Home » Kennisdatabase » De weg tot zelfbevrijding » 11 Tips om met hsp om te gaan
SoulNature - psycholoog Almere

Worstel jij met de bijverschijnselen van hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid (hsp)? Veel hsp-ers wel. Maar dat je een hsp-er bent hoeft helemaal geen last te zijn. Sterker nog,

“hooggevoeligheid is een kwaliteit,

hoogsensitief zijn is geweldig!”

Wel is het zo dat je als hsp-er geen ‘standaard’ mens bent en dat het verstandig is om met een aantal dingen anders om te gaan dan de gemiddelde mens.

“Hooggevoelig (hsp) zijn daagt je uit om je uniekheid te leven!”

In dit artikel geef ik je 11 handvatten .om jezelf als hsp-er in balans te houden en/of te krijgen.

‘Omgaan met hsp’ is ook in de vorm van een online training te verkrijgen.

 1. Alleen-tijd
 2. Je eigen plek
 3. Trek de natuur in
 4. Je bent wat je eet
 5. Media
 6. De invloed van muziek
 7. Streel de zintuigen
 8. Meditatie
 9. Start de dag goed
 10. Niet op jezelf betrekken
 11. Schaduwwerk
 12. Conclusies

1. Omgaan met hsp: ‘alleen-tijd’

“Alleen zijn = al-één zijn.”

Wat mij in mijn praktijk (SoulNature, met vestigingen in Almere en Amsterdam) opvalt is dat veel hsp-ers een meer dan gemiddelde behoefte hebben aan rust, alleen zijn, afzondering. Ik noem dat alleen-tijd. Dat betekent niet dat hsp-ers per se kluizenaars zijn, maar wel dat er een behoefte is aan regelmatig op jezelf kunnen zijn, aan een eigen ruimte, aan terugtrekken, aan alleen zijn. Dit kan overigens prima binnen een relatie. Het is meer de behoefte aan momenten van alleen zijn als dat het om een continue staat van zijn gaat.

HSP-ers zijn meer prikkelgevoelig dan de gemiddelde mens en het is nodig dat deze prikkels verwerkt worden, dat het geabsorbeerd kan worden en geïntegreerd, dat het een plekje kan krijgen. Daar is rust en alleen-tijd voor nodig.

Alleen-tijd is ook nuttig en zinvol om de zintuigen en het denken rust te gunnen, zodat ze weer in een rusttoestand kunnen komen in plaats van in een continue alerte staat. Deze alertheid kost heel veel energie en dat vormt één van de belangrijkste oorzaken van burn-out. dus is het goed om de batterij regelmatig op te laden door middel van rust en alleen-tijd.

2. Omgaan met hsp: je eigen plek

Naast vrijheid in tijd (alleen-tijd) heeft een hsp-er vaak ook vrijheid in ruimte nodig: een eigen plek, een plek waar je je terug kunt trekken, een plek waar je je eigen ding kunt doen. Het zal niet altijd praktisch mogelijk zijn om een kamer puur en alleen voor jezelf in te richten, maar als het enigszins kan: doe het! Als het niet mogelijk is, kijk dan of je misschien met een kamerscherm een deel van een ruimte voor jezelf kunt reserveren. Misschien kun je er een altaartje bouwen of een hobbyruimte. Ook zijn er koptelefoons te koop waarmee je omgevingsgeluiden weg kunt filteren (noise cancelling koptelefoons); heerlijk om tot rust te komen als je in een omgeving leeft met veel lawaai, zoals televisie, radio en/of games.

Gezond egoïsme

Hsp-ers denken vaak dat het egoïstisch is als je tijd en/of ruimte voor jezelf neemt, maar dat is helemaal niet zo.

“Het is ronduit noodzakelijk dat je goed voor jezelf zorgt.”

Ik noem dat gezond egoïsme, juist omdat veel hsp-ers van nature al geneigd zijn om zich in anderen te verplaatsen, mee te leven en dingen voor anderen te gaan dragen. Dus pas als je goed voor jezelf zorgt, als je er voor zorgt dat je lekker in je vel zit, dat je voldoende rust en ruimte hebt om te verwerken en op te laden, pas dan kun je er ook echt volledig voor een ander zijn. Hoe beter jij in je vel zit, hoe meer je jouw energie met anderen kunt delen.

“Dus wees ‘gezond egoïstisch’!”

Neem je eigen behoeften serieus, gun jezelf het extraatje wat je nodig hebt om topfit te kunnen zijn. Besef eens hoe belangrijk dat jij eigenlijk bent! Ga jezelf eens op waarde schatten en laat zich dat uiten in gezond egoïstisch gedrag.

3. Omgaan met hsp: trek de natuur in

SoulNature - 11 tips om met hsp om te gaanAls hsp-er ben je gevoelig voor allerlei soorten energie. Zo hebben veel hsp-ers last van elektromagnetische straling en van de (negatieve) energie van andere mensen. Maar ook de energie van bijvoorbeeld gebouwen en steden heeft invloed, net zoals water invloed op ons heeft.

Een voorbeeld uit mijn eigen leven:

ik was begonnen in een nieuwe baan als jobcoach en samen met de collega die gelijktijdig met mij begon bezochten we de diverse vestigingen van het bedrijf. Een van die bezoeken was aan de vestiging in Zaanstad. Tijdens de bijeenkomst met het hele team van die vestiging, merkte ik dat ik steeds gespannener en angstiger werd en ik begreep niet waarom. In de trein terug naar huis werd het me ineens duidelijk: ‘opgesloten’ zitten met teveel mensen in een te kleine ruimte die ook nog eens half ondergronds was in een pand dat op de nominatie stond om afgebroken te worden was wat me angstig gemaakt had. Ik had de energie van die plek opgzogen.’

De natuur is super-helend

De natuur is bij uitstek de plek, waar je je energie weer in balans kunt brengen. De een zal meer naar bossen trekken en een ander naar de zee, een derde naar open vlakten of weidegebieden, een vierde naar bergen. Deze voorkeur is persoonlijk en luister wat dat betreft naar je gevoel. Maar welke voorkeur je ook hebt, trek regelmatig die natuur in. Gun jezelf de verfrissende energie van de natuur, laat de natuur jou in balans brengen. Liefst alleen of met een hond. Met partner en kinderen kan ook, maar dan ben je vaak toch weer veel bezig met de ander, terwijl het doel van in de natuur zijn voor een hsp-er juist is om energetisch weer in balans te komen.

Bomen knuffelen

Een specifieke subgroep binnen de natuurliefhebberij zijn het bomenknuffelaars. Voor veel mensen is dit nog een beetje ‘raar’ of zweverig. Ik zou je echter willen uitdagen om het eens uit te proberen. Ook al knuffel ik niet zo vaak bomen, als ik het doe heb ik een voorkeur voor grote en oude bomen; volg daarin echter je eigen gevoel. Als je tegen een boom aan leunt, met je rug of met je borst, en je concentreert je op je gevoel, dan kun je je bewust worden van de energiestromen in een boom. Je zult ook merken dat de ene boomsoort veel sterker werkt of anders dan een andere. Sommige bomen zijn meer aardend, anderen meer ‘uplifting’.  Probeer het eens uit. Zoek een boom uit die je aan staat en die op een plek staat waar het een beetje rustig is en spendeer eens een paar minuutjes met je borst of rug tegen de boom.

Niet alle bomen zijn even vriendelijk, trouwens. Als je het prettig vindt kun je een boom om toestemming vragen of je hem/haar mag knuffelen, maar als je op je gevoel af gaat zul je vaak zonder het te vragen ook al merken of de boom voor je open staat of niet. Als dat niet zo is betrek het niet op jezelf; je weet niet waarom een boom ‘geen zin’ heeft; in de meeste gevallen zal het helemaal niks meer jou te maken hebben.

Waarschuwing: kijk uit voor teken!

4. Omgaan met hsp: je bent wat je eet

Door je verhoogde gevoeligheid als hsp-er ben je ook gevoeliger voor wat er in voeding en in dranken zit. Met name voor suikers en chemische toevoegingen, zoals conserveringsmiddelen en smaakversterkers. Het is vaak een bron voor allergische reacties. Ook de link tussen suikers en chemische toevoegingen en hyperactiviteit en concentratieproblemen (ADD, ADHD) wordt regelmatig gelegd.

Vlees

Vlees heeft een zwaardere energie dan groenten en fruit. Als je veel fysiek zwaar werk moet verrichten, kun je vlees ook echt nodig hebben. Voor de meeste van ons, die toch vaak een meer zittend leven leiden, is dat over het algemeen niet nodig. Ook vlees bevat nuttige bouwstoffen, maar dat rechtvaardigt niet dagelijks vlees gebruik en al helemaal niet in grote hoeveelheden. Ik ben zelf geen extremist; als mijn lichaam behoefte aan vlees of vis heeft, geef ik mijn lichaam dat. Wel kies ik bewust voor een vlees-arm dieet; dus vlees met mate.

Zelf koken

Het is ook beter om je eten zelf te bereiden, met verse ingrediënten, dan voorverpakt of uit blik. Als je eens weinig tijd hebt kan het echt geen kwaad om een keer een patatje te eten of een pizza, maar maak er geen gewoonte van. Verse groenten en fruit verdienen absoluut de voorkeur. Biologisch is nog beter. Ook hiervoor zou ik willen zeggen: word geen extremist, maar wees je bewust van wat je eet. Eet met mate, met name de wat minder gezonde dingen.

Kleur in eten

SoulNature - 11 tips om met hsp om te gaanVeelkleurig eten werkt positief. Zo hoorde ik een tijdje terug van iemand dat rode rijst een ander effect heeft dan witte rijst, terwijl het eigenlijk gewoon rijst is met een kleurstof. Eten beïnvloedt je niet alleen door de geur en de smaak, maar ook door hoe het er uit ziet, zoals in de variatie aan kleur in je eten en de indeling op je bord. Experimenteer eens met verschillende kleuren in je eten en met verschillende wijzen van opdienen. Paprika’s zijn bijvoorbeeld in geel, oranje, rood en groen te verkrijgen; paprika’s kun je dus prima gebruiken om de gewenste kleurvariatie aan te brengen.

Voedingssupplementen

Aanvulling met supplementen kan zinvol zijn, zeker als je vegetarisch of veganistisch eet. Het is namelijk wel belangrijk dat je voldoende en gevarieerde voedingsstoffen binnen krijgt. Ook vlees bevat voedingsstoffen die je nodig hebt en als je geen vlees eet kun je dit vervangen door supplementen.

Suikers

De invloed van suikers is ondertussen wijd en zijd bekend. Koolhydraten en vet worden in het lichaam ook omgezet in suikers. Een suiker-arm dieet is aan te raden. Doe dat niet cold turkey, maar bouw het af.

Om helemaal zonder suikers te leven is behoorlijk lastig. Suiker kom je in vrijwel alle voedingsmiddelen tegen; je zult verbaasd staan als je eens op de verpakkingen kijkt en ziet aan hoe ongelooflijk veel voedingsmiddelen suiker is toegevoegd, zelfs aan dingen waarvan je helemaal niet zou verwachten dat er suiker in zou zitten.

Je kunt kiezen voor een suiker-loos leven, maar het is lastig. Het is echter wel vrij makkelijk om een behoorlijke reductie op je suikerconsumptie te realiseren. Neem koekjes met hooguit 20% suiker in plaats van 50-60%. Neem zo puur mogelijke pure chocolade in plaats van melk chocolade (de 99% pure is trouwens niet te vreten, maar 85% wel). Wat mij opvalt dat ik aan één stukje pure chocolade al genoeg heb, terwijl ik van melkchocolade kan blijven eten; dat is geen toeval!

Eigenlijk geldt voor voeding wat voor alle hier besproken punten geldt: wees bewust! Haal de automatische piloot er van af, stop het vanzelfsprekende, en word je bewust  van wat je eet en doet.

5. Omgaan met hsp: media

Media zoals tv, radio, muziek, internet, boeken en kranten beïnvloeden je energie. Het lichaam heeft een zelf-herstellend vermogen, maar dat vermogen wordt in onze tijd danig op de proef gesteld. Belast jezelf niet meer dan nodig is met wat er via de media tot je komt. Zo is het nieuws in het journaal in grote lijnen gericht op rampen, ongelukken, oorlog, ziekte, geruzie en meer van dat soort fraais. Positief nieuws is relatief zeldzaam. Je kunt je afvragen of het goed voor je is, om steeds met die negativiteit geconfronteerd te worden. Je kunt je aan de andere kant ook afvragen of het verstandig is om je er helemaal van af te sluiten. Die afweging zul je zelf moeten maken. Wat je in ieder geval kunt doen is als je media bekijkt, is om te kiezen waarnaar je kijkt en/of wat je leest. Ik kijk zelf regelmatig tv, maar ik kijk bijvoorbeeld niet of nauwelijks naar films met veel geweld, naar oorlogsfilms of naar Rambo-achtige dingen. Ook van intriges (soaps) moet ik weinig hebben; ik ervaar het als een onderhuidse vretende energie. Je krijgt een mensbeeld opgedrongen, waarvan maar zeer de vraag is of dat klopt.

Alles wat je leest of kijkt beïnvloedt je, of je dat nou leuk vindt of niet. Het is niet te vermijden en of je hoeft daarvan ook niet in een kramp te schieten. Maar word je bewust van wat je kijkt en leest en maak daarin je keuzes.

6. Omgaan met hsp: de invloed van muziek

SoulNature - 11 tips om met hsp om te gaanMuziek heeft een grote invloed op je gemoed, zowel in positieve als in negatieve zin. Veel hedendaagse muziek staat niet bepaald bol van de positiviteit. In de theosofie (ik heb dit gelezen op Theosophiaistheway.com; de website is op dit moment uit de lucht) wordt bijvoorbeeld gewezen op de negatieve effecten van syncopen, dat met name in de rockmuziek veel voor komt (een syncoop is een tegen-ritme; de nadruk ligt op de 2e en 4e tel in plaats van op de 1e en 3e tel, waardoor het energiesysteem uit z’n natuurlijke ritme zou worden getrild). Luister bijvoorbeeld eens naar hiphop en voel eens wat dat met je doet. Dat geldt ook voor festivalmuziek: vaak is het volume enorm hoog en voel je de bastonen door je lijf heen trillen. Muziek met ritmes die (net) boven de hartslag liggen (techno) doen echt wel iets met je lijf en niet bepaald iets positiefs. Sowieso werken de lage bastonen in op je onderste chakra’s, wat de energie omlaag haalt.

Ik geloof niet in extremisme, maar wel in ‘met mate’. Ik vind het heerlijk om ’s zomers lekker in het zonnetje van muziek te genieten. Als (voormalig) metalhead hou ik ook wel van een stukje stevigheid, maar … met mate. Vroeger had ik continue metal op staan, zo gauw ik thuis kwam. In de loop der jaren is dat steeds minder geworden en nu heb ik default bijna nooit meer muziek op staan, behalve als ik er echt zin in heb en dan geniet ik er ook van.

Rustgevende muziek, klassieke muziek en chants (op muziek gezette mantra’s) hebben juist een heel positieve uitwerken op de emoties en de balans in het lichaam. Dat is ook wetenschappelijk bewezen.

7. Omgaan met hsp: streel de zintuigen

Met een verhoogde gevoeligheid ben je gevoeliger voor smaak, voor kleur, voor aanraking, voor vormen, voor harmonie, voor geuren. Het kan zinvol zijn om bewust om te gaan met je zintuigen en ze de stimuli te geven waar ze blij van worden. De effecten van geurstoffen, zoals in etherische oliën, wierook of sprays is gevoeglijk bekend. Word je bewust wat de zintuiglijke invloeden met je doen.

8. Omgaan met hsp: meditatie

Als hsp-er heb je niet alleen een verhoogde gevoeligheid voor de energieën hier op aarde, maar ook voor de meer spirituele kant van het leven. Als hoogsensitieveling heb je een meer dan gemiddeld contact met je Ziel, met je Hogere Zelf, met het Goddelijke. Dit zal niet altijd even bewust zijn, maar het is wel zo. Hooggevoeligheid is in feite een bijverschijnsel van dit versterkte contact met het diepere wezen van het leven en niet andersom. In feite is hoogsensitiviteit de ‘normale’ staat van zijn en is de rest  van de mensheid ‘van God los’, het contact met hun werkelijke Zijn verloren. Omdat de meerderheid bepaalt, is dat omgedraaid geworden en wordt hooggevoeligheid als iets bijzonders gezien en, helaas, vaak ook als iets lastigs.

Meditatie is bij uitstek de manier om je beter af te stemmen op je diepere Wezen. Meditatie kent vele vormen: mindfulness, mantra zingen, mantra’s intoneren, chakra werk, mandala tekenen, oosterse vechtsporten, tantra, ademmeditaties, heilige teksten reciteren, devotie, rituelen, et cetera. Het doel van meditatie is om jezelf te leren kennen als wat je werkelijk bent, voorbij denken, voelen en doen. Een positief bijeffect is dat het rust geeft en je in balans brengt.

Het is voor hsp-ers sterk aan te raden om aan de een of andere vorm van meditatie te doen. Het is als een ouderwetse radio met draaiknoppen, waarbij je precies op de goede frequentie moest afstemmen om de radiozender duidelijk door te krijgen en anders was er voornamelijk ruis. Jouw innerlijke radio heeft ook finetuning nodig. Het geeft richting aan je leven en het zal je steeds duidelijker worden wat je hier op aarde komt doen.

9. Omgaan met hsp: start de dag goed

Door je gevoeligheid maakt het veel verschil hoe je ’s morgens je bed uit stapt en je dag begint. Veel hsp-ers doen, vaak zonder dat te weten, ’s nachts ook het nodige ‘werk’ en kunnen daardoor vermoeid wakker worden. Daar kun je niet zo veel aan doen, het is simpelweg hoe het werkt; het onderbewuste, dat vooral ’s nachts actief is, slaapt nooit.

Waar je wel wat aan kunt doen is hoe je de dag start. Als je ’s ochtends de energie goed neer zet neem je dat mee de dag in.

“Een goede start van de dag kan je hele dag maken (of breken als je het niet doet).”

Er zijn meerdere manieren waarop je de dag positief kan starten. Als het enigszins kan doe dit dan als allereerste als je op staat, nog voordat je gaat ontbijten. Het hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Als je ochtendschema krap is, sta dan 10 of 15 minuutjes eerder op en doe een goede day-starter. Hier een aantal mogelijkheden om een goede energetische basis voor de dag te leggen.

Yoga of andere lichaamsoefeningen

SoulNature - 11 tips om met hsp om te gaanBegin de dag meteen na het opstaan met een aantal yoga of anderszins fysieke oefeningen. Dit hoeven helemaal geen ingewikkelde moeilijke standjes te zijn. Er zijn een aantal handige apps voor op je mobiel of Youtube filmpjes met yoga oefeningen, waarbij je vaak kunt kiezen uit verschillende moeilijkheidsgraden.

Tai Chi, Chi Qong of bio-energetica oefeningen zijn goede alternatieven voor yoga. Ook Osho heeft een aantal goede dynamische meditaties ontwikkeld waarmee je de dag zou kunnen beginnen.

Door de dag te beginnen met wat (licht ) lichaamswerk voelt je lijf gedurende de rest van de dag veel lekkerder aan. Je hebt daar ’s ochtends misschien niet zo veel zin in, maar ik kan uit eigen ervaring zeggen dat je er de rest van de dag baat bij zult hebben en dat je lijf lekkerder aan zal voelen.

Meditatie

Ook een goede manier om een positieve energie voor de dag neer te zetten is meditatie. Er zijn ontzettende veel verschillende vormen van meditatie, het is echt niet alleen maar zitten en niks doen. Vind voor jezelf een meditatievorm die bij je past. Je kunt werken met een mantra, met stilte, met de adem, met een visualisatie van Janosh (werk ik zelf momenteel veel mee) of een chant zingen; net waar wij je prettig bij voelt. Het brengt je systeem in balans en je emoties tot rust.

Chanten

Het zingen van een chant, i.e. een op muziek gezette mantra, zoals bijvoorbeeld van Deva Premal of Snatam Kaur, is een vorm Bhakti Yoga, een specifieke meditatievorm die werkt vanuit devotie. Door een chant te zingen activeer je je keelchakra, het creatieve centrum van de mens, en het hartchakra met een positieve energie, die je vervolgens mee de dag in neemt. Chants balanceren ook de emoties en brengen je in contact ket je diepere Wezen.

in de online training Omgaan met hsp meer over het zingen van mantra’s en ook video’s die je daar goed bij kunt gebruiken.

Chantgroup Sarasvati

Bij deze even een kleine zijstap. Ik speel zelf in een chantgroep: chantgroup Sarasvati. Met deze chantgroep spelen we chants van bekende artiesten als Deva Premal & Miten en Snatam Kaur en ook eigen composities. Hieronder een aantal van deze eigen composities; voel maar wat het met je doet!

Je kunt je op dit youtube-kanaal abonneren en dan krijg je een bericht als er een nieuwe chant of video is gepubliceerd.

Mocht het je aanspreken, dan is het misschien een idee om een keer een live chant sessie bij te wonen. De energie is dan veel krachtiger dan van een video en doordat je zelf mee zingt open je niet alleen je hart-chakra, maar ook je keel-chakra, wat je creativiteit bevordert. Check onze webpage voor de data. Chantrgroup Sarasvati is ook te vinden op facebook.

 

Een intentie zetten

Door een intentie te zetten geef je mede sturing aan de dag. Je richt als het ware je energie en dat helpt je om te bereiken wat jij wilt. Als je hier een tijdje mee werkt, zul je merken dat de intentie die je zet zich gedurende de dag manifesteert; soms heel duidelijk en soms op een hele subtiele manier. Het werkt het sterkst als die intentie vanuit je hart komt en je ook echt kunt voelen dat je dit wilt vanuit liefde, vanuit een dieper deel van jezelf. In de online training Omgaan met hsp vind je een video met hoe je een intentie kunt zetten.

Inspirerende teksten lezen

SoulNature - 11 tips om met hsp om te gaanIn mijn ervaring zetten inspirerende, ‘voedende’ teksten de energie van de dag; ik neem die energie mee de dag in en kom het vervolgens vaak in de praktijk tegen. Momenteel is ‘Een cursus in wonderen’ mijn bijbel, maar er zijn vele andere boeken die een positieve energie creëren. Het betreft hier dan met name boeken die met spiritualiteit te maken hebben, zoals Een ongewoon gesprek met God van Neale Donald Walsch, Vrijheid is… of Bewustzijn – het nieuwe kapitaal van Brandon Bays en Kevin Billet, de boeken van Yasmin Verschure, Eckhardt Tolle, Osho, Deepak Chopra,  Alice Bailey, Thich Nhat Hahn, Elizabeth Clare Prophet of andere boeken uit de theosofie of oosterse of westerse wijsbegeerte, om maar eens wat te noemen. Op de een of andere manier zit er in deze boeken een energie die niet fysiek is, een energie die als het ware door het papier heen tot je komt. Het klinkt misschien zweverig, maar ik heb zeer vaak ervaren dat wat ik in dit soort boeken lees zich vervolgens in mijn leven voor doet.

Boek: ‘Blauwdruk’

Blauwdruk - SoulNature

In dit kader zou ik je ook mijn book Blauwdruk in overweging willen geven. Alle informatie over dit boek kun je HIER vinden.

Krachtig ademen

Adem = levensenergie. De meesten van ons ademen op een waakvlamniveau. Als je krachtiger gaat ademen, activeer je heel direct je levensenergie. Het maakt je energie, fris en helder. Er zijn verschillende krachtige ademvormen, zoals uit de Rebirthing, the Quantum Light Breath of de Wim Hof (‘the iceman’) methode. Ook Qiqong en Qineng werken met de adem. Of doe simpelweg een aantal diepe ademhalingen, zo diep mogelijk en naar je buik, om je dag mee te starten.

Ik heb 4 jaar lang Rebirthing gedaan, inclusief een opleiding daarin, en rebirthen is een zeer intense ervaring; het is niet voor iedereen weggelegd. Maar lichtere vormen, waarbij je toch dieper ademt dan normaal, zijn zeker toepasbaar voor een groter publiek. Lees ook mijn blog het nut van ademhalen.

Koude douche

Niet mijn favoriet, maar anderen zweren er bij, dus ik vermeld hem toch: de dag starten met een koude douche. Ook hier komt ‘the iceman’ weer om de hoek kijken, maar ook ‘koud water rebirthing’ is een referentie, zij het vanuit een iets andere intentie. Velen van ons kennen het effect van een koude douche of dompelbad na een saunabezoek en je kunt hier dus ook je dag mee starten. Het lichaam en de mind zijn dan meteen wakker. Het geeft energie, helderheid en frisheid.

10. Omgaan met hsp: niet op jezelf betrekken

Kinderen betrekken alles wat er gebeurt op zichzelf; ze hebben nog geen of slechts een beperkt besef van mijn en dijn, zij hebben nog geen volledig ontwikkeld onderscheidend vermogen.

Kinderen hebben dus een ik-logica. Dat hebben alle kinderen; alle kinderen betrekken wat er gebeurt op zichzelf. Bij hooggevoelige kinderen (nieuwe tijd kinderen, indigo kinderen, et cetera) is dit nog veel sterker. Vanuit hun natuurlijke hoge sensitiviteit pikken ze nog veel meer op en, vanuit de ik-logica, betrekken ze dat op zichzelf. Daardoor gaan ze aan zichzelf twijfelen, ze gaan geloven dat er iets niet oké met hen is. Vaak wordt hen dat ook nog eens dubbel en dwars duidelijk gemaakt door mensen die zelf die gevoeligheid missen.

Het is mijns inziens heel erg belangrijk om je te dis-identificeren van wat er op je geprojecteerd was, is en wordt. Dit is iets waar ik in de masterclasses dan ook veel mee werk.

Betrek dingen niet op jezelf. 90% van de dingen die gebeuren hebben helemaal niets met jou te maken. Je bent het alleen zo ontzettend gewend om te denken dat het aan jou ligt als iemand anders boos op je wordt, of zich gekwetst voelt of je afwijst. Ga er standaard van uit dat de reactie van anderen op jou niets met jou te maken heeft (totdat het tegendeel bewezen wordt). Bevrijd jezelf van die last van projecties. In de praktijk heeft dit iets meer voeten in de aarde dan alleen maar deze wetenschap, maar het is wel degelijk mogelijk en ik zou zelfs willen zeggen noodzakelijk.

Je zult merken dat hoe meer je je los maakt van wat jij denkt dat aan jou ligt, hoe minder last je zult hebben van je gevoeligheid. Ik zou mijn werk als psychosociaal therapeut en groepstrainer niet kunnen doen, als ik alle pijn van anderen op mij zou nemen; iets wat ik overigens als kind wel degelijk zo ben gaan ervaren (ook ik heb me er van los moeten maken). Het betekent overigens niet dat ik niet betrokken ben bij mijn cliënten, integendeel. Het betekent alleen dat ik het niet meer op mezelf betrek en ik niet meer denk het voor de ander te moeten oplossen of de ander te moeten beschermen.

Innerlijk kind

Een specifieke vorm van dit niet meer op jezelf betrekken is innerlijk kind werk (inner child work). Het kind in jou heeft behoefte aan erkenning, gezien worden, liefde, aandacht, veiligheid en warmte, terwijl de volwassene in jou in principe zelfvoorzienend is. Dat is immers het kenmerk van volwassenheid: dat je fysiek, emotioneel en mentaal op eigen benen staat.

Het kind in jou leeft echter niet in het hier-en-nu, maar in het verleden. Een deel van jou is blijven steken in de tijd dat je niet hebt gekregen wat je nodig had, om nog maar te zwijgen van de vele vormen van psychisch en fysiek misbruik. Als kind had je goedkeuring, erkenning, liefde, et cetera nodig van je ouders, als volwassene is het je taak om dat aan jezelf te geven en dan met name aan je innerlijke kind.

“Je mag je eigen ouder worden en jezelf alsnog geven wat je als kind van nature al had horen te krijgen, maar niet gekregen hebt.”

Innerlijk kind werk is een manier om die sluimerende tekorten aan te vullen. Zolang je het buiten jezelf blijft zoeken, zul je blijven worstelen … totdat je beseft dat alles al in jou aanwezig is. Ook hieraan werken we veel in de trainingen.

Energetisch werk

Bewust met energie bezig zijn is, zeker in de beginjaren van het je bewust worden van je hoogsensitiviteit, erg belangrijk. Vanuit je gevoeligheid pik je energie van anderen op. Dat is onvermijdelijk en dat is ook niet zozeer een probleem. Het wordt pas een probleem als je het vast gaat houden of denkt er iets mee te moeten. Doe je dat niet, dan kun je de energie die je oppikt net zo makkelijk weer los laten. Afschermingsoefeningen, aardingsoefeningen, aura-reinigingsoefeningen en energie terug geven of laten afvloeien zijn zinvolle vaardigheden om jezelf aan te leren (het gaat in het kader van dit  artikel te ver om daar diep op in te gaan). In de online training Omgaan met hsp vind je een aantal visualisaties en meditaties die je zou kunnen gebruiken om je energieveld op te schonen, waaronder een visualisatie om je energieveld af te schermen, een visualisatie om energie aan anderen terug te geven en je eigen energie terug te nemen, en een meditatie om het hart-chakra te openen en versterken.

11. Omgaan met hsp: schaduwwerk

Juist voor hsp-ers in het belangrijk om schaduwwerk te doen. Schaduwwerk betekent dat je de duistere kant in jezelf onder ogen komt. Met ‘duister’ bedoel ik die kanten van jezelf die je liever niet wilt zien, zoals angst voor eenzaamheid, please-gedrag, wegcijferen, onderdrukte woede of een negatief zelfbeeld. In feite hoeft je niets anders te doen dat de onderdrukte delen van jezelf nu alsnog toe te laten en hun invloed op jou zal verdwijnen. Je hebt deze delen echter niet voor niets onderdrukt en als je ze weer toe laat zal ook de emotionele pijn van waaruit ze ontstaan zijn weer in je bewustzijn terug komen. Het verschil tussen toen en nu is dat je toen die emotionele pijn niet kon verwerken, en je er dus noodgedwongen een muurtje omheen moest bouwen, en dat je het nu, als volwassene, wel kunt verwerken. Juist als hooggevoelige medemens zal het je gigantisch goed doen om je te bevrijden van deze oude emotionele pijnen. En het goede nieuws is dat jij als hoogsensitieveling juist door je hoge gevoeligheid beter bent toegerust om dit ook daadwerkelijk te doen.

Voor mij gaan Lichtwerk en schaduwwerk hand in hand; het is niet de makkelijkste weg, maar voor mij is het de weg. Lichtwerk alleen is mijns inziens niet voldoende. Ik richt me juist op de combi: Soul en Nature. SoulNature in Almere en Amsterdam is gespecialiseerd in heling gebaseerd op het samengaan van spiritualiteit en psychologie, van Lichtwerk en schaduwwerk..

Het trekken van de Ziel

Veel hooggevoelige mensen hebben vrij zware levens. Daar is een reden voor. Juist in deze tijd van grote veranderingen, krijgen we in één leven op ons bordje waar we voorheen 5 of 10 levens de tijd voor zouden hebben genomen. Dit leven is een snelkookpan, waarin je de mogelijkheid krijgt om in relatief korte tijd heel veel karma te verwerken. Waarom? Hoe meer jij op ruimt, hoe stabieler je wordt als persoon. Veranderingen geven onzekerheid en instabiliteit. Juist in deze tijd van grote veranderingen zijn er mensen nodig die hun ‘kelder hebben opgeruimd’ en daardoor een Innerlijke stabiliteit hebben ontwikkeld. En jij kunt er daar één van zijn.

Ik noem dat het trekken van je Ziel. Jouw Ziel of jouw Hogere Zelf, dat voorbij gaat aan jouw afgescheiden ik, dat het overzicht heeft over het leven waar jij dat niet hebt, brengt je steeds in situaties waardoor je weer ‘gedwongen’ wordt om in de spiegel te kijken. Dat kan zowel van binnenuit komen als van buitenaf. In jou zit iets dat wil dat jij volledig jeZelf kunt zijn, in al je Goddelijke pracht, dat wil dat je je bevrijdt van wat niet van jou is, van dat wat je aangeleerd hebt, maar dat niet uit jezelf komt en dat je in de weg zit. Dit continue ‘getrek’ van je Ziel kan behoorlijk belastend en uitputtend zijn: ‘komt er dan nooit een einde aan?’ Het is echter mijn ervaring dat hoe meer je mee gaat in wat zich aan dient, hoe makkelijker het wordt en hoe vrijer en krachtiger je in het leven komt te staan. Dan gaat jouw Ware Aard zich tonen als de feniks die uit de as herrijst.

Hsp daagt je uit tot bewustwording

Al schrijvende valt mij één ding heel erg op. Het centrale thema bij al deze punten is: bewust-zijn. Hooggevoeligheid nodigt uit om onderbewust en routinematig gedrag om te zetten naar bewust zijn:

 • bewust om gaan met je tijd en ruimte,
 • bewust om gaan met je lichaam,
 • bewust om gaan met energie,
 • bewust om gaan met je zelfbeeld.

Het is één grote uitdaging tot bewustwording.

Onbewust leven en hooggevoeligheid gaat niet samen; het geeft in ieder geval veel problemen. Hsp daagt uit tot bewust zijn vanuit respect en de juiste waarde toe kennen aan jezelf; omdat je het waard bent.

Conclusies

Een aantal punten is voor hsp-ers dus erg belangrijk om toe te passen:

 1. Wees bewust; bewust van je lijf, van grenzen, van voedsel, van energie, van je innerlijke drive
 2. Wees geen extremist; neem dingen met mate tot je, zowel fysiek, als emotioneel, als mentaal, als sociaal
 3. Besef wat je waard bent; jij bent zo ontzettend veel meer dan je je in je stoutste dromen zou kunnen voorstellen
 4. Zorg goed voor jezelf; gezond ‘egoïsme’, eerst zorgen dat je zelf goed in je vel zit en dan pas de rest van de wereld
 5. Als hsp-er heb je een taak die verder gaat dan je eigen ik; als je die taak op je neemt, maakt het je leven niet per se makkelijk, maar het geeft wel veel meer zin aan je leven en de kracht en energie om door te gaan. Je doet het niet alleen voor jezelf.

Wat ga jij doen met deze inzichten?

Welk handvat vind je het meest nuttig? Welk van deze 11 handvatten ga je als eerste toepassen? Deel het hieronder in het commentaarvak en/of laat een reactie achter Facebook.

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogs?

Gerelateerde artikelen

Omarm je pijn!

Omarm je pijn!

Uit cijfers blijkt dat de mens op het gebied van therapie en persoonlijke ontwikkeling voor 80% gedreven wordt door 'pijnvermijding' en slechts voor...

lees verder

1 Reactie

 1. Peter Thijssens

  Helemaal mee eens!

  Reageer

Trackbacks/Pingbacks

 1. Aarden, aardingsmaterialen, yoga en aardingsoefeningen - yogaberry voor Yoga in Deventer - bij hoog gevoeligheid is aarden een must!

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin