Home » Kennisdatabase » Belemmerde overtuigingen en emotionele blokkades » Je bent het tegenovergestelde van wat je denkt te zijn
SoulNature - psycholoog Almere

Toen ik laatst een Journey deed, had ik een mooie ervaring. Ik ging door de emotielagen heen en ik kwam aan bij eenzaamheid. Mijn begeleidster nodigde me uit om de eenzaamheid helemaal toe te laten … en ik wilde niet, ik wilde de eenzaamheid niet voelen. Ik kon de weerstand zien voor wat het was en toen ik mezelf toch opende in de eenzaamheid schoot ik meteen door naar Source (Bron), zoals dat binnen the Journey genoemd wordt; mijn bewustzijn verwijdde zich en ik ervoer weidsheid, vrijheid en liefde.

Daarna had ik nog zo’n ervaring. Ter voorbereiding op de Journey Method Online, waar ik een van de coaches ben, beluisterde ik een video van Brandon Bays, grondlegster van the Journey, over Abundance/Overvloed (het zal geen toeval zijn dat Overvloed deze 2 weken ook het onderwerp is in de Synergie Masterclass van Janosh). Al mediterend voelde ik een trilling en vermoeidheid in mijn lijf, het gevoel alsof ik het niet kon dragen. Ik besefte dat dat mijn ego, dat denkt alles zelf te moeten doen, was die sprak. Het boek Negen facetten van Eenheid van A. H. Almaas, dat ik aan het lezen ben en dat over het enneagram gaat, kwam in mijn gedachten. Kern van het boek, en ook van de No Ego retreat binnen the Journey, is dat je precies het tegenovergestelde van wat je denkt te zijn (vrij vertaald). Met mijn eerdere ervaring met openen in de eenzaamheid besloot ik nu hetzelfde te doen en te openen in de trilling en het gevoel niet genoeg energie te hebben en het niet te kunnen dragen … en verdomd, ik schoot in onbegrensde energie.

Bekijk op bol.com

Deze ervaringen versterken mijn overtuiging dat je precies het tegenovergestelde bent van wat je denkt te zijn. Oftewel,

het ego is de ontkenning van wat je werkelijk bent.

Dit is waarom het begrip Verlichting zo moeilijk te begrijpen is: het ego kan het helemaal niet begrijpen, want het is precies datgene wat het ego niet is, het gaat het voorstellingsvermogen van het ego te boven.

Een beter versie van jezelf?

Er wordt wel eens gezegd dat je zou moeten streven om een betere versie van jezelf te worden. Daar ben ik het dus niet mee eens, want dat is nog steeds een identificatie met het ego, met dat wat je nou juist niet bent. Een beter streven zou zijn om je-Zelf te zijn, waarbij Zelf datgene is wat het ego niet kan bevatten, dat wat je werkelijk bent.

Zowel het basisidee achter de No Ego Journey als in het boek van A.H. Almaas is dat je door het oorspronkelijke moment heen moet waarop je afgescheiden bent geraakt van de Eenheid, het moment waarop je je met je ego bent gaan identificeren in plaats van met je Ware Zelf, om weer je-Zelf te worden. Ik sta daar helemaal achter. Vanuit dit moment van oer-angst is de hele ego-structuur ontstaan: alles is gebouwd op deze oer-angst. En om die hele identificatie met wie je denkt te zijn los te laten kan verdomd beangstigend zijn; je laat alles los wat je dacht te zijn, alle vastigheid, alle (schijn)zekerheid, het voelt aan als doodgaan of ophouden te bestaan, DOODENG!

Daarom is het goed om naar dit punt toe te werken. Als ik mijn leven bekijk sinds mijn moment van ontwaken, dan zie ik hoe mijn leven zich sindsdien naar dit punt van door de oer-angst heen gaan heeft toe gewerkt, het spiraalt er naar toe in steeds nauwere cirkels. Ik heb in toenemende mate geleerd om mijn emoties te doorleven, steeds sterkere en zwaardere emoties. Daardoor is mijn containment (ego-sterkte) toe genomen en kan ik steeds sterkere energieën (ook positieve) aan. Dit is mijn versie van het spirituele pad: onder ogen komen wat er is en er steeds minder van weg lopen. Het volgende citaat, afkomstig van een bericht in de Journey community op Facebook, verwoordt het mooi:

The Journey is not for people with casual interest.
To really get what is on offer here you must genuinely, authentically want to come home to yourself. You have to be ready to roll up your sleeves, and dive in…

As Brandon humorously explains: “If some people realized what true enlightenment, freedom, liberation – give it any name you want – means, they’d be running for the doors!”

Amen.

Inspireert dit je?

Als dit artikel je raakt, laat dan hieronder een reactie achter en deel wat het met je doet.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin