Volledig ontspannen in 10 weken

Online ontspanningstraining op basis van autogene training

Week 8

Introductie

Autogene training kost niet veel tijd om te beoefenen. Per keer ben je aan de oefeningen niet meer tijd aan kwijt dan 5 tot 10 minuten. Na de 10 weken bedraagt het aantal zinnen 54. De meeste mensen ademen 10 – 15 keer per minuut. Bij stress kan de ademfrequentie nog hoger worden.

Als je de zinnen in jezelf herhaalt op het ritme van je adem, dan ben je dus 3,5 tot 6 minuten kwijt voor alle 10 de zinnen. Door de autogene training kan het ademtempo terug zakken naar 6 of 7 per minuut, het is zelfs waarschijnlijk dat dat zal gebeuren. Maar als je ademfrequentie zo ver daalt, dan ben je er ook klaar voor om het aantal zinnen steeds verder in te korten. Uiteindelijk blijft alleen de laatste zin van week 10 over.

De beoefening

Ga weer comfortabel zitten of op je rug liggen.

Herhaal in jezelf:

6x: ‘ik ben volkomen rustig’.

3x: ‘ik ben heel zwaar’.

3x: ‘ik ben volkomen rustig en heel zwaar’.

3x: ‘ik ben heel warm’.

3x: ‘ik ben volkomen rustig, heel zwaar en warm’.

3x: ‘ik ben rustig, zwaar, warm, los en ontspannen’.

6x: ‘mijn hart klopt rustig en regelmatig, krachtig en gelijkmatig’.

6x: ‘mijn ademhaling is rustig’

(korte pauze)

3x: ‘ik ben volkomen rustig, zwaar, warm, los en ontspannen, mijn hart en adem zijn rustig’.

Succes met week 8 van deze autogene training.