SoulNature - psycholoog Almere

Je angsten onder ogen komen

 

Het vergt wel enige voorbereiding om naar de angst voor God te kijken.

Alleen zij die innerlijk gezond zijn kunnen met medelijden en mededogen, maar zonder angst, naar totale krankzinnigheid en wilde waanzin kijken.

Want alleen als ze daarin delen, lijkt het beangstigend te zijn, en je deelt daar inderdaad in, tot jij met volmaakt vertrouwen, liefde en tederheid naar jouw broeder kijkt.

 (Een cursus in wonderen – T19.IV.D.i.11:1-3)

 

Eén van de overtuigingen die ik gedurende mijn tijd in spirituele groepen heb opgedaan is: ‘je kunt je ego pas los laten als je eerst een gezond ego hebt’. Dit is een contradictio in termino, want iets wat gebaseerd is op onwaarheid kan per definitie niet gezond zijn. Sterker nog, alles wat ongezond is is uit het ego afkomstig.

 

Maar toch sta ik achter deze uitspraak. Voordat je je ego kunt loslaten en kunt terug keren naar de Eenheid, heb je je ego-angsten onder ogen te komen; angst is de kern van het ego. Als je die angsten niet onder ogen komt, zullen ze jou regeren en je keuzes bepalen.

 

Het ego is een overlevingsmechanisme; het heeft maar één functie en dat is overleven. Overleven doe je per definitie in een omgeving die je als vijandig ervaar. Het ego is het idee dat je een afgescheiden ik ben. Daaraan is logischerwijs het idee verbonden dat als er een ik is dat zich onderscheidt van ‘iets anders’, dat er dan ook een niet-ik moet zijn. Deze niet-ik is de vijandige omgeving. Het ego staat voortdurend in een overlevingsstand, het is voortdurend alert op gevaar, ook al ben je je dat misschien niet bewust.

Vanuit deze overlevingsdrang is het ego ook per definitie agressief. Om jezelf te verdedigen val je dat aan wat jij als gevaar ziet. Agressie is de energie waarmee je aanvalt.

Vanuit overlevingsperspectief is het beter dat deze inherente agressie verborgen blijft; er zal immers niemand meer met je samen willen zijn als ze weten dat de agressie als een roofdier ligt te wachten op zijn prooi. Dus zijn er allerlei suikerlaagjes om deze agressie heen gelegd; sociale aangepastheid, lief en aardig doen, pappen en nat houden, schone schijn. Ook dit zijn overlevingsstrategieën, want samen sta je sterker dan alleen. Maar als puntje bij paaltje komt zal de agressie het overnemen en het ego ten koste van alles en iedereen verdedigen; overleven is immers de enige taak van het ego en overleven gaat dus voor alles.

 

Als je de onderliggende angsten onder ogen durft te komen, zullen ze hun kracht verliezen. Dan zul je het ook steeds minder nodig hebben om jezelf te verdedigen, omdat je steeds meer in de gaten krijgt dat deze angsten niet bestaan en je Al-Een bent. Steeds minder zul je mee gaan doen aan de ego-spelletjes die continue gespeeld worden, steeds minder zul je de neiging hebben om aan te vallen om jezelf te verdedigen. Alleen als er het idee van ik is, is er een niet-ik die als bedreigend ervaren kan worden. Waar er geen ik meer is, is er ook geen niet-ik meer; dat is de essentie van het Eenheidsbewustzijn.

 

We hebben de Eenheid nooit verlaten; het is slechts een idee dat we dat wel gedaan zouden hebben. Alleen door te geloven dat er een ik en dus ook een niet-ik (de ander, de buitenwereld) bestaat, kun je datgene wat je van jezelf niet onder ogen wilt komen naar buiten toe projecteren; dat is wat de buitenwereld bedreigend maakt. Dat wat je als dreiging ervaart is dus niets anders dan je eigen naar buiten geprojecteerde angsten. De weg uit deze vicieuze cirkel is om naar binnen te keren en de angsten onder ogen te komen en hun illusie te doorzien. De angst voor God is in feite ook niets anders dan een op Hem geprojecteerde angst. Ook jouw broeder is, zolang je hem als afgescheiden van jezelf ziet, een naar buiten gekeerde projectie van jouw innerlijke belevingswereld.

 

Als je je eigen angsten onder ogen gekomen bent en hebt ontdekt dat ze niet werkelijk bestaan, dan kun je naar de wereld kijken met al z’n gekkigheid zonder er in mee gezogen te worden. Dan ben je vrij en is ook je broeder vrij.

Een cursus in wonderen

 Dit artikel is geschreven naar aanleiding van een citaat uit een ‘Een cursus in wonderen’.

Een cursus in wonderen

Een cursus in wonderen

Meer artikelen ontvangen?

De blogs in categorie ‘Terugkeer naar de Eenheid’ vormen een op zichzelf staande eenheid. Als deze artikelen zijn gebaseerd op citaten uit ‘Een cursus in wonderen’. Wil je een mail ontvangen als er een nieuw artikel aan de reeks wordt toegevoegd? Meld je dan aan voor de mailing list.

[activecampaign form=11]

Help jij mee het Licht verspreiden?

Als je dit artikel waardevol vindt, deel het dan op je tijdlijn of tag andere personen op Facebook en/of stuur het door naar mensen die je kent.

Deel jouw ervaringen

Voor mij is ‘Een cursus in wonderen’ een levend iets; ik ervaar wat ik lees in mijn leven of ik ervaar het eerst en lees het vervolgens. Ik ben benieuwd hoe het in jouw leven door werkt. Deel je ervaring met dit citaat of dit artikel met me en laat een commentaar achter hieronder. Dank je!

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin