Hetzelfde zie je tussen Amerika en de moslimlanden. Door ze met geweld onze voorwaarden op te leggen krijg je onderhuids verzet, oftewel terrorisme. Terrorisme is het logische gevolg van teveel spierballenvertoon.

SoulNature - psycholoog AlmereBalans

Vroeg of laat zullen we tot het inzicht komen dat de balans tussen beide polen noodzakelijk is. Dit wordt gesymboliseerd door het yin-yang symbool, waarin het meest zwarte stuk het witte begint en andersom. Dualiteit leert ons balans, dualiteit geeft ons de mogelijkheid om dingen van verschillende kanten te kunnen ervaren, verschillende facetten te ervaren. Daardoor kunnen we bepaalde kwaliteiten leren kennen en worden we er meester over. Het meesterschap zit in het per situatie kunnen kiezen of je iets meer naar de ene pool gaat of naar de andere. Als je per situatie kunt kiezen, oftewel als je beide kanten beheerst, dan ben je vrij. Dat is Meesterschap.

Dus, dualiteit bestaat niet, lang leve dualiteit!

Vond je dit artikel interessant?

Laat dan onderaan de pagina een bericht achter en/of deel het op social media.

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogs?

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin