SoulNature - psycholoog Almere
Ik voel opwinding bij dit nieuwe jaar. Het is alsof er dit jaar mogelijkheden zijn, alsof er patronen doorbroken kunnen worden en alsof de voorbereidende jaren van hard werken zich dit jaar gaan uitbetalen. Of je die beloning in ontvangst neemt is een keuze.

“Kun jij met volle overtuiging een (grote) gift aannemen?”

De meesten van ons zijn gewend zichzelf klein te houden. Vaak doen we dat onderbewust, omdat we niet beter weten; het is ons met de paplepel in gegeven. Het is zo gewoon om vanuit het klein zijn te denken, dat het idee dat dit niet klopt niet eens in ons op komt. Het fysieke leven dat we leven is een leven vanuit kleinheid; meer dan tijdelijk gewin en tijdelijk genot zit er niet in, omdat het los staat van wie jij werkelijk bent. Wat jij werkelijk bent is onbegrensd en eeuwig.

Mooie woorden, maar wat heb je er aan? Ontdekken wie jij werkelijk bent is een ontsluieringsproces, waarbij je laagje voor laagje aan valse aannames af pelt en je Ware Zelf steeds helderder gaat schijnen. Er zijn meerdere wegen om jezelf te bevrijden:

  • de weg van spirituele beoefening (meditatie),
  • de weg van het proceswerk (psychisch of spiritueel/psychisch) en
  • de weg van actie (doen).

Misschien zijn er nog wel meerdere wegen, het doet er nu niet toe. Het meest effectief is om deze wegen te combineren.

Een van de manieren om de sluiers weg te nemen is door stappen te zetten, een reality check te doen, in feite. Deze weg van actie wordt in het Sanskriet Karma Yoga genoemd; Karma Yoga gaat overigens verder dan het oorzaak-gevolg denken.

“Karma Yoga = Eenheid bereiken door actief te zijn IN de wereld.”

Stappen zetten

Een van de manieren om stappen te zetten in jezelf ontsluieren is door buiten je comfortzone te stappen en te ontdekken dat de beperkende overtuigingen die jij over jezelf had helemaal niet kloppen. Elke beperkende overtuiging is in essentie onwaar; je bent immers onbegrensd. Alleen mag je dat nog ontdekken.

Een paar voorbeelden uit mijn eigen leven:

  • werken met mensen is nu mijn beroep, waar dat ooit mijn grootste angst was;
  • een leven vol angst geleefd hebben, om te ontdekken dat ik eigenlijk ontzettend moedig ben door steeds maar weer mijn angsten onder ogen te komen;
  • de veiligheid van een vaste baan los laten en het onzekere bestaan van de zzp-er binnen stappen en ontdekken dat je blijft drijven;
  • voor groepen staan waar ik ooit niet naar de Havo wilde uit angst om spreekbeurten te moeten geven;
  • als super-introvert ondernemer worden.

Het is maar een greep uit de nog altijd groeiende lijst van zelfoverwinningen.

Wat ik kan, kan jij ook! Dus ik wil je uitdagen om ook je grenzen op te zoeken, op een gezonde manier. Ik wil je uitdagen om dit jaar iets waar te gaan maken waar je al lang naar verlangt en wat al die tijd in de ijskast is blijven liggen. Het kan iets kleins zijn of iets groots, zolang het maar van je vraagt om uit je schuilkelder te komen en iets te gaan doen wat je niet zo goed durft. Daarmee train je jezelf om niet langer in beperkingen te denken, maar in mogelijkheden.

De uitdaging aan gaan is in feite JA zeggen tegen jezelf

Kun je hier iets mee?

Als dit artikel je raakt, laat dan hieronder een reactie achter en deel wat het met je doet.

Meer blogs en artikelen ontvangen?

[activecampaign form=1]

(Door op deze knop te drukken geef ik toestemming om mijn contactgegevens op te slaan)

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin