Tegenpolen
In mijn optiek zijn schuldgevoel en verantwoordelijkheidsgevoel elkaars tegenpolen.
“Als je je schuldig voelt, dan neem je niet de verantwoordelijkheid voor je daden en als je de verantwoordelijkheid neemt dan voel je je niet schuldig.”
Deze stelling zal misschien weerstand bij je oproepen en dat is oké. Ik zal je uitleggen waarom ik er zo naar kijk en ik ben benieuwd of je aan het eind van het artikel deze stelling zult kunnen onderschrijven.
Gezonde verantwoordelijkheid
“Als volwassen persoon ben je verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt en de daden die je pleegt.”
Het is belangrijk dat je dit begrijpt en accepteert. Dit is namelijk de enige manier waarop je grip kunt krijgen op jouw leven en je jouw leven kunt creëren zoals jij dat wilt.
Op het moment dat je de verantwoordelijkheid buiten jezelf legt, wordt je een willoze speelbal van het leven:
- het ligt aan anderen
- het overkomt je nu eenmaal
- het zit je niet mee in het leven
- je kunt er niks aan doen
- ‘zo ben ik nu eenmaal’
- ‘ja maar, zij ….’
Op het moment dat je zo gaat denken, dan neem je niet de verantwoordelijkheid voor je leven; je legt de verantwoordelijkheid buiten jezelf.
Locus of control
In het Engels wordt dit aangeduid met de term locus of control. Daarbij wordt onderscheidt gemaakt tussen externe en interne locus of control:
- externe locus of control: je geloof dat je leven bepaalt wordt door externe omstandigheden
- interne locus of control: je gelooft dat je zelf je eigen leven bepaalt.
De interne locus of control komt dus overeen met de verantwoordelijkheid nemen voor je leven en de externe locus of control komt overeen met je slachtoffer van het leven voelen.
Je bent verantwoordelijk voor jouw leven
Zoals gezegd: op het moment dat jij de verantwoordelijkheid voor je leven neemt neem je je leven in eigen hand en als je de verantwoordelijkheid buiten jezelf plaatst schiet je in de slachtofferrol. En ja, het kan pijnlijk en confronterend zijn om onder ogen te moeten komen dat je zelf verantwoordelijk bent; je kunt je dan nergens meer achter verschuilen, er geen ‘ja, maar …’s meer. Er kunnen wel degelijk uiterlijke omstandigheden mee spelen, waardoor het lijkt alsof dingen je overkomen en jij het slachtoffer bent; ik zou je echter willen uitnodigen om de situatie om te draaien en je af te vragen wat maakt dat je deze externe omstandigheden hebt aangetrokken. Zonder oordeel, alleen maar je open stellen voor de mogelijkheid dat je dit op de een of andere manier gecreëerd hebt en dat daar een reden voor is.
In spirituele kringen wordt wel gezegd dat je co-creator van je leven bent en daar kan ik me wel in vinden. Je bent ‘mede’-verantwoordelijk. Er zijn grotere machten waar je geen invloed op hebt en je hebt een Hoger Zelf dat het overzicht heeft over het leven, waar je ik dat niet ziet en zich overvallen kan voelen. Het valt buiten de context van dit artikel om in te gaan op het verschil tussen ik en Zelf; daarvoor verwijs ik je graag naar andere artikelen van mijn hand. Bottom line is dat je een verantwoordelijkheid hebt in wat er speelt in jouw leven.
Wil je meer blogs over Zelf-bevrijding ontvangen?
Klik dan op onderstaande link en je krijgt een mail zo gauw er een nieuwe blog is gepost.
[activecampaign form=1]
Hoe waardevol is dit?
Als je dit artikel waardevol vindt, deel het dan op je tijdlijn, tag andere personen en/of stuur het door naar mensen die je kent en die hier baat bij zouden kunnen hebben. Gun het hen dat ze hun eerste stappen naar een gezondere levensstijl mogen maken.
Wat ga jij doen met deze inzichten?
Welk inzicht vind je het meest nuttig? En ga jij de deur openen voor jouw Ware Zelf? Deel het hieronder in het commentaarvak en/of laat een reactie achter Facebook.
“Het is niet mijn taak om óók hun consequenties met me mee te dragen…
Hoe rot ik dat misschien ook voor ze vind.”
True!
En wat een vrijheid geeft dat, he? 🙂