Home » Kennisdatabase » publicaties » Een tijd van bezinning
SoulNature - psycholoog Almere

Een tijd van bezinning

door | 8 apr, 2020 | Corona blogs

SoulNature psycholoog Almere en AmsterdamIn mijn vorige nieuwsbrief heb ik geschreven dat ik verwacht dat het Covid-19 virus nog maandenlang blijft rondwaren en ons in een ijzeren greep houdt. De economische gevolgen zullen jarenlang voelbaar zijn.

Ik heb ook aangegeven dat, naar mijn gevoel, deze tijd vraagt om een gedragsverandering, om een andere manier van in het leven staan. En dat zo’n mentaliteitsverandering tijd kost, omdat gedachten- en gedragspatronen nou eenmaal heel erg hardnekkig zijn.

Je ziet dat ook gebeuren. De eerste weken van de crisis hield iedereen zich rustig en begreep waarom de maatregelen nodig zijn. Nu, niet veel meer dan een maandje verder, zie je al weer het oude op zo veel mogelijk verdienen gedrag terug keren. Als eerste in de voetbalwereld, waar de UEFA, waarschijnlijk onder druk van sponsors, al weer druk bezig is de nationale bonden te dwingen de competities af te maken, dreigend met sancties als dat niet gebeurt. Tja, dan heb je de boodschap dus niet begrepen.

 

Bewustzijnsverandering

Deze tijd vraagt m.i. dus om een bewustzijnsverandering. Maar welke verandering dan? Wat we los mogen gaan laten is me wel duidelijk: de graaicultuur, de obsessie met zo veel mogelijk geld verdienen ten koste van alles en iedereen. Wat me nog niet duidelijk is wat daar voor in de plaats mag gaan komen. Ik denk dat de tijd er ook nog niet rijp voor is om dat al vorm te gaan geven. Zolang het oude graaigedrag nog aan het terugkeren is, is de les is niet begrepen.

Het leven is vergelijkbaar met de seizoenen. In de herst beginnen de bomen hun bladeren te verliezen, de oogst wordt binnen gehaald en de akkers komen braak te liggen, de hoeveelheid daglicht neemt af en de zo verliest haar kracht. trekvogels beginnen naar het zuiden te vliegen en andere dieren gaan langzamerhand in winterslaap. De natuur komt tot rust.

 

SoulNature psycholoog Almere en AmsterdamIn de winter ligt de natuur grotendeels stil (tenminste, dat was zo in de tijd dat we nog winters hadden). In de winter groeit en bloeit er niet zo veel; het is een periode van meer naar binnen trekken, huiselijkheid, stilte, dood, leegte, kou. Deze periode is echter nodig om in de lente het nieuwe leven weer op te laten komen.

“Het oude moet eerst afsterven, voordat het nieuwe kan ontluiken”.
De stilstand, de leegte, de dood, is dus nodig om nieuw leven te kunnen laten ontstaan. De Covid-19 crisis vertoont hier grote gelijkenissen mee: noodgedwongen verkeren we veel meer binnenshuis, op onszelf terug geworpen, de economie komt tot stilstand. Tijd voor bezinning, onze keuzes onder ogen zien en bijstellen en van daaruit daarna weer op een gezondere manier naar buiten komen. De economische cyclus, die sterk onder invloed staat van de Saturnus-Pluto cyclus, neemt veel langer in beslag dan de jaarlijkse cyclus van de natuur. De economische cyclus strekt zich uit over en periode van 40 tot 140 jaar (dat het geen vaste periode is komt door de elliptische baan van Pluto).

Bezinning

De Covid-19 crisis nodigt ons uit om tot bezinning te komen; om naar ons leven te kijken, dat wat ons niet meer dient weg te snijden en een nieuwe gezondere manier van in het leven staan te laten opbloeien. Dit zowel op persoonlijk gebied als op mondiaal niveau. Of je de handschoen opneemt is aan jou. Dat het weerstand oproept is normaal; kijk er met compassie naar.

 

Meer blogs en artikelen ontvangen?

[activecampaign form=1]

(Door op deze knop te drukken geef ik toestemming om mijn contactgegevens op te slaan)

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin