SoulNature - psycholoog Almere
het is zo makkelijk gezegd dat je je eigen leven creëert. Niet dat het niet waar is, maar om het mechanisme te vinden hoe dat werkt en hoe je dat zelf saboteert is helemaal niet zo makkelijk. Maar laten we er om te beginnen eens van uit te gaan dàt je je eigen leven creëert en laten we eens een begin maken met te onderzoeken hoe dat werkt.

Neem 10 minuutjes de tijd en kijk eens naar je leven. Maak dan een overzicht van waar je blij mee bent en waar je niet zo blij mee bent.

Kijk dan eerst eens naar het lijstje met de dingen waar je blij mee bent. Kun je dankbaarheid en trots en blijdschap voelen voor de mooie en fijne dingen die je, al dan niet bewust, gecreëerd hebt? Sta het jezelf eens toe om zo volledig mogelijk toe te laten welke prachtige dingen jij gecreëerd hebt. Take your time.

Kijk dan eens naar het lijstje met dingen waar je niet zo blij mee bent. En vraag jezelf eens af: ‘als ik dit daadwerkelijk zelf gecreëerd heb, wat is dan de reden dat ik dat gedaan zou  hebben?’ ‘Wat wil ik hiermee bewijzen?’ ‘Welke beperkende overtuiging gaat er schuil onder deze creatie?’ En: ‘wat is het dat ik mezelf niet gun door dit te creëren?’

Tot welke conclusie kom je als je dit zo eens bekijkt? Hoe hard of hoe liefdevol ben je naar jezelf?

In de Rationeel-Emotieve Therapie (RET) wordt er van uit gegaan dat er slechts een beperkt aantal (12) beperkende basisovertuigingen is waar we steeds op uit komen en die we waar maken.
In de Tranactionele Analyse (TA) kent men het principe van scripts die zichzelf steeds opnieuw waar maken.
En wie kent niet het begrip self fulfilling prophecy? En wie heeft nooit gehoord van the secret?
Blijkbaar zit er toch ergens een kern van waarheid in het idee dat je zelf je leven creëert.

Het is mijn ervaring dat veranderingsprocessen tijd en aandacht kosten; gedachten- en gedragspatronen hebben de neiging om steeds terug te komen, het zijn ingesleten paadjes. Om echte verandering te bewerkstelligen is het vaak nodig om langere tijd de energie te resetten.

Wat (mis)gun jij jezelf?

Laat hieronder een reactie achter. In hoeverre gun jij jezelf wel of niet dingen?

Meer blogs en artikelen ontvangen?

[activecampaign form=1]

(Door op deze knop te drukken geef ik toestemming om mijn contactgegevens op te slaan)

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin