Home » Kennisdatabase » Burn-out, depressie en nerveuze gespannenheid » Ben jij bezig met overleven of LEEF je voluit?
SoulNature - psycholoog Almere

Wij reageren allemaal op de grotere stromen die de planeet overspoelen. Het enige verschil is de mate van (on)bewustzijn waarmee we dit ervaren. Veranderingen geven zowel een kans om je te openen voor iets nieuws en daarmee om te groeien als de mogelijkheid dat je in de weerstand schiet.

Buiten je comfortzone stappen geeft altijd een bepaalde onzekerheid of zelfs angst, die zich o.a. kan uiten in weerstand tegen vernieuwing. Het is noodzakelijk om deze weerstand tegen te komen, want als je geen weerstand voelt dan stap je niet werkelijk buiten je comfortzone en groei je dus niet als mens.

Vaak blijven we veel langer hangen in situaties die niet langer passend zijn dan nodig. Denk daarbij aan:

  • een relatie die ooit goed voor je was, maar die nu eigenlijk (in z’n huidige vorm) niet meer past
  • werk dat je een tijd met plezier gedaan hebt, maar waarvan je merkt dat de fut er een beetje uit is
  • vriendschappen die je nodig hebt gehad, maar waarvan je nu merkt dat het eigenlijk eenrichtingsverkeer is
  • verslavend gedrag, zoals teveel of verkeerd eten, roken, voor de tv hangen, gamen, op je smartphone spelen, facebooken, waarvan je eigenlijk wel weet dat het een vorm van afleiding zoeken is en waarvan je ook weet dat het niet goed voor je is en wat je eigenlijk ook niet wilt
  • blijven hangen in je slachtoffer voelen, klagen, je afhankelijk voelen, of juist sterk zijn, alles alleen doen; gedrag wat je ooit ontwikkeld hebt, omdat dat noodzakelijk was, maar wat je steeds meer begint te beperken of irriteren.

Wij mensen zijn gewoontedieren. Dit komt voort uit ons overlevingsinstinct; de behoefte aan veiligheid (i.e. dat wat bekend is, ook al is het onprettig) is erg sterk. Daarom moeten we vaak voor de een of andere vorm van crisis geplaatst worden, voordat we het oude vertrouwde durven los laten. En ons onderbewuste is zo vriendelijk om ons in zulke situaties te plaatsen op het moment dat we daar klaar voor zijn … alleen weten we vaak zelf nog niet dat we er klaar voor zijn.

“Het leven streeft naar heelheid en dat doet het door dat was niet heel is aan het daglicht te brengen”

Ik gebruik vaak de volgende vergelijking: als je een wond hebt, dan kun je er een pleister overheen plakken. Als je de wond echter niet schoon gemaakt hebt, dan zal deze gaan ontsteken en etteren. Wat dan nodig is, is dat je de pleister er af haalt en de wond schoon maakt; en dat schoon maken kan pijn doen. Daarna kan de wond pas echt helen.
Dit werkt precies hetzelfde voor emotionele wonden.

Neem een moment de tijd. Zet je telefoon uit of op stil, zet je televisie uit, sluit je computer. Neem een paar minuten de tijd waarin je je niet laat afleiden.

Kijk dan eens naar je leven. Je zult zien dat een aantal dingen goed gaan en dat een aantal dingen niet zo gaan als dat jij zou willen. Wat goed gaat hoef je niet te veranderen, maar kijk eens naar die dingen die niet lopen zoals jij dat wilt.

Let daarbij op gevoelens als verveling, somberheid, futloosheid, irritatie, teleurstelling, kort lontje of het grijpen naar afleiding.

Wees eens eerlijk naar jezelf: wat zit er onder die teleurstelling? Wat zit er onder de irritatie? Wat zit er onder de somberheid of het geen zin hebben? Wat zit er onder de hang naar afleiding?

Zit er misschien onverwerkt verdriet? Of zit er boosheid die je liever niet wil voelen? Of nog erger: machteloosheid?

En kijk eens naar welke overtuigingen daarbij horen. Overtuigingen als ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘wat ik ook doe, het is nooit goed genoeg’, ‘ik mag mijn plek niet innemen’, ‘ik kan het niet’, ‘ik mag niet belangrijk zijn’, ‘ik mag niet vragen om wat ik nodig heb’, etc.

Hoe lang wil jij nog lijden onder deze gevoelens en deze beperkende overtuigingen? Besef dat je een keuze hebt. Besef dat je niet geboren bent met deze emoties en met deze overtuigingen: ze zijn aangeleerd en 

“alles wat is aangeleerd kan ook weer worden afgeleerd”.

Waar kies je voor? Kies je voor de veiligheid, voor dat wat je kent, ook al maakt het je niet langer gelukkig, of kies je er voor om jezelf de bevrijden van het oude zeer en durf je de uitdaging aan om meer jezelf te worden en voller in het leven te staan?
Ben jij klaar voor een volgende groei stap? Ben jij er klaar voor om de balans tussen overleven en Voluit Leven verder te verschuiving richting het Voluit Leven?

Weet dat je niet kunt forceren wanneer jij er klaar voor bent. Het moment dient zich aan. De keuzevrijheid zit ‘em er in of je op de ‘bandwagon’ springt als die voorbij komt of dat je de kans voorbij laat gaan (en later opnieuw voor dezelfde uitdaging komt te staan, maar dan op een veel moeilijkere manier?).

Dus, is dit jouw moment? En als je de ja voelt, ook al is het ergens flauw achterin je bewustzijn, durf je dan de kans te grijpen?
Wordt dit jouw moment?

Kun je hier iets mee?

Als dit artikel je raakt, laat dan hieronder een reactie achter en deel wat het met je doet.

Meer blogs en artikelen ontvangen?

[activecampaign form=1]

(Door op deze knop te drukken geef ik toestemming om mijn contactgegevens op te slaan)

Gerelateerde artikelen

Van weerloosheid naar weerbaarheid: de gevolgen van grensoverschrijding teniet doen

Van weerloosheid naar weerbaarheid: de gevolgen van grensoverschrijding teniet doen

Psycholoog Almere en Amsterdam. Een van de mogelijke gevolgen van grensoverschrijdend gedrag, zoals fysiek, psychisch en vooral seksueel geweld, is dat er een gevoel van weerloosheid ontstaat. Deze weerloosheid gaat zich vervolgens in allerlei situaties in het leven uiten, vaak in gecamoufleerde vorm waardoor je het niet meer herkent. Maar je bent niet weerloos, het is slechts een herinnering die je op het heden projecteert. Hoe dit werkt en hoe je er uit los kunt komen leg ik in dit artikel uit.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin