Home » Kennisdatabase » publicaties » Veranderen of vast houden aan het oude
SoulNature - psycholoog Almere

Veranderen of vast houden aan het oude

door | 25 mrt, 2020 | Corona blogs

Ik zie van allerlei speculaties voorbij komen over wat de spirituele betekenis van het Covid-19 virus zou zijn. Ik geloof wel dat deze uitbraak niet voor niets plaats vindt, zeker in het licht van de recente Saturnus-Pluto conjunctie, maar wat die diepere laag is weet ik nog niet. Ik hoef dat ook (nog) niet per se te weten; ik heb het gevoel dat zich dat vanzelf gaat ontvouwen.

Verandering kost tijd

Puur gedragsmatig bekeken treden echte diepgaande veranderingen meestal niet binnen een paar weken op. Ik ga er van uit dat het, op individueel niveau, minimaal 30-40 dagen kost om tot een daadwerkelijke structurele gedragsverandering te komen. Niet toevallig is dat de lengte van respectievelijk de Ramadan en de christelijke vastenperiode (van as-woensdag, de woensdag na carnaval, tot Pasen).

Op groepsschaal is deze tijdsspanne nog een stuk langer dan op persoonlijk niveau. Vandaar dat ik er van uit gaan dat we niet binnen een paar weken uit de crisis zijn, maar dat dit nog maanden gaat aanslepen; en de uiteindelijke gevolgen zelfs jaren.

Op het moment dat zich een crisis aan dient, dan proberen we die crisis eerst te bestrijden met wat met een manier van handelen waar we al vertrouwd mee zijn. Zo laat de regering de staatsschuld op lopen om de economische gevolgen zo klein mogelijk te houden en koopt de ECB massaal schulden op en wil de rente, die al negatief is, nog verder verlagen. Dit kan slechts korte tijd goed gaan, want in feite wordt er geld uitgegeven dat er helemaal niet is en dat kan niet eeuwig zo door gaan.

De presidenten van Amerika en Brazilië willen de maatregelen al weer afschaffen nog voordat de uitbraak tot volle wasdom is gekomen, omdat het ‘gewone leven’ weer op gang moet komen. Wat je hier in feite ziet is een ontkenning van de werkelijkheid. Dat komt voort uit de angst om het bekende los te laten en je maar het onbekende in te laten glijden.

 

De kracht van het niet weten

Pas als deze beproefde methoden niet meer werk komt er ruimte voor een andere aanpak. Ik ken dat van mezelf ook: ik probeer eerst problemen te lijf te gaan met de methoden die ik ken en pas als dat allemaal niet blijkt te werken en ik het niet meer weet komt er ruimte voor nieuwe oplossingen die ik zelf niet had kunnen bedenken.

Werkelijke verandering kan pas plaats vinden als we bereid zijn om de manier waarop wij denken dat het moet los laten.

“Pas als het gekwetter van het ego zwijgt, kan de Stem van de Ziel spreken.”

In de loop van mijn leven heb ik de kracht van dit niet weten leren kennen.

Zowel op persoonlijk vlak als op collectief gebied zul je deze zelfde patronen waarnemen waar het de omgang met het Corona-virus betreft: de eerste weken zul je zowel zelf proberen zo veel mogelijk op de oude voet door te gaan als dat we dat op collectief niveau doen. Pas als dat niet meer blijkt te werken ontstaat de openheid om het leven nieuwe creatieve wegen te laten aandragen. Dus pas na een paar weken gaan de gevolgen van het Covid-19 virus zich echt doen gelden en dan komen de echt belangrijke vragen aan de orde.

Dat kan twee gevolgen hebben: of je schiet in de angst en verkrampt of je komt de angst onder ogen, bevrijdt je er van en stelt je open voor wat zich aandient vanuit de diepere lagen van je wezen, voorbij je ik-je.

 

Meer blogs en artikelen ontvangen?

[activecampaign form=1]

(Door op deze knop te drukken geef ik toestemming om mijn contactgegevens op te slaan)

Gerelateerde artikelen

Paradigm shift

Paradigm shift

Ons ego is een overlevingsmechanisme; het heeft maar één prioriteit en dat is 'eigen hachje redden'. Onderliggend is er een angst; de angst om...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin