Home » Kennisdatabase » publicaties » Paradigm shift
SoulNature - psycholoog Almere

Paradigm shift

door | 6 mei, 2020 | Corona blogs

Ons ego is een overlevingsmechanisme; het heeft maar één prioriteit en dat is ‘eigen hachje redden’. Onderliggend is er een angst; de angst om afgescheiden te zijn, los van God, los van de Eenheid met Al-dat-IS. Angst voor de dood, kun je het ook noemen.
Vanuit dit overlevingsgedrag en de onderliggende angst probeert het ego dat wat er nu is in stand te houden, wat ons tot gewoontedieren maakt. Dit overlevingsgedrag leidt nooit tot echte vooruitgang. Echte vooruitgang krijg je juist door buiten deze comfortzone te stappen, het onbekende in. Dat gaat altijd gepaard met onzekerheid, twijfel en/of angst. Er is dus moed voor nodig om het oude vertrouwde los te laten en het onbekende binnen te stappen, vaak zelfs veel moed.

Paradigm shift

De huidige crisis nodigt ons uit tot een paradigm shift, een andere manier van in het leven staan, met andere prioriteiten en een andere levensinstelling. Oftewel, het daagt ons uit om uit onze comfortzone te stappen, het onbekende in.

Daarbij zie je dezelfde strijd tussen conservatisme en vernieuwingsdrang die je ook bij individuele groeiprocessen ziet, alleen op veel grotere schaal. Nadat iedereen zich de eerste paar weken na het uitbreken van de crisis rustig hield, zie je nu de oude patronen weer in sneltreinvaart terug komen. Je ziet al weer allerlei mensen over elkaar heen buitelen om vooral maar hun eigen belangen te verdedigen; dat is de weg van het ego.

De boodschap is dus nog steeds niet begrepen. Dat houdt in dat het virus zijn invloed zal blijven uitoefenen, net zolang totdat onze oude manier van leven niet meer houdbaar is en we wel gedwongen zijn om anders in het leven te gaan staan.

Wat kunnen we zelf doen?

  • steken we onze energie wel in wat werkelijk belangrijk is of laten we ons meeslepen in dingen die eigenlijk geen waarde hebben (feitelijk alles wat tijdelijk is)?
  • leven we vanuit eigenbelang of zijn we bereid om ons eigenbelang onderschikt te maken aan een groter doel?
  • leven we ons levensdoel of verdoen we onze tijd met afleiding?
  • wat is nou echt de prioriteit in ons leven leven we daarnaar?
  • hoe belangrijk is een carrière nou werkelijk, hoe belangrijk is status, aanzien, gelijk krijgen, macht, financiële zekerheid?
  • als je wilt dat jouw partner, vriend, collega of familielid doet wat jij wil dat ze doen, wat is dan de werkelijke reden dat je dat wilt?
 

SoulNature psycholoog Almere en AmsterdamDe uitdaging van deze tijd

Deze tijd daagt ons uit om een keuze te maken: kom je onder ogen waar het werkelijk om gaat, wat werkelijk belangrijk voor je is, of grijp je je vast aan oude strohalmen en probeer je een oude uitgediende levensstijl in stand te houden?

Wat is werkelijk belangrijk? Wat is het doel van jouw leven? Waar wordt je nou echt gelukkig van? Tijdelijke dingen kunnen slechts een kortstondig geluksgevoel creeren en daarna komt onvermijdelijk de teleurstelling en gaan we nieuwe dingen najagen waarvan we hopen dat het ons gelukkig zal maken; wederom zal de bevrediging slechts tijdelijk zijn. In tijdelijke zaken is geen blijvend geluk te vinden.

Voor ieder van ons is verandering een uitdaging, ook als je al tientallen jaren bezig bent met spirituele ontwikkeling, dan nog zal je weerstand ervaren om het oude vertrouwde los te laten en het onbekende binnen te stappen; het zal hooguit iets makkelijker zijn.

Ik zeg altijd maar:

“een held is niet iemand zonder angst, maar iemand die zich er niet door laat tegen houden.”
Daarin ligt onze keuze vrijheid: we zullen hoe dan ook weerstand ervaren als we worden wakker geschud uit onze comfortzone, de keuze is of je je daar door laat tegen houden.Verandering op wereldschaal vindt plaats op het moment dat er een bepaalde kritische massa is bereikt; oftewel, totdat een bepaald percentage van de wereldbevolking voor zichzelf de omslag heeft gemaakt. Op het moment dat die kritische massa is bereikt, gaat de hele mensheid om.

Ieder van ons kan bijdragen aan deze paradigm shift. Ieder van ons kan in de spiegel kijken en onder ogen komen waar we nou eigenlijk mee bezig zijn:

 
 

Meer blogs en artikelen ontvangen?

[activecampaign form=1]

(Door op deze knop te drukken geef ik toestemming om mijn contactgegevens op te slaan)

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin