SoulNature - psycholoog Almere
Als je op een schaal van 1 tot 10 jezelf een cijfer zou geven voor hoe gelukkig je bent, welk cijfer zou je jezelf dan geven?

En wat is het dat jou gelukkig maakt en wat is het dat jou niet gelukkig maakt?

Gelukkig zijn heeft voor iedereen een andere invulling. Wij Nederlanders schijnen een vrij happy volkje te zijn. Als je kijkt wat mensen daarbij als geluksfactoren aangeven, dan zijn dat toch voornamelijk praktische dingen, zoals gezondheid, veiligheid en sociale zekerheid.

De piramide van Maslow

Als je kijkt naar de piramide van Maslow (zie afbeelding hieronder) dan zie je dat vier van de vijf behoeften vrij basaal zijn. Dit zijn in feite ego-behoeften, oftewel voortkomend uit overlevingsdrang. Alles wat met spiritualiteit en zingeving te maken heeft komt pas in het bovenste blokje ‘zelfontplooiing’. Voor een heel groot deel van de mensheid zal deze piramide nog steeds kloppen, maar voor een toenemende groep mensen past deze piramide niet meer; hsp-ers of hooggevoelige mensen lopen hierin voorop.

De piramide van Maslow

De piramide van Maslow

De behoeftezandloper

Er is recentelijk een aanvulling op deze piramide gekomen. Hij wordt de behoefte-zandloper genoemd (zie afbeelding hieronder). Dit reflecteert goed de overgangssituatie van ons huidige tijdsgewricht: we zijn bezig om een bewustzijnsverandering te ondergaan. De focus is aan het verschuiven van overleven vanuit ego (onderste driehoek) naar Leven vanuit de Ziel of het Hogere Zelf (bovenste driehoek).

De behoeftezandloper

De behoeftezandloper

Leven vanaf Zielniveau zet het ego op de plek waar het thuis hoort: in dienst van de Ziel en niet andersom. Tot nu toe was overleven het motto, met alle oorlogen, ziekten, milieuvervuiling en milieurampen, armoede en honger tot gevolg: het is allemaal strijd om te overleven, pakken wat je pakken kan uit angst om tekort te hebben, pakken of willen van de ander, overleven ten koste van de ander. Dat is wat het ego doet: overleven ten koste van alles en iedereen en vanuit diezelfde overlevingsdrang verdoezelt het zijn ware bedoeling met suikerlaagjes van sociaal aangepast gedrag. Het ‘ik’ is het extreem goed in overleven.

Vanuit de Eenheid is er geen schaarste; dat hele concept bestaat daar niet. Daarom is er ook geen behoefte om van de ander te nemen, om de wereld uit te putten, om ons lichaam te verzieken. Het is een totaal andere manier van in het leven staan, een manier die voor de meesten van ons nog onvoorstelbaar zal zijn, geconditioneerd als we zijn. En toch is die paradigm shift aan de gang, steeds sterker.

Paradigm shift

Deze verandering van levenshouding gaat niet vanzelf; er is een overgangsperiode waarin je verschuift van het ego-bewustzijn naar het Ziel-bewustzijn. Voel jij in jezelf dat je huidige manier van leven niet meer past? Ben je op zoek naar iets anders, maar weet je nog niet wat of hoe? Dwingt je leven je om het roer om te gooien, bijvoorbeeld omdat je met burn-out klachten loopt? Het zijn tekenen dat jij misschien wel een van degenen bent die klaar is om de overstap te gaan maken. Het is een bewustzijnsverandering die de wereld overspoelt en je wordt daar hoe dan ook in mee gesleurd; of je gaat er in mee of je gaat in het verzet. Dat is hoe het werkt; de Ziel wil verder, het ego wil bij het oude vertrouwde blijven.

Het halfjaarprogramma ‘Dedicated Living‘ is een speciaal hiervoor ontworpen methodiek en hulpmiddel om deze paradigm shift te maken.

Ook in de masterclasses werken we met het aanboren van deze diepere bronnen en drijfveren in jezelf en het slechten van de oude ego-blokkades.

Deel je ervaringen

Laat me weten hoe het zit met jouw geluksgevoel. En herken je dat we op een opslagmoment in de evolutie zitten? Ben jij zover om de sprong te maken van overleven vanuit je ego, naar Voluit Leven vanuit je Innerlijke Leiding? Deel je ervaringen n.a.v. deze blog in het commentaarveld hieronder.

Meer blogs en artikelen ontvangen?

[activecampaign form=1]

(Door op deze knop te drukken geef ik toestemming om mijn contactgegevens op te slaan)

Gerelateerde artikelen

Van weerloosheid naar weerbaarheid: de gevolgen van grensoverschrijding teniet doen

Van weerloosheid naar weerbaarheid: de gevolgen van grensoverschrijding teniet doen

Psycholoog Almere en Amsterdam. Een van de mogelijke gevolgen van grensoverschrijdend gedrag, zoals fysiek, psychisch en vooral seksueel geweld, is dat er een gevoel van weerloosheid ontstaat. Deze weerloosheid gaat zich vervolgens in allerlei situaties in het leven uiten, vaak in gecamoufleerde vorm waardoor je het niet meer herkent. Maar je bent niet weerloos, het is slechts een herinnering die je op het heden projecteert. Hoe dit werkt en hoe je er uit los kunt komen leg ik in dit artikel uit.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin