Home » Kennisdatabase » De weg tot zelfbevrijding » Durf jij in het diepe te springen?
SoulNature - psycholoog Almere
Volledig vertrouwen heeft een alles-of-niets karakter: je vertrouwt volledig of je vertrouwt niet, er is niet zo iets als half-vertrouwen.

In essentie zijn wij vrije geesten, ongebonden door tijd en ruimte. Zo zijn we ook naar de aarde gekomen: vervuld van liefde, vrede, rust, compassie, kracht, of wat dan ook jouw specifieke Goddelijke kwaliteit is, vrij en onbegrensd.

Fight, flight or freeze

Ergens tijdens onze ‘afdaling’ is er iets gebeurd, waardoor we (schijnbaar) los gekomen zijn van ons onbegrensde Zijn. Dat kan in de baarmoeder geweest zijn of in de eerste jaren daarna. En vaak zijn er in de jeugd- en tienerjaren nog een aantal bevestigende en versterkende negatieve ervaringen overheen gekomen. Ons grenzeloze bewustzijn is bevroren in tijd en ruimte; we zijn onszelf los gaan zien van al-dat-is en het ego, het afgescheiden ik, was geboren.

Ego-fixatie

From fixation to frreedom

In de leer van het enneagram wordt dit de ego-fixatie genoemd. Deze bevriezing gebeurt in één van de negen basistypen van het enneagram. We gaan onszelf identificeren met dit ego-type en het gaat ons denken, voelen en doen bepalen. We vergeten wie we werkelijk zijn en we identificeren ons met het overlevingsgedrag (de ego-fixatie) die ons moet beschermen tegen de oer-angst die de bevriezing veroorzaakt heeft. In feite is wat de meeste mensen doen niet leven, maar overleven.

Bekijk op bol.com

Leven

Om weer voluit te kunnen leven, is het nodig om de oer-angst nogmaals te doorleven en daarmee los te laten. Dat is vaak behoorlijk heftig. Edoch, het is mogelijk.

Er zijn afgeleide manieren waarop je in meer of mindere mate de sprong in het diepe kunt maken en je jezelf kunt bevrijden van de knellende banden van het ego. Linksom of rechtsom kom je daarbij je angsten tegen: je zult buiten je comfort zone moeten stappen. Je zult de (schijn)veiligheid van dat wat je kent los moeten laten.

Voluit leven is vrij en ongebonden.
Voluit leven is leven vanuit Overvloed.
Voluit leven is je Volledige Potentieel leven.
Voluit leven is afrekenen met alles wat je over jezelf en de wereld bent gaan geloven.
Voluit leven is … Voluit Leven!

In het diepe springen

Deze visualisatie is ook als video te bekijken.
Visualisatie:
Ga comfortabel zitten en sluit je ogen (deze visualisatie werkt makkelijker zittend dan liggend). 
Haal een paar keer diep adem en ontspan op je uitademing; blaas alles wat je NU niet nodig hebt uit, alle gedachten die nu niet van belang zijn, alle emoties die nu niet nodig zijn en alle spanning in je lijf die je los kunt laten.

Stel je dan voor dat je bovenaan een afgrond staat.
Voor je is een peilloze diepte.
Misschien kun je de fysieke angst voelen bij het idee dan je naar beneden valt (ons overlevingsmechanisme zorgt er voor dat we dit soort gevaren vermijden en bijvoorbeeld een hek langs de afgrond plaatsen).
Dan vraag jezelf af: ‘durf ik in de afgrond te springen?’
Blijf je achter het hekje staan (i.e. overleven) of durf je te vertrouwen op …. tja, op wat? Dat weet je dus niet.
Wie durft? Wie is er aan toe om te springen, het onbekende in?
En als je durft … hoe voelt het om te springen en wat gebeurt er tijdens je val? Grote kans dat je erg verbaasd zult zijn over hoe dat is en wat het met je doet. Laat dit gevoel HELEMAAL door je heen gaan, ongeremd!
En, hoe was het? Laat het me weten!

Kun je hier iets mee?

Als dit artikel je raakt, laat dan hieronder een reactie achter en deel wat het met je doet.

Meer blogs en artikelen ontvangen?

[activecampaign form=1]

(Door op deze knop te drukken geef ik toestemming om mijn contactgegevens op te slaan)

Gerelateerde artikelen

De essentie van het ego

De essentie van het ego

Het ego is de ontkenning van wat je werkelijk bent. Elke identificatie is een inperking van wat jij werkelijk bent. Het ego is een dwangbuis die je beperkt in je zijn. Gelukkig is het mogelijk om je eog los te laten.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin