Home » Kennisdatabase » De weg tot zelfbevrijding » Durf je buiten je comfortzone te stappen?
SoulNature - psycholoog Almere

Vandaag tijdens het hardlopen viel me een gedachte in:

“ik ben perfect zoals ik ben en ik kan alles creëren wat ik wil; ik probeer dat alleen uit alle macht te ontkennen.”

Met name het tweede deel van de zin kwam binnen: ‘ik probeer dat uit alle macht te ontkennen‘. Ik realiseerde me dat ik vast houd aan een oud zelfbeeld dat niet meer past. En ik weet dat het niet klopt en toch houdt een deel van mij er aan vast. Why?

Ik weet dat al mijn problemen voorbij zijn op het moment dat ik me over geef aan mijn Grootsheid, aan wie IK werkelijk BEN. En ik weet dat de Bron een oneindige creativiteit is die werkelijk alles kan creëren; ik hoef alleen maar vanuit de Bron te leven. Ik weet dat alle tijd- en ruimteloze kwaliteiten, zoals liefde, kracht, gezondheid, lichtheid en blijdschap, zichzelf vermeerderen als ik ze laat stromen. En toch verval ik steeds in gepieker, bezig zijn met oud zeer, somberheid, vermoeidheid, worstelen. Why?

Doen waarvoor je op aarde gekomen bent

Het is inherent aan de dualiteit van het mens zijn in zijn huidige staat van ontwikkeling. Sinds ik met het spirituele werk begonnen ben eind ’90-er jaren, is mijn identificatie stapje voor stapje opgeschoven van mijn kleine afgescheiden ik-je naar mijn onbegrensde IK. Het is een lange geleidelijke weg en tijdens de reis zit ik dan weer eens aan de stralende ene kant en dan weer aan de worstelende andere kant. Het is zoals het is; de balans schuift langzaam op.

Herken je je in de volgende dingen?

 • vermoeid wakker worden
 • somberheid, depressieve buien
 • uitbarstingen van irritatie, boosheid, woede
 • gespannenheid, stress, uitputting
 • vast houden aan werksituaties, relaties, vriendschappen of familiebanden die niet goed meer voelen, maar je bent bang om mensen te kwetsen of bang om los te laten
 • voor iedereen klaar staan behalve voor jezelf
 • altijd maar door gaan, moeite met nee zeggen, altijd maar hard werken
 • het leven op orde hebben en lekker bezig zijn, maar als je op jezelf bent komen de angsten en sombere gedachten te voorschijn, die je bij voorkeur meteen weer weg stopt
 • bang om je partner kwijt te raken, bang om je baan kwijt te raken, bang om dat wat bekend en vertrouwd is los te laten, ook al zit het je in de weg.

En zo ik kan nog wel even door gaan. Het zijn allemaal uitingen van het feit dat je niet doet waarvoor je hier op aarde gekomen bent, dat je niet je hart volgt, dat je niet vertrouwt op de Volheid van wie JE BENT.

Deze problemen zijn niet zo allemaal 1, 2, 3 te verhelpen, maar je kunt daar wel degelijk stappen in zetten en steeds lekkerder in je vel en in je gevoel komen te zitten. De vraag is of je dat ook wil of dat je liever door gaat op de weg die je nu gaat en die bekend en vertrouwd is. Durf je buiten je comfortzone te stappen?

Ik zou je graag willen laten voelen hoe het is om in het Stralende Licht te zitten of om te voelen hoe het is om Liefde te Zijn of om te voelen dat werkelijk Alles mogelijk is. Maar ik weet dat niet iedereen daar zo makkelijk bij komt; het heeft mij ook heel wat jaartjes gekost en nog steeds kan ik er soms wel bij en soms niet. Toch ga ik een poging wagen.

dansUitdaging

Zorg dat je even een moment voor jezelf hebt. Zet de telefoon, televisie, radio, facebook even uit en zorg dat je niet gestoord kunt worden. Kies dan uit één (of meer) van de volgende mogelijkheden:

 • kies je favoriete liedje of muziekstuk uit, zet het lekker hard aan en ga helemaal mee in de energie er van. Laat je helemaal mee slepen door de emoties, voel de passie, huil, lach, zing, schreeuw. Laat alles ongecontroleerd in je omhoog komen en door je heen gaan. En als het liedje of muziekstuk is afgelopen neem dan een paar minuten de tijd om te voelen hoe je je voelt. Voel je je lekkerder, levendiger, lichter, blijer? Luchten de emoties op?
 • pak een foto van je kinderen of een dier waar je van houdt of iemand anders waar je van houdt of denk daaraan. Laat de liefde die je voelt helemaal zijn, laat het zonder enige moeite sterker en groter worden, moeiteloos; je hoeft het alleen maar toestemming te geven en te laten gebeuren. Voel hoe het gevoel van liefde je helemaal vult en laat het overstromen als een fontein. Voel hoeveel liefde er in jou zit, hoeveel jij te geven hebt. En laat die liefde dan ook naar jezelf stromen. Merk je verschil? Word je blijver, zachter, vrolijker?
 • zet ritmische muziek op. Ga met je voeten op schouderbreedte staan, met licht gebogen knieën, lijf ontspannen. Laat dan vanuit je benen een trilling omhoog komen; het kan helpen om lichtjes in je knieën te veren. Laat de trilling sterker worden en laat steeds meer van je lijf mee doen. Laat de bewegingen steeds krachtiger worden; tril, schud, zwaai, shake, laat de bewegingen vanuit je lijf zelf komen en laat alle bewegingen toe, hoe raar ook. Laat je helemaal mee slepen door de ritmische muziek (tip: Japanse trommels of Slagerij van Kampen of iets van Osho). Leef je helemaal uit in het ongecontroleerde bewegen. En als de muziek stopt, voel dan je lichaam. Hoe voel je je? Voel je de energie stromen, voel je je krachtiger, opgewekter, energieker?
 • zet je favoriete dansmuziek op en dans. Laat je helemaal gaan in de dans, in de beweging. Zing er bij als je dat fijn vindt. Benut de hele kamer en dans vrij en blij. Ga helemaal op in de dans en voel je vrij. En hoe voel je je na afloop? Voel je je lichter, vrijer, energieker, opgewekter?

Het zijn maar een aantal manieren om bij je levensenergie te komen. Het enige wat je feitelijk hoeft te doen is je helemaal te laten gaan en even alle aangepaste gedrag los te laten. Onze energie is oneindig, maar we hebben geleerd daar de rem op te zetten en/of het te laten weglekken naar dingen waar het niet naar hoort weg te lekken.

Mag jouw levensenergie stromen?

Wat heb je over jezelf ontdekt? Herken je je in een aantal van de punten die ik opsomde? En kon je bij je levensenergie komen? De keus is aan jezelf wat je hier mee doet. Zit je voor jouw gevoel voldoende in je energie of mogen er wat blokkades verwijderd worden? Kies je het veilige bekende pad of ga je buiten je comfortzone stappen? Er is hierin geen goed of fout, alles heeft z’n tijd. Laat hieronder een reactie achter en deel wat de uitdaging met je gedaan heeft.

Meer blogs en artikelen ontvangen?

[activecampaign form=1]

(Door op deze knop te drukken geef ik toestemming om mijn contactgegevens op te slaan)

Gerelateerde artikelen

Wie ben jij?

Wie ben jij?

Afgelopen week werd ik even stevig met mezelf geconfronteerd. Ik kreeg bij een project niet de positie die ik mezelf had toe bedeeld en het raakte...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin