Home » Kennisdatabase » De weg tot zelfbevrijding » Het Zelf geef, het ego vraagt
SoulNature - psycholoog Almere
Ik had deze week een mooie ervaring, terwijl ik een activatie van Janosh deed. Janosh werkt met geometrische patronen in de vorm van mandala-achtige afbeeldingen. Je zou kunnen zeggen dat ze de hersenen herstructureren waardoor bepaalde kwaliteiten tot ontwikkeling kunnen komen. Je zou het in die zin kunnen vergelijken met de werking van mandala‘s of yantra‘s. Een activatie is een combinatie van (bewegende) geometrische patronen en bijbehorende frequenties/muziek.

Tijdens deze activatie ervoer ik heel sterk het verschil tussen mijn afgescheiden ik (ego) en mijn Zelf, i.e. dat deel van mij dat in Eenheid leeft en onbegrensd is. Ik ervoer dat er vanuit de Eenheid, vanuit het Zelf, alleen maar geven bestaat: het Zelf = Overvloed. Het Zelf is heel, is compleet, het heeft niets nodig. Het Zelf is als een fontein, eeuwig gevend.

Daar tegenover zag ik mijn ego. Mijn ego denkt vanuit tekort, vanuit schaarste, en het zoekt buiten zichzelf naar invulling van wat het ‘denkt’ niet te bezitten. Dat kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van aandacht, liefde, erkenning, waardering of er bij willen horen. Het ego vraagt en zoekt, het geeft niet (behalve om er, vaak half- of onbewust, iets voor terug te krijgen).

Door te geven vanuit Overvloed creëer je overvloed. Door te verlangen vanuit gebrek creëer je gebrek. Theoretisch wist ik dit wel, maar om het zo te ervaren is toch even iets anders.

Dat we een afgescheiden ik zijn is een illusie. Met de hele wereld er bij, want de wereld spiegelt slechts wat we zelf creëren: armoede, tekort, schaarste. Kijk naar de wereld en zie het schijnbare tekort en alle vechten om de schaarse hulpbronnen dat daar uit volgt. Het is allemaal niet nodig, mits we de illusie van afgescheidenheid gaan doorzien.

Ook al identificeer je je met je ego (wat wij allemaal doen), toch kun je gaan creëren vanuit overvloed door je af te stemmen op iets in jou dat overvloedig aanwezig is. Datgene wat van nature uit jou stroomt kun je versterken door het bewust nog meer te laten stromen. Onvermijdelijk moet de wereld daar op reageren door het aan je terug te geven: niet omdat je het nodig hebt, maar als spiegel.

Meditatie

Begin met 3 diepe inademingen door je neus en ontspan terwijl je uitademt via je mond. Sluit dan je ogen.

Ga naar een plek in je lichaam waar je overvloed voelt. 
Dat kan bijvoorbeeld liefde zijn, of compassie, kracht, licht, energie of genegenheid.
Het kan zich op verschillende plekken in je lijf bevinden, zoals in je solar plexus, je hart of derde oog.

Maak heel bewust contact met dat wat jij te geven hebt en iedereen heeft iets te geven; je bent je hooguit onbewust van wat jij te geven hebt.

Laat dat wat jij te geven hebt sterker worden, weidser, puur en alleen door er je aandacht naar toe te brengen en het toestemming te geven om groter te worden; het kost geen enkele inspanning, het kost geen energie.
Laat het steeds krachtiger en ruimer worden, moeiteloos.
Visualiseer op die plek in je lichaam een fontein en laat dat wat jij te geven hebt als een overvloedige fontein de wereld in stromen.
VOEL dat je geeft vanuit overvloed.
#theJayaRamMethod #SoulNature

Kun je hier iets mee?

Als dit artikel je raakt, laat dan hieronder een reactie achter en deel wat het met je doet.

Gerelateerde artikelen

De essentie van het ego

De essentie van het ego

Het ego is de ontkenning van wat je werkelijk bent. Elke identificatie is een inperking van wat jij werkelijk bent. Het ego is een dwangbuis die je beperkt in je zijn. Gelukkig is het mogelijk om je eog los te laten.

lees verder
Van weerloosheid naar weerbaarheid: de gevolgen van grensoverschrijding teniet doen

Van weerloosheid naar weerbaarheid: de gevolgen van grensoverschrijding teniet doen

Psycholoog Almere en Amsterdam. Een van de mogelijke gevolgen van grensoverschrijdend gedrag, zoals fysiek, psychisch en vooral seksueel geweld, is dat er een gevoel van weerloosheid ontstaat. Deze weerloosheid gaat zich vervolgens in allerlei situaties in het leven uiten, vaak in gecamoufleerde vorm waardoor je het niet meer herkent. Maar je bent niet weerloos, het is slechts een herinnering die je op het heden projecteert. Hoe dit werkt en hoe je er uit los kunt komen leg ik in dit artikel uit.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin