Home » Kennisdatabase » De weg tot zelfbevrijding » Wat is jouw essentie?
SoulNature - psycholoog Almere
Ik ben net terug van mijn eerste keer als trainer bij de 8-daagse No Ego retreat van Brandon Bays (the Journey). Iedere keer dat ik deel neem aan een event als dit geeft het een verdieping aan mijn leven. Terugkijkend op de laatste 20 jaar van mijn leven zie ik hoe ik steeds dichter naar de essentie spiraal, naar dat waar het werkelijk om gaat in het leven.

Toen we op de eerste dag van de retreat onze intentie zetten kwam bij mij naar boven: ‘living a joyful life of service‘. Het is niet iets wat ik bedacht, maar een gevoel dat uit mijn hart kwam en zich verwoordde in deze intentie. Door de jaren heen heb ik geleerd om te vertrouwen op deze intuïtieve ingevingen. Wat een life of service werkelijk inhield daar had ik geen idee van.

Vergeving

Zoals bij mij gebruikelijk kwam op de laatste dag van het event alles bij elkaar. Tijdens de ochtendsessie vroeg Brandon ons om eens te kijken naar wie ons moest vergeven in plaats van wie wij zelf meenden te moeten vergeven. Ik schoot in mijn koppigheid: ‘waarvoor moet ik in hemelsnaam vergeven worden? Ik ben hier het slachtoffer!’. Toen brak er ineens een inzicht door:

“hoe arrogant ben jij als je denkt dat je het beter weet dan God!”

Ik zag hoe het ego en God zich tot elkaar verhouden. Ik zag de perfectie in God’s plan en ik zag hoe het ego volkomen los staat van dit plan en in zijn eigen wereld leeft die los staat van de (Goddelijke) werkelijkheid. Ik zag de arrogantie van mijn ego;

“het ego = arrogantie.”

Overgave

Later op de dag deed ik mijn laatste No Ego Journey van deze retraite, mijn koppigheid en arrogantie als uitgangspunt nemend. Op een gegeven moment kwam ik tot de realisatie dat living a life of service inhoudt dat ik alle controle opgeef en mijn hele wezen laat gebruiken door het Goddelijke:

  • ik heb dan geen controle meer over mijn lichaam,
  • ik heb geen controle meer over wie bij mij past en wie niet,
  • mijn voorkeuren doen er niet meer toe en
  • het ergste van alles: ik heb dan zelfs geen controle meer over mijn gedachten.

Ik werd me heel erg bewust van mijn identificatie met mijn ego, met wie ik dacht te zijn.

Living a life of service to God houdt in dat ik mijn ego op geef en dat voelt daadwerkelijk als sterven. Het voelt alsof ophouden te bestaan … en dat is afschrikwekkend. Ik besefte dat deze afschrikwekkendheid is waardoor mijn ego ontstaan is:

  • als afscherming tegen deze oer-angst om niet meer te bestaan,
  • om niets meer te zijn,
  • geen enkel houvast,
  • niets meer wat ik ‘ik’ kan noemen,
  • niets meer wat ik denk te zijn,
  • niets meer om me mee te identificeren.

Ik heb deze angst niet in alle volledigheid kunnen doorleven. Ik had ook geen idee hoe het te laten gebeuren, hoe niet meer ik te zijn. Ik heb wel een gedeeltelijke stap er voorbij kunnen zetten wat me in het eeuwige en oneindige niets bracht.

Just perfect as YOU ARE

Ik merk dat ik anders naar het leven kijk. Ik zie veel duidelijker de identificatie met mijn ego. En doordat ik gesnoept heb aan de egoloze staat kan mijn identificatie met mijn ego me niet meer bevredigen.

“Echte bevrijding kan alleen in het loslaten van de identificatie met het ego liggen.”

Wanneer de tijd rijp is om die identificatie los te laten is voor ieder verschillend. Het vergt m.i. ook een lange voorbereidingstijd, want zo’n stap neem je niet zo maar: je geeft letterlijk alles op. Tot die tijd kun je wel degelijk snoepen aan wie je werkelijk bent en daardoor raakt je identificatie met het ego losser en word je je steeds meer bewust van wie je werkelijk bent; niet in woorden, maar in daadwerkelijke doorleefde ervaring.

De eerste stap in de JayaRam methode (Just Perfect as YOU ARE) is helemaal gericht op het ont-dekken van wie je werkelijk bent en wat je werkelijk bent. Hoe meer contact je hebt met je Zelf hoe gelukkiger je je zult voelen en hoe meer richting en betekenis je leven krijgt. Na de zomervakantie gaan we van start met deze eerste module van de JayaRam methode. Door middel van visualisaties, meditaties, opstellingen, Journey-processen, satsangh en wat ook maar past om jou te laten ervaren wie je werkelijk bent en je te laten doorzien wat je niet bent.

En wie ben jij eigenlijk? Liefde is slechts één van de mogelijke uitingsvormen van Bron; wat is de jouwe? Wat is jouw essentie? Wie of wat ben je in diepste wezen? Deel het hieronder of in de speciale SoulNature community facebookgroep voor insiders only.

#theJayaRamMethod #SoulNature

Wat betekent deze blog voor jou?

Herken je je in wat ik schrijf? Doet het iets met je, zet het je aan het denken?

Deel hieronder wat het in jou wakker roept en/of welke stappen je gaat zetten.

Er is ook een speciale SoulNature facebook-groep waar je met gelijkgestemden kunt delen wat er bij jou leeft, waar je behoefte aan hebt, wat je nodig hebt, of om gewoon omdat het fijn is om met gelijkgestemden van gedachten te wisselen.

Meer blogs en artikelen ontvangen?

[activecampaign form=1](Door op deze knop te drukken geef ik toestemming om mijn contactgegevens op te slaan)

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin