Volledig ontspannen in 10 weken

Online ontspanningstraining op basis van autogene training

Week 6

Introductie

Als je merkt dat je de zwaarte en warmte steeds sterker begint te voelen, dan kun je de zinnen gaan inkorten. In plaats van rechterarm, linkerarm, rechterbeen en linkerbeen allemaal apart af te gaan, kun je het samen vatten tot ‘ledematen’. In de omschrijving van week 6 hier beneden heb ik dat ook gedaan.

Een volgende stap is om alleen nog maar met ‘ik ben heel zwaar’ en ‘ik ben heel warm’ te werken en zelfs de ledematen niet meer te benoemen. Maar je mag ook gewoon nog door gaan met alle armen en benen apart langs te gaan, zoals we dat tot nu toe gedaan hebben. In de omschrijving van deze week gebruik ik in ieder geval ‘ledematen’ en in de omschrijving van volgende week zal ik alleen nog maar ‘ik ben heel zwaar/warm’ gebruiken.

Deze week komt ‘los en ontspannen’ er bij. Daarna volgen, hart, adem, zonnevlecht en hoofd nog.

De beoefening

Ga weer comfortabel zitten of op je rug liggen.

Herhaal in jezelf:

6x: ‘ik ben volkomen rustig’.

6x: ‘mijn ledematen zijn heel zwaar’.

(korte) pauze
3x: ‘ik ben heel zwaar’.

3x: ‘ik ben volkomen rustig en heel zwaar’.

6x: ‘mijn ledematen zijn heel warm’.

(korte) pauze
3x: ‘ik ben heel warm’.

3x: ‘ik ben volkomen rustig, heel zwaar en warm’.

3x: ‘ik ben rustig, zwaar, warm, los en ontspannen’.

Succes met week 6 van deze autogene training.