Online masterclass: ‘De Weg tot Zelfbevrijding’

Module 5:

De Val uit het Paradijs – deel 4: crystallizing moments

Welkom bij module 5 van de online masterclass ‘De Weg tot Zelfbevrijding‘.

Module 5 is de vierde module van het blok De Val uit het Paradijs.

In het blok De Val uit het Paradijs bekijken we vanuit verschillende invalshoeken hoe jij bent vergeten wie je werkelijk bent en hoe je bent gaan geloven in wat je niet bent. Met andere woorden, we bekijken hoe gedachten- en gedragspatronen en emotionele blokkades zijn ontstaan en hoe deze je leven tot op de dag van vandaag regeren.

In deze vierde module van dit blok gaan we aan de slag met het Enneagram. Daarbij wordt het Enneagram niet puur als typeringssysteem gebruikt, maar wordt het Enneagram benaderd vanuit de aloude Soefi-traditie waar het ook uit voort komt.

 

Enjoy!

SoulNature psychosociale therapie Almere en AmsterdamDeze module bevat:

 • Intentie zetting
 • Een video-uitleg
 • Een schriftelijke toelichting
 • Formulieren met inquiry-vragen
 • Thuiswerkopdracht
 • Links naar bijpassende artikelen
 • Sharing

Klik op de tab om naar het desbetreffende onderdeel te gaan.

mediterenWat is jouw intentie voor deze module? En hoe relateert deze intentie aan de intentie voor de hele masterclass?

Intentie zetten

Neem een ontspannen houding aan en haal 3x diep adem, in door je neus en uit door je mond. Op je uitademing laat je alles los wat je NU niet nodig hebt (gedachten, emoties, fysieke signalen) en je laat je lichaam ontspannen.

Ga met je aandacht naar je hart en vraag jezelf: “wat is het allerbelangrijkste wat ik deze module mag bereiken?’ of “wat is het allerbelangrijkste wat mag gebeuren?” of “wat is mijn allerdiepste wens?”

Laat het antwoord niet uit je hoofd komen, maar uit je hart (of een andere plek in je lijf). Met andere woorden: bedenk niet wat jouw intentie is, maar laat de intentie zich ontvouwen. Dat kan zijn in de vorm van een gevoel, een beeld, een woord, een fysieke gewaarwording, een herinnering. Dit antwoord kun je vervolgens verwoorden tot een intentie, waarbij je checkt of de woorden goed voelen.

Deel jouw intentie in de ‘De Weg tot Zelfbevrijding (masterclass)’ Facebook groep.

In deze video laat ik je kort kennis maken met het Enneagram en hoe crystallizing events de grondslag van je ego vormen.

SoulNature psychosociale therapie Almere en AmsterdamHet ego is wat je NIET bentSoulNature psychosociale therapie Almere en Amsterdam

Het Enneagram wordt vaak als typeringssysteem gebruikt, net als bijvoorbeeld MBTI (Myers & Briggs Type Indicator; gebasseerd op de Jungiaanse persoonlijkheidstypen, en dus ook op de 4 elementen uit de astrologie) of de big-5. Het Enneagram is echter veel meer dan een typeringssysteem. Van origine is het Enneagram afkomstig uit aloude Soefi-teachings (het Soefisme is de esoterische stroming binnen de Islam).

De benadering die ik hier gebruik wordt o.a. ook onderwezen door Kevin Billett (partner van The Journey-oprichtster Brandon Bays; samen geven ze de No Ego retreat, een 8-daagse die in z’n geheel aan het Enneagram is gewijd), door Eli -Jaxon-Bear en, in een iets andere vorm, door A.H. Almaas.

Het basisidee is dat je zo vrij als een vogeltje naar de aarde kwam, vanuit een oer-vertrouwen, je volledig bewust van wie je was, van je ongelimiteerde potentie en van je levensdoel. En dat er ergens onderweg of in de eerste levensjaren iets gebeurd is, waardoor je dat oer-vertrouwen bent kwijt geraakt. Dit wordt het crystallizing moment of crystallizing event genoemd. Tot op dat moment had je nog geen afgescheiden ik, geen ego; het ego is op dat moment ontstaan.

Het ego is dus eigenlijk een kunstmatig iets, een construct; het is niet wie je werkelijk bent. In tegendeel:

“the ego is what you are NOT.”

Dit is letterlijk een herhaling van de Val uit het Paradijs. De staat van Eenheid, je volledig bewust van je ongelimiteerde Zelf, is het oud-testamentische Paradijs. En het moment dat je daar met een schok van los trilde is De Val. Op dat moment ben je gaan geloven dat je niet alomaanwezigalwetend en almachtig (omnipresentomniscientomnipotent; een omschrijving van het Goddelijke in de Christelijke litanieen) bent.

Vaak wordt dit crystallizing event nog een aantal keer dunnetjes over gedaan, waardoor de kristallisatie zich steeds verder doorzet. Het ego zou je dus als een kristallisatie, of bevriezing, verharding, van de levensenergie kunnen zien. Je gaat steeds meer geloven dat je een kwetsbaar, geisoleerd en afgescheiden wezen bent; je gaat je steeds meer identificeren met je ego, met dat wat je NIET bent.

In plaats van te leven vanuit Overvloed, ga je leven vanuit tekort, vanuit schaarste; dit wordt ook wel het armoede-bewustzijn genoemd. En aangezien je bent wat je denkt, is dit dus ook wat je manifesteert in je leven. Het leven wordt overleven, met alle gevolgen van dien. Hoe zou je heel kunnen zijn als je gelooft dat je kapot bent? Vrijwel alle problemen op aarde zijn hieraan toe te schrijven; alle oorlogen, vechten om schaarse bestaansmiddelen, machtsspelletjes, ziekte, dood.

Het ego is dus het ongeloof in wie jij werkelijk bent, zoals in module 1 al benoemd. Vanuit dit geloof in beperking is een hele stroom aan beperkende overtuigingen en beperkend gedrag voort gekomen, evenals vele emotionele blokkades. Het komt bijna letterlijk als een krakende wagen tot stilstand.

SoulNature psycholoog Almere en AmsterdamDowload de inquiry-vragen en bewaar het, met de uitwerkingen, in je werkmap.

SoulNature psychosociale therapie Almere en Amsterdam

 • Voeg je intentie voor deze module toe aan je werkmap en evalueer dit doel aan het eind van de module.
 • Voeg de inquiry-vragen en de bijbehorende uitwerkingen toe aan je werkmap
 • SoulNature psychosociale therapie Almere en AmsterdamEli Jaxon-Bear – from Fixation to Freedom, ISBN 978-1-693840-26-3, Leela Foundation, 2006
 • A.H. Almaas – Negen facetten van Eenheid, ISBN 9789069635316, Altamira, 2002
 • Kevin Billett – Licht in het hart van duisternis, ISBN978-94-92412-31-7, Palaysia, 2018