SoulNature - psycholoog Almere
Je kunt jezelf metaforisch zien als een huis:

  •  de zolder staat voor het hoofd en het denken,
  • de begane grond is waar je overdag leeft en
  • in de kelder zitten je meer duistere en onderbewuste kanten.

De kelder … dat is waar de alchemie plaats vindt, dat is waar je schaduw leeft. Je zou de kelder kunnen zien als een opslagplaats van je herinneringen en dan met name die herinneringen waar je liever niet elke dag mee geconfronteerd wordt. En toch heeft wat hier in de kelder van je bewustzijn ligt opgeslagen een grote invloed op je functioneren in het dagelijks leven. Wat in de kelder ligt bepaalt voor een aanzienlijk deel hoe je omgaat met de realiteit van alledag, vooral als je nog niet zoveel schaduwwerk hebt gedaan. Het is namelijk niet zo dat wat je niet ziet (opgesloten in de kelder) er niet is; ondanks dat je het uit je bewustzijn probeert te verbannen is het er wel degelijk en beïnvloedt het je ook wel degelijk.

Daarnaast is de kelder ook nog via een onderaards gangenstelsel verbonden met de kelders van andere huizen en het hele gangenstelsel is aangesloten op een centrale energiebron. Met andere woorden je persoonlijk onderbewuste staat in verbinding met het collectief onderbewuste en ook het Hogere Bewustzijn manifesteert zich vaak via het onderbewuste.

De kelder opruimen

Vanuit de kelder komen er dus nogal wat invloeden je leven binnen, zowel vanuit je eigen verleden als vanuit het collectieve. Het collectieve wordt gekleurd door jouw persoonlijkheid en zeker als wat er vanuit het collectief onderbewuste in je omhoog komt raakt aan je eigen verdringingen zal dat niet alleen gekleurd worden, maar ook verkleurd. En verwrongen. Dus hoe opruimder jouw kelder, jouw onderbewuste, is hoe helder de boodschappen uit het collectief onderbewuste en vanuit het Hogere Bewustzijn door jou heen de wereld in kunnen gebracht worden.

Dus zou het niet een idee zijn om die kelder eens een beetje te gaan opruimen? Hoe leger jouw kelder is hoe directer je contact met jouw Bron.

Visualisatie

Begin met 3 diepe inademingen en ontspan op je uitademing. Sluit dan je ogen.

Stel jezelf voor dat je in een huis bent. Het kan je eigen huis zijn of een huis waar je ooit gewoond hebt of een fantasiehuis; het maakt niet zoveel uit hoe je huis er uit ziet, al weerspiegelt het wel wie jij bent.
Zie dan voor je de deur naar de kelder. Open de deur en loop de trap af.

Je bent in jouw kelder aangekomen. Kijk eens rond hoe jouw kelder er uit ziet: is hij groot of klein, hoog of laag, en hoe voel je je daar?
In de kelder staan een aantal dozen: misschien zijn het er maar een paar en misschien zijn het er ook wel heel veel.
Kies dan één doos uit. Hoe ziet de doos er uit? Groot, klein, heeft hij een kleur, is hij van hout, karton, staal?
Open dan de doos en kijk wat er in zit. Pak de inhoud uit de doos en bekijk het. Is het een voorwerp dat je herkent of is het iets nieuws voor je? Onderzoek het.
En welk gevoel roept de inhoud van de doos bij je op? Positief, neutraal, negatief?

Beslis dan wat je met de inhoud van de doos wilt doen. Wil je het mee nemen naar boven, wil je het een plek geven in je leven? Of mag het misschien weg en zo ja, wat is er dan voor nodig om het emotioneel los te kunnen laten? Of is er misschien werk aan de winkel, heb je iets onder ogen te komen of zijn er losse eindjes die afgerond mogen worden? Is er misschien actie nodig, iemand spreken, een beslissing? Ben jij gevoelsmatig klaar met de inhoud van de doos, is het vrij van negatieve emoties, zit er geen lading meer op, of heb je nog iets te doorleven?

Check bij jezelf wat er nodig is ten aanzien van de inhoud van de doos en als er stappen nodig zijn zet die dan nu of beslis om het binnenkort te gaan doen en plan het in. Het is aan jou of je je kelder wil opschonen of niet. En voor sommige dingen zal het misschien nog niet de juiste tijd zijn en is het beter de doos weer te sluiten en terug te zetten en om de doos op een later tijdstip, als je er klaar voor bent, weer te openen en leeg te halen.

Als je je keuzes gemaakt hebt, klim dan weer de trap op naar de begane grond en sluit de kelderdeur.

Haal weer 3x diep adem en maak heel bewust contact met je lichaam: rek en strek je. En open je ogen als je daar aan toe bent.

Je kunt deze visualisatie doen zo vaak je wilt. Iedere keer ruim je je kelder een beetje verder op en zul je helderder zien, helderder weten, zullen er lasten van je afvallen, zul je misschien bevrijding voelen, lichter.

Deze visualisatie is ook beschikbaar op video.

Wat zit er in jouw kelder?

In je kelder zitten niet alleen ‘spoken uit het verleden’, maar er kunnen zich ook schatten in bevinden. Deel hieronder of in de SoulNature community Facebook-groep welke ontdekkingen je hebt gedaan en wat je er mee gaat doen.

Meer blogs en artikelen ontvangen?

[activecampaign form=1](Door op deze knop te drukken geef ik toestemming om mijn contactgegevens op te slaan)

Gerelateerde artikelen

Hoe ontstaat burn-out?

Hoe ontstaat burn-out?

Burn-out komt niet zomaar uit de lucht vallen en het heeft altijd met grensoverschrijding te maken. Maar hoe komt het dat je over je grens heen laat gaan of dat je er zelf over heen gaat? Dat leg ik je in dit artikel uit en daarmee heb je meteen een belangrijk handvat in handen om uit je burn-out te komen en te blijven.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin